Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
12 komentara

Odbačena je kaznena prijava protiv Ivice Kirina i suradnika

Autori anonimne kaznene prijave optužili su gradske čelnike za teško kazneno djelo protiv okoliša uništavanjem zaštićenih prirodnih vrijednosti...

gradonacelnik
Foto: Damir Spehar/PIXSELL
12 komentara

Općinsko državno odvjetništvo u Virovitici nakon obavljenog izvida u ponedjeljak je odbacilo anonimnu kaznenu prijavu protiv gradonačelnika Ivice Kirina i odgovornih osoba Virovitice vezano za obnovu i rekonstrukciju Gradskog dvorca i parka u središtu grada.

Autori anonimne kaznene prijave optužili su gradske čelnike za teško kazneno djelo protiv okoliša uništavanjem zaštićenih prirodnih vrijednosti, jer su prilikom radova na obnovi posječena gotovo sva stabla koja su sađena u prvoj polovici 19. stoljeća kada je park i nastao, a bila su zdrava.

Tijekom izvida iz Grada Virovitice dostavili su svu potrebnu dokumentaciju s pojašnjenjem tijeka provedbe Projekta obnove i rekonstrukcije gradskog parka. Riječ je o projektu vrijednosti 81 milijuna kuna, pri čemu se 66 milijuna kuna financira iz EU fondova.

”O cjelokupnoj provedbi tog projekta i za samo dobivanje građevinske dozvole ishođene su potvrde Glavnog projekta od više institucija (Ministarstvo zaštite okoliša i prirode, Ministarstvo kulture, Javna ustanova za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima na području Virovitičko-podravske županije) te je cijeli projekt obnove i rekonstrukcije gradskog parka u Virovitici, u konačnici, u velikom dijelu sufinancirala Europska unija kroz određene fondove, a čija sredstva, po ocjeni, ne bi bila odobrena da nisu odrađena u skladu sa zakonskim propisima”, naveli su iz Grada Virovitice. Usto, Hrvatski šumarski institut napravio je nadzor i procjenu potrebe rušenja stabala u gradskom parku u Virovitici te dao konačnu odluku koja je stabla potrebno srušiti zbog starosti i bolesti, odnosno koja stabla trebaju ostati.

Izvedbenom projektu za rekonstrukciju i obnovu Gradskog parka u Virovitici priložena je i legenda, plan obnove i nove sadnje, kao dopuna izvedbenom projektu, projekt krajobraznog uređenja s novoplaniranim stanjem i prikazom zadržanog zelenila kao i preslika izvoda iz katastarskog plana iz 1862. godine reambulirano 1900. godine od Virovitičko-podravske županije (Područni ured za katastar Virovitica).

Prema tome, zaključuju u ODO-u, analizom svega navedenog, nisu utvrđeni elementi kaznenog djela za koje je podnesena anonimna kaznena prijava kao niti elementi nekog drugog kaznenog djela.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message