Obavijesti

News

Komentari 63

Od AU doživio i EU: Europska unija će nam donijeti slobodu

Od AU doživio i EU: Europska unija će nam donijeti slobodu
5

Ivan Ladika (100) rodio se u Austro-Ugarskoj. O ulasku Hrvatske u Europsku uniju kaže: “Uvijek je dobro dok čovjek slobodno korača tlima”. Veseli se ulasku

VIDEO

Doživio sam stotu i osjećam se super, a kako li će biti sutra, danas ne znam. Hvala Bogu, zdrav sam, ne pijem lijekove. Još čitam bez naočala. O prvih sto vam mogu pričati, a o drugih sto ćemo vidjeti poslije, rekao je nasmijani Istranin Ivan Ladika.

Ovaj stogodišnjak, poznatiji po nadimku Zvanić, iz zaseoka Vukovija podno Učke, rodio se u svibnju 1913. godine. U to vrijeme njegova rodna Dolenja Vas pripadala je Austro-Ugarskoj, pod krunom Franje Josipa.

Vojno-političkim preslagivanjem nakon Austrije Istra se našla pod Italijom pa potom u Jugoslaviji. Danas samostalna Hrvatska postaje članica Europske unije, naš sugovornik jedan je od rijetkih živućih ljudi na ovim prostorima koji su tijekom života promijenili nekoliko različitih država, a da se nikamo nije selio.

- Rodio sam se pod Austrijom. Tad sam bio mali i nisam baš puno toga razumio. Bila je to vrlo uređena demokratska država. Zvuči nevjerojatno, ali do Franje Josipa se na razgovor moglo doći bez ikakvih problema, a danas nikako ne možete niti do načelnika jedne od najmanjih općina - priča Ladika, koji je pod vlašću Italije proveo tri i pol godine u redovnoj vojsci na jugu Italije, odakle se vratio 1945. godine.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Bilo je to vrijeme u kojem je na tlu Italije jačala i Mussolinijeva fašistička vojska, pa su pri mimoilaženju dviju vojski jedni drugima zviždali - rekao je. Poput drugih mladića iz Istre bio je mobiliziran i kao politički nepodoban poslan u vojsku na Sardiniju. Prepun životnog iskustva, kaže da se čovjek u nekoj državi osjeća toliko dobro koliko je država spremna pomoći narodu:

- Tek kad probaš živjeti u nekoj državi, znaš usporediti i reći gdje je bolje. Dobro je što ulazimo u EU jer je uvijek dobro kad je čovjek slobodan i može ići kuda želi, a da mu nitko ne smeta.

Čita bez naočala, ne pije lijekove te i dalje vozi traktor

Vitalni i simpatični stogodišnjak na obiteljskom imanju još rado pomaže u svim poslovima. Često ga je moguće vidjeti s vilama u štali i za upravljačem traktora. Ladika kaže da se čovjek mora stalno kretati tamo-amo da ostane bistar i u stotoj.


Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 63
VIDEO

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'

Izbori su iza nas, obrađeni su svi glasovi, a sada kreće političko nadmudrivanje. Tko će s kime koalirati i stvoriti većinu...

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef
IZBORNA NOĆ U MOSTU

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef

Božo Petrov došao je nešto prije 19 sati, ali je netragom nestao, pričalo se da je otišao kući oko 22 sata. Ipak, zvali su ga nazad. Ubrzo više neće biti predsjednik i Most traži novog šefa stranke
Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...
KOMENTAR BORISA RAŠETE

Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...

Plus+ Birači nisu previše kaznili HDZ ni za brojne afere, niti za Lex AP, ni za Turudića. Naprotiv, uz ovako visoku izlaznost njihova politika dobila je legitimaciju. A za nastavak vladavine trebat će im solidna trgovačka vještina