Obavijesti

News

Komentari 90

'Očekujem prosvjede ako nas pokušaju vratiti u srednji vijek'

'Očekujem prosvjede ako nas pokušaju vratiti u srednji vijek'
1

Ova neokonzervativna struja vrlo, vrlo agresivno nastupa. kaže Beljak koji je zadovoljan je odlukom Ustavnog suda za koju ističe kako ona označava poraz konzervativaca.

VIDEO

Na odluku Ustavnog suda prema kojoj je zabrana abortusa nedopustiva reagirali su i saborski zastupnici. Predsjednik HSS- a zadovoljan je odlukom za koju ističe kako ona označava poraz konzervativaca.

- Ja svakako pozdravljam odluku Ustavnog suda, mislim da je ovo još jedan od dokaza da ipak ostajemo u 21. stoljeću, da se ne vraćamo unatrag. Činjenica je da je ovo poraz konzervativaca i konzervativne struje koja na jedan suptilan način pokušava provesti neke svoje ideje koje neće naići na odobravanje javnosti tako da je ovo udarac njima. Sretan sam zbog današnje odluke i što živim u državi koja gleda unaprijed, a ne unatrag- rekao je Krešo Beljak. 
 
Na pitanje očekuje li pokušaje da se pravo žene umanji u trenutku kad se bude radio novi Zakon, Beljak kaže da očekuje, ali isto tako očekuje da će javnost na to reagirati te da konzervativcima neće uspjeti vratiti Hrvatsku u srednji vijek.

- Naravno da očekujem. Ova neokonzervativna struja vrlo, vrlo agresivno nastupa, ali hrvatska javnost ne da nije spremna na to, nego neće odobriti niti podržati ih. Na bilo kakav pokušaj vraćanja Hrvatske u 19. stoljeće očekujem da će reagirati ako nitko drugi onda ulica i da će biti masovni prosvjedi pa da se neće usuditi vraćati Hrvatsku u srednji vijek - poručio je Beljak.

Grbin: Reproduktivno pravo žena jedno od temeljnih ljudskih prava

SDP- ov Peđa Grbin, pravnik po struci, poručio je kako je Ustavni sud svojom odlukom potvrdio ono što su oni tvrdili dugo vremena, a to je da je reproduktivno pravo žena temeljno ljudsko pravo koje kao pravo na privatnost štiti Ustav RH. No, s druge strane, odlukom nisu potpuno zadovoljni. 

- Onaj dio oko kojeg jesmo zadovoljni je vrlo jasan stav Ustavnog suda da su odredbe Zakona o pobačaju iz sedamdesetih godina materijalno- pravno usklađene sa Ustavom. Ono što je Ustavni sud rekao je da odredbe ovog Zakona, način na koji on u Hrvatskoj trenutno uređuje pitanje pobačaja, jesu ustavne i kao takve mogu egzistirati u ustavno pravnom poretku- rekao je Grbin.

No, s druge strane, odlukom ipak nisu u potpunosti zadovoljni. 

- Odluka ipak u jednom svom segmentu postavlja više pitanja, nego što daje odgovore. Ustavni sud je ipak otvorio neke prostore koji bi mogli dovesti do problema prilikom izrade i kasnije implementacije predmetnog Zakona- rekao je Grbin. 
Na izjavu HDZ- ove Branke Juričev Martinčev da je HDZ za pobačaj pod posebnim uvjetima koji bi bili postavljeni od prvog dana trudnoće, Grbin kaže kako nije siguran da bi takvi uvjeti bili u skladu s odlukom Ustavnog suda. 

- Predsjednik Ustavnog suda u odgovorima na pitanja ukazao je da je granica koja je postavljena u dosadašnjem Zakonu ona granica koja je u državama članicama Europske unije donja granica. Govorili smo o granicama od 10, 12 i 14 tjedana. Granica od 10 tjedana je donja granica i mi ne možemo ići ispod te granice, kao što je predsjednik Ustavnog suda rekao, niti referendumom. To je standard ispod kojeg novi zakon neće moći ići- kaže. 

Zekanović žali: Rekao sam da treba zaštiti život

S druge strane, Hrvoje Zekanović iz Hrasta, stranke koja predstavlja konzervativnu struju i koja stoji iza udruge "U ime obitelji" koja se protivi pobačaju i zalaže za mogućnost pobačaja jedino u slučaju ako je ugrožen život majke, smatra kako su lijevo liberalne udruge i mediji pritisnuli Ustavni sud da donese ovakvu odluku. Borit će se, kaže, da se zaštiti život od samog začeća.

- Mogu reći da nam je žao što je takva odluka donesena, mislimo da je Ustavni sud bio pod jednim sustavnim pritiskom lijevo liberalnih udruga. A zapravo su i mediji stvorili klimu da se ta odluka mora donijeti na ovaj način. Ali naša borba za pravo života od začeća do prirodne smrti se nastavlja- poručio je Zekanović dodavši kako i moderna znanost ima stav da život počinje od začeća. 


