Obavijesti

News

Komentari 295

Od 2018. više novca zdravstvu, demografiji, umirovljenicima...

Od 2018. više novca zdravstvu, demografiji, umirovljenicima...
1

Iskorak koji radimo je i za Ministarstvo obrane. U 2018. očekuje se prvi dio troškova za nabavu zrakoplova. Odlučni smo u namjeri da osiguramo sposobnost hrvatskog ratnog zrakoplovstva, kaže premijer

VIDEO

Nakon uvodnih riječi premijera Andreja Plenkovića, Vlada je na sjednici u četvrtak usvojila smjernice ekonomske i fiskalne politike za razdoblje 2018. – 2020. godine. 

- To su smjernice koje je pripremalo Ministarstvo financija u dogovoru s ostalim resorima. Posebno je važno da Hrvatska nastavlja sa smjerom i ciljevima ekonomske politike koje smo provodili, a to su fiskalna konsolidacija koja neće narušiti temelje rasta. Dobro je u ovim smjernicama to da se u ovoj godini očekuje 1,3 posto proračunskog deficita iako smo očekivali 1,6. Vjerujemo da će rast iznositi 3,2 posto.  Za 2018. godinu je ambicija da proračunski deficiti bude 0,8 posto, a rast BDP-a 2,8 posto - rekao je premijer. 

Istaknuo je kako je u smjernicama nekoliko važnih točaka.  

- Što se tiče demografije, 223 i pol milijuna kuna Vlada će izdvojiti za demografsku revitalizaciju. Za umirovljenike će biti izdvojeno 1,35 milijardi kuna. Porast mirovina od 2,1 posto se očekuje tijekom 2018. godine. U zdravstvo dajemo dodatnih pola milijarde kuna, za HZZO. Iskorak koji radimo je i za Ministarstvo obrane. U 2018. očekuje se prvi dio troškova za nabavu zrakoplova. Potvrđujemo da smo odlučni u namjeru da osiguramo sposobnost hrvatskog ratnog zrakoplovstva - rekao je premijer.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Marić: Rezultati sugeriraju da smo na pravom putu 

Ministar financija Zdravko Marić dodatno je obrazložio prijedlog smjernica. Poručio je kako rezultati za 2016. i prvih šest mjeseci 2017. godine sugeriraju da smo na dobrom i pravom putu, što su prepoznale i međunarodne i domaće institucije. 

- U dokumentu su tri osnovna poglavlja. Prvi je makroekonomska politika. Projekcije su gotovo istovjetne onima u programu konvergencije. Naša predviđanja, uključujući u obzir određene rizike i sve vezano za Agrokor, rast će biti za ovu godinu 3,2 posto, dok za iduću godinu 2,8 posto. Oporavak gospodarske aktivnosti će imati reperkusije i na kretanje na tržištu rada - poručio je Marić istaknuvši kako će ukupni prihodi za 2018.godinu biti 127 milijardi kuna što je povećanje od 5,3 posto. 

U kontekstu rashoda proračuna, ministar financija istaknuo je jačanje demografske obnove, skrb za hrvatske branitelje, umirovljenike.

'Zadnja godina u kojoj plaćamo za restrukturiranje brodogradnje'

Očekivani rashodi za 2018. godinu su 132,9 milijardi kuna. 

- Za demografsku obnovu povećava se proračun na 223,5 milijuna kuna. Za HZZO se planira dodatnih 500 milijuna kuna. Problemi zdravstvenog sustava ne mogu se riješti niti jednim godišnjim proračunom, no 500 milijuna bit će dodatan poticaj. Za domovinsku sigurnost također se proračun povećava, za nabavu borbenih zrakoplova. Za zaposlene se povećava za oko 474 milijuna kuna. Kada to sve skupa zbrojimo, možemo reći i da nešto oduzimamo, recimo u Ministarstvu gospodarstva gdje nam je ovo zadnja godina u kojoj plaćamo za restrukturiranje brodogradnje, smanjit ćemo i ukupne kamate - istaknuo je Marić dodavši kako ukupni rashodi iz općih prihoda u odnosu na plan 2017. bilježe rast od 1,5 milijardi kuna, odnosno 1,4 posto. 

- U nadolazećem razdoblju očekujemo rast trenda smanjivanje javnog duga u BDP-u. Do 2020. planira 71,1 posto udio javnog duga u BDP-u. Ovo je kvalitetan fiskalni okvir za trogodišnje razdoblje - poručio je Marić.

Deficit je projiciran od 0,8 posto BDP-a, dok bi 2020. prema planu Vlade državne financije napokon trebale biti u plusu. 

Dalić: Moramo biti štedljivi i racionalni

Potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva Martina Dalić poručila je kako se ponovno nalazimo u dobrim vremenima, ali: 'Prihodi se povećavaju, deficit se smanjuje, no opasnost je dobrih vremena da se napravi projekcija da će ona trajati dugo pa se zaboravi na potrebu štednje i racionalnog postupanja po resorima'.

Ustvrdila je i kako je javni dug i dalje još vrlo visok te da treba težiti tome da se Hrvatska makne s liste visoko zaduženih država. 

- Moramo biti štedljivi i racionalni. U svakom od resora treba pregledavati svaku od stavaka, jesu li sredstva usmjerana na najpotrebniju svrhu i namjenu - istaknula je dodavši i kako Hrvatska ima na raspolaganju 970 milijuna eura iz EU fondova za gospodarske aktivnosti te da je to put za smanjivanje proračunske potrošnje.

Zakon o reviziji kasni zbog preslagivanja Vlade

Vlada je usvojila i Izvješće o radu Odbora za javni nadzor revizije za 2016. godinu, te nacrt prijedloga Zakona o reviziji (EU) za koji je ministar financija Zdravko Marić priznao da se s njim kasni zbog političkih potresa i preslagivanja Vlade. 

Spašavanje građevinske sezone: Dozvole za 2053 stranih radnika

Na sjednici je usvojena i odluka o utvrđivanju godišnje kvote dozvola za zapošljavanje stranaca za 2017. godinu. Kako je istaknuo ministar rada Marko Pavić radi se o povećanju kvota u građevinskom sektoru.  

- Radi bojazni da nećemo moći realizirati investicije, povećali smo kvotu za graditeljstvo za 2053 dozvole kako bi spasili sezonu građevine u suglasju sa socijalnim partnerima.  To su većinom zanimanja kojih nema na tržištu rada niti ih ubrzano možemo prekvalificirati. To su tesari, zidari, armirači, soboslikari, elektrointstaleri, keramičari... - istaknuo je ministar Pavić. 

Na sjednici je donesena i odluka o zalogu 2800 dionica Croatia Airlinesa i 1660 dionica  Adriatic Croatia International Club d.d. (ACI) za spas poduzeća Orljava. 

Vlada je donijela odluku da će ubuduće za zapošljavanja u državnoj službi suglasnost davati Ministarstvo uprave, a ne sama Vlada kao do sada.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 295
VIDEO

Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a

Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'
NAKON IZBORNE NOĆI

Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'

Kao i do sada, ja ću se i u ovoj situaciji do kraja držati slova i duha hrvatskog Ustava - napisao je Milanović
Izrael napao Iran. Odjekuju eksplozije: 'Proračunata osveta. Pokazali su da ih mogu probiti'.
IZ MINUTE U MINUTU

Izrael napao Iran. Odjekuju eksplozije: 'Proračunata osveta. Pokazali su da ih mogu probiti'.

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer