Obavijesti

News

Komentari 68

Bivši SDP-ovac Ronko: Učinit ću sve da ova Vlada ne padne!

Bivši SDP-ovac Ronko: Učinit ću sve da ova Vlada ne padne!
4

Rekao sam da ću se udružiti ako treba i s crnim vragom. Davor Bernadić ne može doći u poziciju da kroji liste, da radi vazelinsku koaliciju. Zbog toga Vlada ne smije pasti, kaže Ronko koji je podržao proračun

VIDEO

Zakon o udomiteljstvu nije se našao među točkama za glasovanje u Saboru. Predsjednik Sabora Gordan Jandroković izvijestio je kako će se o njemu glasati kada se steknu uvjeti. Najavio je kako će glasovanje biti ovaj i idući petak.

Vladajući su se podijelili oko HNS-ovog amandmana koji je tražio da se istospolnim partnerima omogući udomljavanje djece. Prije glasovanja zastupnici su utvrđivali kvorum, a Milorad Batinić (HNS) je bez kartice za glasanje.

Predsjedavajući Gordan Jandroković predložio je da HNS-ov zastupnik glasa ručno, a službe je tražio da provjere je li njegova kartica negdje u Saboru.  

- Gospodin Batinić diže ruku gore istovremeno kad mi stišćemo gumbe. Ne zna se glasa li za ili protiv. Predlažem da glasa palcem gore ili dolje, to bi bio najbolji način - ustvrdio je Gordan Maras (SDP).  

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Kolega Maras, vi ste rekli ono što je kolega Batinić bio još dovitljiviji - rekao je Jandroković i naveo kako palac vodoravno znači da je suzdržan.  

- Sve smo dogovorili - uzvratio mu je Jandroković.    

Batinić se dizanjem ruke izjašnjavao kraće vrijeme. Prije glasovanja o proračunu službe su mu izradile novu karticu te je o najvažnijem dokumentu glasovao kao i ostali zastupnici. 

'Bandićevci' povukli amandman za besplatne udžbenike

Prije glasovanja o amandmanima na proračun za 2019. iz saborskog kluba Milana Bandića povukli su amandman za besplatne udžbenike.  

- Tijekom vikenda smo se konzultirali. Sve što smo čuli, vjerujemo da će se novac osigurati preraspodjelom za besplatne udžbenike - rekao je zastupnik Robert Jankovics.  

Alfirev: Naši sugrađani u kolicima ne mogu sjesti u redovne autobusne linije

Tijekom slobodnih govora Marija Alfirev (SDP) progovorila je o problemima naših sugrađana s invaliditetom, a kako bi na to upozorila na nejednakopravnost sjela je u fotelju ispred saborske klupe. Navela je da  svi zastupnici ne mogu izaći za govornicu. 

- Ako u Saboru nismo osigurali jednakopravnost svih što možemo očekivati. Da bismo mogli razumjeti kako je drugima moramo ući u njihove cipele i tada bi znali što znači kad ne možete od Zagreba do Zadra ili Šibenika doći autobusom. Naši sugrađani u kolicima ne mogu sjesti u redovne autobusne linije i putovati Hrvatskom - upozorila je Alfirev. 

Slavica Lukačić (HDZ) smatra da je Alfirev trebala govoriti iz svoje klupe, kao ona. 

- Kratko bih se osvrnula na igrokaz zastupnice. Trebala je govoriti iz svoje klupe, a ne izvoditi predstavu. Saborska govornica bit će prilagođena invalide i bit će gotova za nekoliko dana - rekla je Lukačić.

Odbili Baukov amandman: Predsjednica neće dobiti 20.000 kn

Sabor je odbio amandman Arsena Bauka (SDP) kojim je tražio da se 20.000 kuna osiguran za Ured predsjednice za "navijačke aktivnosti i rekvizite". Protiv amandmana bilo je 69 zastupnika, dok su za njega bila 23 zastupnika.  Zanimljivo, od vladajućih su amandman podržali Stjepan Čuraj (HNS) i Tomislav Sucha.

Bernardić zatražio stanku zbog Uljanika: Namjerno lažete

Davor Bernadić (SDP) prije glasanja o proračunu za 2019. tražio je stanku, a kako bi upozorio na efekt na proračun imati stanje u Uljaniku. Za stanje u brodogradilištima optužio je Vladu jer godinu dana sve znala, ali je odugovlačila s rješavanjem problema i izborom nove uprave.  