- Ustavni sud je donio svoju odluku koja je važeća i to nije sporno, ali s druge strane mi ćemo opet elementima koji su legitimni boriti se za ono što mislimo da je ispravno. A ispravno je da se život zaštiti od začeća - kaže. 
Na pitanje da li to znači da treba zabraniti pobačaj, Zekanović tvrdi ako on ne govori o zabrani pobačaja.

- Rekao sam da treba zaštiti život-  kaže. 

Na pitanje kako to misle učiniti bez zabrane pobačaja, Zekanović kaže zakonskim regulativama.
- Na isti način kako to radi suprotna strana. Zakonskim regulativama da se zaštiti život - rekao je. 

Na pitanje koja je razlika između termina zabrane pobačaja i zaštite života, kaže kako je razlika velika i bitna.
- Razlika je jako bitna. Ovdje se nikome ništa ne brani nego se štiti život. Zašto vi postavljate pitanje zašto želimo nešto zabraniti kad mi štitimo? Možda vi želite zabraniti pravo na život ,- poručio je novinarima te ponovio kako oni ne govore o zabrani pobačaja te zaštiti prava na život.

Na ponovljeno pitanje da li to znači da će pokušati napraviti sve što je u njihovoj moći da pobačaj ne bude legalan, Zekanović je ponovio kako on ne govori o zabrani pobačaja.

- Shvatili ste me, vrtimo se u krug. Ponovit ću po 12. put. Borimo se za zaštitu života od njegovog začetka- rekao je. 
Na pitanje koji će biti njihovi sljedeći koraci, Zekanović kaže kako neće biti revolucije, ali će senzibilizirati javnost.

- Procedura je zapravo krenula da se javnost senzibilizira. Neće biti nikakvih revolucija, ovo je jedna od tema o kojoj treba razgovarati, za koju treba dijalog. Mnoge teme u Hrvatskoj nisu bile dobrodošle pa smo ih nekako usvojili. Nekoć je bio i stav prema homoseksualcima rigidniji pa smo evo kao društvo napredovali- rekao je Zekanović.

Na pitanje kako bi glasila njihova zakonska odredba koja bi štitila život od začeća, Zekanović kaže kako ne bi prejudicirao ništa

'Majka će imati pravo birati, ali pod određenim uvjetima'

HDZ- ova Branka Juričev Martinčev rekla je kako je HDZ protiv zakonske zabrane pobačaja, ali kako je za zaštitu života i zdravlja žene. Podržavaju, kaže, pobačaj uz iznimku. 

- HDZ je za zaštitu života i zdravlja žene. Stoga smo mi protiv zakonske zabrane pobačaja. U roku od dvije godine Vlada će poslati u saborsku proceduru novi Zakon o pobačaju koji mora biti osuvremenjen. Treba jačati na preventivnim mjerama, na savjetovalištima i kao što je rekao predsjednik Ustavnog suda, da pobačaj bude izuzetak -  rekla je Juričev Martinčev.
Na pitanje da li to znači da neće biti zabrane u novom Zakonu, Juričev Martinčev kaže kako će pobačaj biti moguć u posebnim uvjetima.

- Ne, pod posebnim uvjetima bit će moguć pobačaj. Imamo uvjete pod kojim će biti moguć - rekla je.

Na pitanje koji bi to bili uvjeti da žena može pobaciti, rekla je da bi to bili kriminalna djela ili ako je ugroženo zdravlje djeteta ili majke.

Novinari su je upitali da li to znači da neće biti slobodnog izbora i da će, ukoliko žena ne ispunjava određene uvjete, pobačaj biti zabranjen, Jurićev Martinčev rekla je kako će pobačaj biti moguć, majka će imati pravo birati pa ponovila da će imati pravo birati samo u posebnim uvjetima. 

- Bit će moguće na zahtjev majke, ali pod posebnim uvjetima. Obveza nas kao društva je jačanje savjetovališta i edukacije da do pobačaja ne dođe. Uvjerena sam da će u Zakonu stajati da majka ima pravo birati, ali samo ako su ispunjeni posebni uvjeti - poručila je ponovno. 

Na pitanje ne strahuje li da će žena, ukoliko joj se zabrani pobačaj jer ne ispunjava te posebne uvjete, otići na neko drugo mjesto kako bi napravila pobačaj, Juričev Martinčev zbunjujuće ponavlja kako HDZ nije za zabranu pobačaja. 

Nešto malo kasnije, HDZ- ova zastupnica vratila se pred novinare kako bi dodatno objasnila stav HDZ- a oko pitanja pobačaja, no ništa novo nego prethodni put nije rekla. Na pitanje je li stav HDZ- a da će pobačaj biti omogućen svim ženama do 10. tjedna trudnoće, Juričev Martinčev rekla je da je teško govoriti što će biti u novom Zakonu. 

- Što će u Zakonu o pobačaju biti, teško je sada govoriti. Da li će biti  postavljeni uvjeti u kojem tjednu, do kojeg tjedna će to biti moguće, to će tek pokazati novi Zakon o pobačaju. Naglasak u Zakonu bit će na jačanju edukacije- rekla je. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 90
VIDEO

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa