Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
131 komentara

'Od danas nema isplate plaće, ako nisu uplaćeni i doprinosi'

Prekovremeni sati u javnoj upravi ograničit će se na maksimalno 10 sati, a oni sa ugovorom na određeno vrijeme, kad im on prestane važiti, ostat će bez posla

Patrik Macek/Pixsell
Foto: Patrik Macek/Pixsell

Ministar financija Slavko Linić tvrdi kako se od 1. veljače uvodi sustav prema kojem neće biti moguće isplatiti neto plaću ako nisu uplaćeni i doprinosi.  Ministar je sinoć za HRT rekao da postoji mogućnost da u slučaju potrebe razliku isplati bankarski sustav.

 - Cijela ova godina bit će borba za likvidnost. Želimo zajedno s bankarskim sustavom raditi na tome. Cijela godina će biti pokušaj da se sustav dovede u red i da se dosadašnje dugove pokuša razriješiti i u sustav vrati likvidnost - rekao je Linić naglasivši da se ne može tolerirati neplaćanje prema bilo kojoj instituciji više od 60 dana. No, dovođenje reda, naglašava ministar Linić, ne mora se rješavati isključivo stečajevima. 

 - To može biti zatvaranje potraživanja s imovinom, ulaskom u kapital, pa i otpis - rekao je Linić.

Prekovremeni sati u javnoj upravi, rekao je Linić,  ograničit će se na maksimalno 10 sati, a oni sa ugovorom na određeno vrijeme, kad im on prestane važiti, ostaju bez posla. No, napomenuo je Linić,  kolektivni ugovori neće se dirati. Ovom preraspodjelom i racionalizacijom Vlada planira uštedjeti oko dvije milijarde kuna.

Uvođenje poreza na imovinu 1. siječnja 2013.

Ministar financija tvrdi da bi se porez na imovinu trebao uvesti 1. siječnja 2013. godine. Iako taj porez ima mnogo protivnika, smatra Linić, on bi zamijenio neke parafiskalne namete, poput komunalnih naknada, a išao bi u proračune lokalnih zajednica. Osnovica za taj porez trebao bi biti  stambeni prostor, kao i zemljišta koja imaju nekakvu aktivnost.

Što se, pak,  tiče dolaska svjetskog financijskog policajca, MMF-a, ministar financija je rekao da nema potrebe za njihovim aranžmanom. 

 - Hrvatska može financirati svoje vanjske obveze - rekao je Slavko Linić za HRT.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message