Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
16 komentara

Od karcinoma bubrega umro Janez Drnovšek (57)

Bivši slovenski predsjednik i premijer preminuo je u noći s petka na subotu u svojoj kući nakon duge borbe s opakom bolešću. Borio se do kraja

AFP
Video: AFP
16 komentara

U javnosti se zadnji put pojavio prije dva mjeseca kada je vidno iscrpljen kratko prisustvovao na inauguraciji novog predsjednika Danila Tuerka. Zbog uznapredovalog stadija raka Drnovšek je upravo 23. prosinca prošle godine predsjedničko mjesto ustupio Danilu Turku. Janez Drnovšek, uz Milana Kučana, važi za najistaknutijeg slovenskog političara zadnjih 20 godina, te za najzaslužnijeg za osamostaljivanje Slovenije kao i njeno uključivanje u Europsku uniju i NATO. Pogreb će se prema pisanju medija održati u obitelskom krugu, a datum nije određen.
Hrvatski predsjednik Stjepan Mesić izrazio je u svoje i u ime hrvatskog naroda sućut slovenskom kolegi Danilu Tuerku. Istaknuo da je on osobno izgubio partnera na političkoj sceni, ali i prijatelja jer poznanstvo s Drnovšekom seže u vrijeme početka raspada Jugoslavije.
- Duboko sam potresen viješću da nam je teška bolest otela dr. Janeza Drnovšeka, kojega smo poštovali i divili mu se kao mudrom političaru. Njegov je doprinos bio izuzetan, a u našim srcima ostat će zapisan kao istinski lider čije je djelo snažno učvrstilo ugled Slovenije u svijetu - rekao je Tuerk. Slovenska vlada proglasila je za ponedjeljak dan žalosti.

BIOGRAFIJA JANEZA DRNOVŠEKA
Janez Drnovšek rođen je 17. svibnja 1950. godine u Celju.
Kao mladi ekonomist se 1973. godine zaposlio u poduzeću IGM Zagorje. U početku 1980. bio je zaposlen kao direktor Ljubljanske banke u Trbovlju, a jednu godinu radio je i kao ekonomski savjetnik jugoslavenskog veleposlanstva u Kairu, Egipat. Godine 1986. je doktorirao s temom MMF i Jugoslavija. Iste godine je postao slovenski delegat Odbora republika i pokrajina SFRJ. Na toj dužnosti je bio do 1989. godine, kada je na prvim izborima u SR Sloveniji izabran za člana predsjedstva SFRJ.
15. svibnja 1989. je postao predsjednik Predsjedništva SFRJ a na toj dužnosti je bio do 15. svibnja 1990. U vrijeme njegova dolaska u jugoslavensko Predsjedništvo u tijeku je kriza koja će uskoro dostići svoj vrhunac, a na tom mjestu zatekao ga je i raspad bivše Jugoslavije. Tijekom burnih godina krize protivio se Miloševićevoj opciji. U svojim kasnijim člancima, Drnovšek je tumačio da je već tada upozoravao srpskog "vožda" kako je ohrabrivanjem nacionalizma "uzjahao tigra" s kojega će teško sjahati i koji će ga "pojesti". 1992. godine je postao predsjednik stranke LDS, što je bio do 2003. Te iste 1992. je postao predsjednik Vlade Slovenije, a na tom položaju je bio do 2002. godine kad se kandidirao za mjesto predsjednika države, naslijedivši na tom mjestu Milana Kučana. Zbog sukoba s premijerom Janšom, ali i napredovanja bolesti 2007. definitivno je objavio da neće konkurirati za drugi predsjednički mandat.

BOLEST OTKRILI NA RUTINSKOM PREGLEDU
Rak na bubrezima otkriven je 1999. godine. Liječnici su mu odmah jedan bubreg odstranili. Nekoliko godina kasnije bolest se vratila u obliku metastaza, no jedno je vrijeme izbjegavao liječnike i pribjegavao alternativnim metodama. Zadnjih se godina okrenuo pisanju ezoteričnih knjiga koje su doživjele uspjeh, a osnovao je i Pokret za pravdu i razvitak, udrugu preko koje se borio za svoja politička i duhovna shvaćanja, zagovarao vegetarijanstvo i propagirao ekološke ideje, upozoravajući da čovječanstvo ide prema samouništenju ako ne prestane zbog profita i političkih interesa uništavati planet i prirodna bogatstva.

PRIVATNI ŽIVOT
2005. je potvrdio da ima sina Jaše i nezakonitu kći, Nanu Forte.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message