- Time ste direktno ugrozili živote nekoliko tisuća radnika koji rade u Uljaniku i 3. maju i njihovih obitelji. Ostat ćete zapamćeni kao Vlada koja je uništila brodogradnju. Ovo će utjecati na pad industrijske proizvodnje. Vama u HDZ-u je to smiješno, kao što vam je smiješno i kad se izvlače novci iz Hrvatske u Agrokoru, afera Borg. Možete se smijati, ali radnici se nažalost ne smiju nego odlaze iz Hrvatske - ustvrdio je Bernardić.  

Uvjeren je da proračun zemlju polako, ali sigurno vodi u recesiju. Stanku je tražio i Ivan Šuker (HDZ) te podsjetio što je u slučaju brodogradnje radila Vlada SDP-a.  

- Ta Vlada je 2014.- 2015. izdala 3 milijarde kuna jamstava koji sada dolaze na naplatu. Ova Vlada mora platiti jamstva koja je dao netko drugi, naći model za plaće i plan restrukturiranja - kazao je Šuker.  

- Plan restrukturiranja nije ni otišao u Bruxelles. S tim namjerno odugovlačite, lažete, kupujete proračunom glasove koalicijskih partnera - ustvrdio je šef SDP-a, a zbog zloupotrebe poslovnika dobio je opomenu kao i njegov stranački kolega Arsen Bauk.

Stanku su tražili i ostali klubovi. 

Izglasali proračun za 2019.

Sabor je izglasao proračun za 2019. Za dokument je bilo 79 zastupnika, suzdržan je jedan, a 45 zastupnika bilo je protiv. 

Za proračun su glasali bivši SDP-ovci Zdravko Ronko i Mario Habek, dok je Milaka Opačić bila suzdržana. 

- Rekao sam da ću se udružiti ako treba i s crnim vragom. Davor Bernadić ne može doći u poziciju da kroji liste, da radi vazelinsku koaliciju. Zbog toga Vlada ne smije pasti i od sada ću napraviti sve da ta Vlada ne padne. Zato sam glasao za proračun - kazao je Ronko. 

Uvjeren je da nije iznevjerio svoje birače i tvrdi da želi vratiti SDP na liniji na kojoj je bio. 

Grmoja: Ovo je skandalozno ponašanje vladajućih

Nikola Grmoja (Most) tražio je stanku zbog skandaloznog ponašanja vladajućih koji su odbili sve oporbene amandmane, a HDZ-ovaca nije bilo u sabornici kada se očitovalo o amandmanima. Pobrojao je zastupnike HDZ-a glasali protiv, kako kaže, svojih obećanja.  

- Ne želite da se zna o čemu se glasa. Odbili ste ne naše amandmane, nego amandmane građana. Mi nećemo u ovome sudjelovati. Povlačimo se iz sabornice. Ovakvo ponašanje, kad glasate protiv onoga što ste samo obećavali je neprihvatljivo - ustvrdio je Grmoja.  

Miro Bulj (Most) ironično je pitao Grmoju od kuda mu pravo da traži da narod zna kako su glasali njihovi zastupnici.  Smatra kako ga je predsjedavajući trebao izbaciti iz Sabora i zabraniti mu govoriti. 

- Predsjednik Sabora je demokratičan i neće to učiniti, čak i u ovakvim situacijama kakva je vaša, ali ću vam opomenu ipak dati - uzvratio mu je Jandroković.   

Javio se i Miro Kovač (HDZ)  predložio je da se uvede nagrada za igrokaz u Saboru kako bi se nagradili Grmoja i Bulj.  

- Kolega Kovač znadete što vas čeka - rekao je Jandroković i nasmijao zastupnike. Pojasnio je da je dobio opomenu. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 68
VIDEO

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu
Misterij nestanka male Danke (2): 'Zlatno je dijete. Mirna i šutljiva, hoće prići svakome'
VELIKA POTRAGA U SRBIJI

Misterij nestanka male Danke (2): 'Zlatno je dijete. Mirna i šutljiva, hoće prići svakome'

Na istoku Srbije od utorka poslijepodne traje potraga za Dankom Ilić (2). Traže je stotine volontera i policajaca, teren pretražuju i rudari. Pomoć nudi i naš HGSS