Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
10 komentara

Od garaže do svjetske slave: Vizijama je preporodio Apple

Wozniak i Jobs su 1976. prvi kompjuter Apple i napravili u garaži Jobsove kuće. Računalo nije imalo tipkovnicu ni "normalan" displej, a prodavali su ga za 3.700 kn

REUTERS/PXL
Foto: REUTERS/PXL
10 komentara

Steve Jobs rođen je 24. veljače 1955. godine, a odrastao je u Kaliforniji u Cupertinu. Još kao dječak pokazivao je zanimanje za elektroniku. Njegovi roditelji Paul i Clara posvojili su ga, a kasnije su posvojili i još jednu djevojčicu. Njegovi biološki roditelji su imigranti iz Sirije, a nakon što su ga se odrekli postali su profesori političkih znanosti u SAD-u. Jobs je imao i biološku sestru, književnicu Monu Simpson. 

Sanjaj velike snove, a počni od malih koraka, govorio je Jobs

Karijeru je Steve počeo graditi još kao tinejdžer. Jednog dana nazvao je Williama Hewletta, predsjednika tvrtke Hewlett-Packard, kako bi ga zamolio da mu pošalje dijelove za računalo koji su mu trebali za školski projekt. Osim tih dijelova, dobio je i ljetni posao u tvrtki HP. 

Studirao je krasopis na Reed koledžu u Oregonu, a odustao je nakon mjesec dana. Brzo se vratio, a kasnije je rekao kako je taj studij imao veliki utjecaj na kasniji dizajn Appleovih računala i na njihovu jednostavnost, javlja CNN

Život je pun prepreka, a posao je velik dio života koji također nije gladak

Jedno vrijeme Steve se bavio i dizajniranjem video igrica za tvrtku Atari. Taj posao je napustio kako bi putovao Indijom, gdje je konzumirao psihodelične droge. Kasnije je priznao kako mu je to iskustvo pomoglo da "uobliči" svoju viziju što se tiče tvrtke Apple.

- Ne možeš povezati sve konce gledajući unaprijed. Možeš ih povezati samo gledajući unatrag. U nešto morate vjerovati. U život, sudbinu, karmu ili bilo što drugo. Takav pristup me nikada nije iznevjerio - rekao je Jobs u svom govoru 2005. godine na Sveučilištu Stanford.

Prvo osobno računalo napravili u garaži

Još dok je radio u HP-u, Jobs je upoznao Wozniaka te su se sprijateljili. Zajedno su se priključili "Kompjuterskom klubu Silicijske doline". Nakon što je napunio 21 godinu Jobs je s još dvojicom kolega osnovao tvrku Apple Computer Inc. Wozniak i Jobs su kompjuter Apple I napravili u garaži Jobsove kuće. Kompjuter nije imao tipkovnicu ni 'normalan' displej, a prodavali su ga za 3700 kuna. 

Godinu dana nakon toga dvojac je izdao kompjuter Apple II kojim su započeli revoluciju u svijetu. Kompjuter je bio pravi hit. Jobs je između ostalih i jedan od prvih programera koji je prepoznao napredak u korištenju kompjuterskog miša. 

Ponekad te život udari ciglom u glavu. Nemoj izgubiti vjeru

Svoj novi hit Macintosh Apple je izdao 1984. godine. Taj kompjuter nije naišao na toliku zainteresiranost kupaca, a 1986. godine su počeli i problemi u tvrtki Apple. U to vrijeme počelo je "mračno razdoblje" Applea, nakon što su se dvije godine kasnije njegovi osnivači razdvojili. Jobs je u međuvremenu osnovao i NeXT kompjuter, ali ga nikada nije uspio uspješno lansirati na tržište. 

Vrtoglavi napredak od 2001. do danas

Jobs se 1997. vraća u Apple koji je ponovno "uskrsnuo iz pepela" nakon što je Jobs od Georgea Lucasa kupio Pixar Animation Studios, koji je napravio crtane filmove poput “Priča o igračkama”, “U potrazi za Nemom” i “Nebesa”.  U tvrtki je radio jednakim poletom kao na početku Applea. Jobs je otkupio natrag i svoju tvrtku NeXT. 

Uključite strast, energiju i entuzijazam

Već 2001. godine Jobs je predstavio iPod, mali uređaj koji služi za slušanje glazbe. Nakon toga je njegova karijera počela brzo ići uzlaznim tokom. iTunes je predstavio 2003. godine, iPhone 2007. godine, App Store 2008. godine te iPad 2010. godine. Tvrtka Apple je do danas prodala više od 275 milijuna Ipodova, 100 milijuna iPhoneova te 25 milijuna iPadova.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message