Obavijesti

News

Komentari 248

Odbili amandman: Vlada ne da 1,5 mil. kuna za gladnu djecu

Odbili amandman: Vlada ne da 1,5 mil. kuna za gladnu djecu
4

Ministrica Opačić rekla je da su stavke za smanjenje siromaštva veće za 46 mil. kuna. Svoj glas za proračun dao je i Željko Kerum, koji inače ne dolazi u Sabor

VIDEO

Sabor je izglasao proračun za 2015. godinu sa 85 glasova za i 23 protiv. Vlada je odbila amandman HDSSB-a kojim se tražilo 1,5 milijuna kuna za subvencioniranje prehrane siromašne školske djece.

Ministrica socijalne politike Milanka Opačić kazala je da su planirana sredstva dostatna za podmirenje potreba korisnika socijalne skrbi kao i za projekte i programe koje provodi ministarstvo. Napomenula je ministarstvo u odnosu na prošlu godinu stavke, čiji je cilj smanjenje siromaštva i socijalne isključenosti, povećane za 46 milijuna kuna te da je Ministarstvo obrazovanja upoznato s obvezom prijave bilo kakvog oblika siromaštva djece i povrede djetetovih imovinskih prava Centru za socijalnu skrb, koji ima mehanizme za promptno djelovanje. Opačić je napomenula da se u proračunu se i u ovoj godini osigurava milijardu i 700 milijuna kuna na ime dječjeg doplatka

Boro Grubišić (HDSSB) podsjetio je ministricu da nisu tražili novac za prehranu jer su mediji i statistika utvrdili da postoji dobar broj gladne školske djece u Hrvatskoj.

- Znam da vaša Vlada u uglednim zagrebačkim restoranima Taču i Asu puno bolje jede nego djeca u školi, pomalo čak i razuzdano i da trošite novce poreznih obveznika u tim restoranima. Sasvim sigurno bi bilo dobro kada bi od tih sredstava koja se potroše srijedom u Taču, srijedom u Asu i od pića koje se popije da se dio izdvoji i za gladnu školsku djecu. Nažalost to nije slučaj. Što se može - ustvrdio je Grubišić.

Ovaj amandman odbijen je sa 70 glasova, dok je jedan zastupnik bio suzdržan. Za gladnu djecu ruke je digao 21 zastupnik što nije bilo dovoljno da prođe.

Šuker: Ide se s amandmanom da se zabetoniraju rukice u zraku

Vlada je amandmanom unutar financijskog plana Ministarstva financija preraspodijelila 37,5 milijuna kuna s pozicije izgradnje graničnih prijelaza na aktivnosti jedinica lokalne samouprave. Na ovaj način vraća se dio tekućih pomoći za jedinice lokalne samouprave, a sredstva za granične prijelaze će se ostvariti kroz poziciju EU fondova, objasnio je ministar financija Boris Lalovac

Povećavaju se prijelazne pomoći za jedinice lokalne samouprave koje gube status potpomognutih područja. Dobit će 12,6 milijuna kuna više, a novac će se uzeti od Državnog ureda za upravljanje državnom imovinom u iznosu od 8,5 milijuna kuna i Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU u iznosu od 4,1 milijuna kuna. Za programe obrazovanja nacionalnih manjina osigurano je 882.722 kune koji je preraspodjeljen unutar pozicija Ministarstva znanosti. 

Uredu pučkog pravobranitelja povećan je iznos za milijuna kuna radi dovršetka uspostave i održavanja mreže područnih ureda. 

Ivan Šuker (HDZ) napomenuo je da se amandmanom Vlade pokušava ispraviti nemoguće kada su u pitanju pomoći lokalnoj samoupravi. Interesantne su mu i preraspodjele u Ministarstvu obrazovanja. Napomenuo je da je svima jasno zašto je ovo napravljeno:

- Ide se s amandmanom isključivo da se zabetoniraju rukice u zraku. To je činjenica - ustvrdio je Šuker.

Na proračun je bilo podneseno ukupno 126 amandmana. Prihvaćeno je 11 amandmana uglavnom SDP-ovih kojim su većinom uklopljeni amandmani nacionalnih manjina. Njima je osigurano više novca za nacionalne manjine te za povjerenicu za informiranje i pravobraniteljicu za osobe s invaliditetom. Manjinski zastupnici povukli su uglavnom svoje amandmane. 

Oporbeni amandmani redom su odbijeni

Milorad Pupovac (SDSS) u šali je kazao kako te amandmane prosljeđuju zastupniku Ivanu Šukeru koje je ta opaska naljutila.

- Mislim da takva komunikacija među zastupnicima ne pali. Recite mi po čemu bi ja to mogao odlučivati o vašim amandmanima. Sram vas može biti - poručio mu je Šuker.

Oporbeni amandmani na proračun redom su odbijani među kojima je i 77 amandmana Željka Reinera (HDZ) kojim je tražio više novca za znanost i obrazovanje.

- Pompozno najavljena strategija obrazovanja ne može se financirati jer se ne može uzeti Uredu premijera i Uredu predsjednika - kazao je HDZ-ovac te upitao vladajuće zašto smo donosili strategiju ako se proračunom ona izruguje. 

Ustvrdio je i da je Vlada ovime dokazala da nema razumijevanja za znanost i obrazovanje. Reiner je sabornicu iskoristio i za predizbornu kampanju pa je kazao da bi HDZ-ova kandidatkinja u utrci za Pantovčak Kolinda Grabar Kitarović kao predsjednica države novac za obrazovanje sigurno preraspodijelila. Na to su vladajući burno negodovali.

Došao i Željko Kerum

Potporu za proračun Vlada Zorana Milanovića uz manjince dobila je i od Nevenke Bečić te Željka Keruma. On inače ne dolazi u Sabor, ali je stigao na glasovanje o proračunu.

Optužbe da su trgovali s manjinama odbacio je ministar financija Boris Lalovac nakon izglasavanja proračuna u Saboru.

- Bitno mi je da izvršim proračun kako smo rekli i da ga prezentiramo Bruxellesu da je održiv. Radit ću svim srcem da on bude ovakav - rekao je Lalovac.

Uvjeren je da se deficit može održati u zadanim okvirima, a manjak u državnoj blagajni za 2015. godinu planiran je na 12,5 milijardi kuna. Ne zna zašto je proračun dobio potporu Željka Keruma i njegove sestre Nevenke Bečić.



Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 248
VIDEO

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa