Obavijesti

News

Komentari 0

Od ponedjeljka otvoreni svi malogranični prijelazi između Slovenije i Hrvatske

Od ponedjeljka otvoreni svi malogranični prijelazi između Slovenije i Hrvatske
1

Na popisu država s lošom epidemiološkom situacijom za čije putnike i dalje u Sloveniju nije moguć ulazak bez karantene nalaze se među ostalima Velika Britanija, Rusija, SAD, Švedska i Sjeverna  Makedonija

VIDEO

Svi malogranični prijelazi između Hrvatske i Slovenije bit će ponovo otvoreni za promet od ponedjeljka 15. lipnja, objavila je slovenska vlada nakon sinoćnje sjednice. 

Riječ je o 27 prijelaza za pogranični promet koji su bili zatvoreni od 18. ožujka.

Prijašnja odluka o njihovu privremenom zatvaranju stavlja se izvan snage jer za to više ne postoje epidemiološki razlozi, ponovno otvaranje uskladile su policije dviju država i dogovoreno je jučerašnjom razmjenom nota, navela je slovenska vlada u priopćenju.
U sklopu relaksacije mjera nakon završetka epidemije Covida-19 u Sloveniji i okruženju, u Sloveniju od subote mogu ulaziti talijanski državljani iz susjedne pokrajine Friuli - Venezia Giulia (Furlanija - Julijska Krajina), a od ponedjeljka prestaju dosadašnja ograničenja na granici s Italijom u cijelosti.

Norvežani otvaraju granice za nordijske zemlje, osim Šveđana
Norvežani otvaraju granice za nordijske zemlje, osim Šveđana


Osim toga od ponedjeljka je na popis "epidemiološki sigurnih država" slovenska vlada uvrstila i Crnu Goru, pa za  ulazak putnika iz te zemlje više nije potrebna 14-dnevna karantena.
Na popisu država s lošom epidemiološkom situacijom za čije putnike i dalje u Sloveniju nije moguć ulazak bez karantene nalaze se među ostalima Velika Britanija, Rusija, SAD, Švedska i Sjeverna  Makedonija.
Zbog dobre epidemiološke situacije u zemlji i okruženju Slovenija je ukinula i odluku od 16. ožujka o prestanku međunarodnog zračnog, željezničkog i autobusnog transporta kroz Sloveniju, pa se od idućeg tjedna očekuje i dolazak pojedinih skupina stranih turista na slovenske destinacije na obali i u unutrašnjosti.

EK: od 1. srpnja postupno će se otvarati vanjske granice EU-a
EK: od 1. srpnja postupno će se otvarati vanjske granice EU-a


Ljubljanski aerodrom objavio je da od idućeg tjedna crnogorski zračni prijevoznik obnavlja svoju liniju Podgorica - Ljubljana, te da se očekuje da će  zrakoplovne kompanije Bruxelles Airlines, Wizz Air i  Air France do kraja ovog mjeseca obnoviti linije za Ljubljanu iz Bruxellesa, Pariza i Amsterdama.
- Idući mjesec na ljubljanskom aerodromu opet će se uspostaviti i čarterski letovi, pa će se preko turističkih posrednika opet moći letjeti na 10 grčkih otoka i u Dubrovnik, objavio je Fraport, operator ljubljanskog aerodroma "Jože Pučnik".

Poljska otvorila granice, Češka u ponedjeljak, Francuska od 1. srpnja

Poljska je otvorila svoje granice prema susjedima u EU-u u subotu, Češka će to za mnogo zemalja EU-a učiniti u ponedjeljak, a Francuska je najavila postupno otvaranje granica za vanschengensko područje  od 1. srpnja.

Nakon gotovo tri mjeseca Poljska je u subotu otvorila granice sa svim susjedima u EU-u.

Nakon što je u petak ublažila režim na granici s Litvom u ponoć su otvorene granice prema Njemačkoj, Češkoj i Slovačkoj.

Ublažene su i mjere ulaska za državljane zemalja izvan EU-a, a zadržavaju se mjere kontrole prema Ukrajini, Bjelorusiji i ruskoj enklavi Kalinjingradu.

Sredinom ožujka poljska je vlada zbog pandemije Covida-19 zatvorila zemlju za ulaske iz EU-a osim za osobe s trajnim prebivalištem u Poljskoj, vozače kamiona i diplomate.

Letovi prema odredištima u EU-u obnovit će se 16. lipnja.

Češka će u ponedjeljak otvoriti svoje granice za gotovo sve državljane EU-a, kao i za Švicarsku i Lihtenštajn.

Napredak u ograničavanju širenja koronavirusa omogućio je vladi ublažavanje mjera, objavilo je u petak navečer ministarstvo zdravlja.

Nije potreban negativni test na koronavirus za ulazak u zemlju. Granične kontrole prema Njemačkoj i Austriji ukinute su prije tjedan dana.

Zabrana ulaska ostaje za stanovnike Belgije, Portugala, Švedske i poljske Šleske.

Francuska je najavila otvaranje granica za zemlje izvan šengenskog prostora od 1. srpnja, objavila je vlada u petak kasno navečer.

"Otvaranje će biti postupno na temelju zdravstvene situacije u trećim zemljama i u skladu s europskim procedurama", objavili su ministri unutarnjih i vanjskih poslova u zajedničkom priopćenju.

Odluka je donesena nakon preporuke Europske komisije u četvrtak, dodaje se.

U četvrtak EK je pozvao na zabranu svih putovanja koja nisu neophodna do kraja mjeseca i potom postupno ukidanje zabrane.

Ministri vanjskih poslova Jean-Yves Le Drian i unutarnjih poslova Christophe Castaner potvrdili su da će s obzirom na povoljnu epidemiološku situaciju u Francuskoj od 15. lipnja biti ukinuta ograničenja na putovanja unutar EU-a.

Putnici iz drugih zemalja EU-a kao i Islanda,  Andore, Lihtenštajna, Monaka, Norveške, San Marina , Švicarske i Vatikana također će ulaziti bez ograničenja ili karantene.

Ograničenja će ostati za Španjolsku i Britaniju.

U Francuskoj je od Covida-19 umrlo 29.000 ljudi.

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Splićanka odvela kćer u bolnicu, još ne može doći k sebi: 'Pitala sam se, ok ljudi, čemu sve to?'
NAPISALA SVOJE ISKUSTVO

Splićanka odvela kćer u bolnicu, još ne može doći k sebi: 'Pitala sam se, ok ljudi, čemu sve to?'

Došli smo u popodnevnim satima, svi, ali baš svi su bili maksimalno angažirani oko moje kćeri. Do te mjere kad sam pomislila: 'Ok, ljudi, to je samo mali prst. Čemu toliki angažman, napisala je
Policajci priveli krivog čovjeka u Zagrebu i polomili ga: ‘Sram me. Nismo ni znali da je slijep'
SUSJEDI SU ZGROŽENI

Policajci priveli krivog čovjeka u Zagrebu i polomili ga: ‘Sram me. Nismo ni znali da je slijep'

Nisam imao bijeli štap jer taj teren dobro poznajem. Sestrična im je vikala moje ime i da sam slijep te da imam člansku iskaznicu Saveza slijepih, rekao je Stevan Jambrešić na sudu