Obavijesti

News

Komentari 55

'Očekujem razumijevanje EK oko naših stavova o konverziji'

'Očekujem razumijevanje EK  oko naših stavova o konverziji'
2

"Sugerirali smo važnost pitanja koje se odnosi na konverziju kredita u švicarskim francima i zakona koji je donesen, da Komisija obazrivo i s dužnom pozornošću pristupi toj temi"

VIDEO

Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković izjavio je u četvrtak u Bruxellesu nakon razgovora s predsjednikom Europske komisije Jean-Claude Junckerom kako očekuje da će komisija obazrivo pristupiti pitanju hrvatskog zakona o konverziji kredita u švicarskim francima i imati razumijevanja za hrvatske stavove.

"Sugerirali smo važnost pitanja koje se odnosi na konverziju kredita u švicarskim francima i zakona koji je donesen, da Komisija obazrivo i s dužnom pozornošću pristupi toj temi jer je važno da nakon što je zakon adresirao same građane ovaj put ne dođemo u neku situaciju koja bi bila nauštrb hrvatskih državnih interesa, osobito hrvatskih poreznih obveznika", rekao je Plenković nakon sastanka s Junckerom.

Europska komisija je u lipnju poslala Hrvatskoj pismo upozorenja zbog zakona o konverziji kradita u švicarskim francima u eure, smatrajući da je zakon sav trošak prebacio na banke i da retroaktivna primjena ugrožava načelo pravne sigurnosti. Hrvatska vlada je u srijedu usvojila odgovor na prigovore koji će do kraja tjedna  uputiti Europskoj komisiji.

Plenković, u čijoj je pratnji bio Davor Stier, razgovarao je s Junckerom oko pola sata. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Plenković je rekao da je aktualna vlada "vrlo precizno artikulirala stav, odgovorila Komisiji i na jedan elaboriran način predstavila naše stajalište".

"Mi očekujemo od EK da ima razumijevanja za hrvatska objašnjenja i hrvatske stavove", rekao je Plenković dodajući da će se kada dođu u poziciju "da  budu dio hrvatske vlade, jasno odrediti kako bi bili na tragu obrane nacionalnih interesa, u konkretnom slučaju hrvatskog proračuna".

Na upit o tužbi UniCredita zbog zakona o konverziji, Plenković je rekao da arbitražu nije pokrenula Hrvatska, da je Hrvatska upoznata s tim da Komisija dovodi u pitanja bilateralne sporazume o zaštiti ulaganja, na čemu se temelji ta tužba.

"U razgovoru s Junckerom danas nismo ulazili u detalje. O tome ćemo se očitovati nadam se za nekoliko tjedana, vrlo brzo", rekao je Plenković.

Plenković se u četvrtak, osim s Junckerom, sastao i s predsjednikom Europske pučke stranke Josephom Daulom.

"I Juncker i Daul su iznimno zadovoljni da je u jednoj zemlji srednje Europe stranka iz EPP-a dobila izbore na racionalnim temama, koje izbjegavaju podjele u društvu i koje su proeuropske. Za to ćemo se zalagati, naravno vodeći računa o interesu Hrvatske u EU-u. Mislim da su potezi koje povlačimo nakon izbora na tom tragu i to naši partneri prepoznaju i cijene", rekao je Plenković.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 55
VIDEO

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag

Četvrti je dan potrage za malom Dankom (2) u Srbiji! Na mjesto događaja stigle specijalne ekipe
NOVA SAZNANJA?

Četvrti je dan potrage za malom Dankom (2) u Srbiji! Na mjesto događaja stigle specijalne ekipe

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora
Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka
VIDEO: CURICA NESTALA U SRBIJI

Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka

BANJSKO POLJE, SRBIJA - Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag. Roditelji djevojčice ponovno su pozvani u policijsku postaju, ali za sada još nema informacija je li to povezano s kopanjem zemljišta oko kuće gdje je malena Danka nestala.