Obavijesti

News

Komentari 55

'Očito treba zaštititi Velikog vođu i zato odbor nije sazvan'

'Očito treba zaštititi Velikog vođu i zato odbor nije sazvan'
1

Oporbeni HDZ, HDSSB i Laburisti prozvali su SDP zbog izbjegavanja rasprave o 'Lex Perkoviću' na Odboru za europske poslove. 'Lex Perković' sjednica nije održana

VIDEO

Navodni kompromis oko izmjena 'Lex Perkovića' tako da zakon stupi na snagu 1. siječnja, a ne kao što je to službeni prijedlog 15. srpnja 2014. godine, tema je o kojoj SDP-ovci ne žele govoriti. Za oporbu to nije dobro rješenje. HDZ, HDSSB i Laburisti traže da zakon o europskom uhidbenom nalogu na snagu stupi odmah.

- Zašto zakon ne bi stupio na snagu odmah? Milanović nam treba reći zbog čega odgoda primjene zakona da vidimo da li postoji neka pogibelj od toga. To su neki skriveni motivi. Mislim da se tu radi samo o taštini i sada je riječ o spašavanju koalicije, jer vlast je najbolje ljepilo. Uvjeren sam da će se HNS i SDP dogovoriti, ali ne vjerujem da je Komisija pristala na taj datum - kazao je Laburist Branko Vukšić.

Za Gordana Jandrokovića (HDZ) nema dilema. Podsjetio je na stav HDZ-a da je sporni zakon nužno hitno promijeniti u duhu preporuka koje smo dobili od Komisije te obveza koje smo preuzeli tijekom pregovora s EU.

- Ne znamo koja je stvarna pozicija Vlade, što se događa između SDP-a i HNS-a, a vjerojatno će, da bi ostali na vlasti, za koju se grčevito bore, postići neki dogovor. Hoće li to biti 1. siječnja 2014. ili neki drugu datum ne možemo procijeniti kao ni kakva će biti pozicija Europske komisije. Ona traži da zakon bude promijenjen brzo i glatko kao što su ga i donijeli - rekao je.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Vladajućima je poručio i da nema rasprave o izmjenama Ustava sve dok se ne izmjeni Lex Perković.

- Predsjednik SDP-a i cijeli SDP koji mu stoji iza leđa može samo sanjati da će ponovno biti moguća neka manipulacija gdje ćemo kroz promjene Ustava zaštiti ljude i strukture koje su povezane s udbaškim ubojstvima. Nema toga. Prvo puna primjena zakona o europskom uhidbenom nalogu, a onda može početi rasprava o izmjenama Ustava - kazao je Jandroković.

Boro Grubišić (HDSSB) kazao je i poručio kako nisu bitne političke opcije već je važno da se pokuša riješiti situacija u kojoj se Hrvatska našla.

- Želimo pomoći Milanoviću u njegovim iracionalnim radnjama da bismo došli do racionalnog rješenja dobrog za Hrvatsku i ispoštovali ono što smo potpisali - izjavio je HDSSB-ovac. Vukšić je dometnuo kako mu se čini da za njega nema pomoći.

Unatoč HDZ-ovom uvjetovanju ustavnih promjena s promjenom Lex Perkovića, Igor Dragovan (SDP) rekao je da se s prijedlogom izmjena Ustava nastavlja i da će za to tražiti podršku.

- Mi ćemo ponuditi određena rješenja zajedno kao koalicija u Saboru, na oporbi je da na to odgovori - kazao je.

Poziv Željka Reinera (HDZ) premijeru da podnese ostavku za Dragovana dovoljno govori o HDZ-ovom zastupniku.

Oporbeni HDZ, HDSSB i Laburisti prozvali su SDP zbog izbjegavanja rasprave o Lex Perkoviću na Odboru za europske poslove. Iako je na sjednici prošlog tjedna dogovoreno da će se nova sjednica održati ovaj tjedan i da će se na njoj, uz prisustvo predstavnika Vlade, raspraviti Lex Perković sjednica nije održana niti im je ponuđeno obrazloženje zašto je do toga došlo ali ni obavijest kada će se sjednica održati. To smatraju ponižavanjem i omalovažavanjem oporbe, odbora, ali i cijelog Sabora. Vraćamo se stalno u vremena u kojima je drugačije mišljenje neprijateljsko zato što nemamo isto mišljenje kao i vlast.

- Treba očito zaštiti Velikog vođu, treba zaštiti pošto poto gospodina Milanovića koji je zbog inata i prkosa sasvim iracionalno vukao Hrvatsku u neugodan položaj. Odboru je zabranjeno da govori da javnost ne bi čula da postoji i drugačije mišljenje o Lex Perkoviću. Vraćamo se stalno u vremena u kojima je drugačije mišljenje neprijateljsko zato što nemamo isto mišljenje kao i vlast - kazao je laburist Branko Vukšić na zajedničkoj press konferenciji oporbenih stranaka.

Podsjetio je da je upravo Milanović uvrijedio komisiju rekavši da su najave sankcija blef.

- Ispali smo mi bleferi, ispao je Milanović blefer i da je on gura u ptičji rezervat zbog svoje taštine - rekao je laburist.

Gordan Jandroković (HDZ) ponašanje SDP-a smatra politički nekorektnim, ljudski nepristojnim, a takav način rada u Saboru smatraju neodrživim, jer su Sabor stavili u inferiornu poziciju u odnosu na Vladu.

Predsjednik Odbora Daniel Mondekar (SDP) potvrdio je da je dogovor bio da se sjednica odbora održi ovaj tjedan s temom izmjena Lex Perković, ali je to kaže bilo nemoguće jer iz Vlade nisu stigli materijali o izmjenama.

- Sjednica će se održati za narednih par dana sa svim materijalima kako je dogovoreno kada nam Vlada uputi izmjene zakona - rekao je Mondekar i kazao je da će zakon vjerojatno braniti ministar pravosuđa.

Mondekar je odbacio tvrdnje da odbor nije zasjedao zato što nema dogovora između HNS-a i SDP-a oko izmjena spornog zakona.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 55
VIDEO

Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer
Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'
NAKON IZBORNE NOĆI

Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'

Kao i do sada, ja ću se i u ovoj situaciji do kraja držati slova i duha hrvatskog Ustava - napisao je Milanović