Obavijesti

News

Komentari 154

Ode posljednji brod: 'To je beba moja, tri godine sam ga gradio'

Ode posljednji brod: 'To je beba moja, tri godine sam ga gradio'
4

Radnici pulskog brodogradilišta danas su s tugom ispratili odlazak polarnog kruzera Scenic Eclipse koji su napravili u škveru...

VIDEO

Polarni kruzer Scenic Eclipse je 515. i posljednji brod sagrađen u pulskom škveru od njegova osnutka 1856. godine. Posljednje tri godine gradilo ga je oko 450 Uljanikovih radnika. On predstavlja dijete Uljanika u koje su utkali silne sate, dane i mjesece. Uljanikovci su sami rezali limove, skladištili, montirali, dok su kooperanti došli tek pred kraj, na opremanje broda.

- Volio bih da to nije posljednji brod koji napušta pulski škver, ali s obzirom na to da Vlada nema nikakvog interesa za daljnji nastavak rada, mislim da je to zadnji brod - rekao je sindikalist Boris Cerovac. Radnici na društvenim mrežama pišu da je taj kruzer zapravo simbol jednog teškog i nesretnog vremena za Uljanik.

Pula: Iz brodogradilišta Uljanik na probnu vožnju isplovio polarni kruzer Scenic Eclipse

Polarni kruzer je zadnji brod koji je prije proglašenja stečaja porinut s navoza na Uljanikovu otoku i prvi koji je, unatoč stečaju, dovršen u Puli. Vrijednost se procjenjuje na oko 200 milijuna eura, a u more je porinut nakon prve najave štrajka u Uljaniku, krajem siječnja prošle godine. Zanimljiva je činjenica da će kuma broda 10. rujna u New Yorku biti oskarovka Helen Mirren. Tu vijest objavio je osnivač i predsjednik uprave kompanije Glen Moroney.

Bivši radnik Uljanika, Davor Baljak (45), pune tri godine radio je kao projektant na tom brodu.

- To je moja divna beba na kojoj sam radio kao tehnolog-projektant. Njega su sagradile ruke uljanikovaca. Nažalost, zbog poslovnih obaveza nisam ga vidio kako odlazi iz Pule - rekao je Baljak.

Kruzer Scenic Eclipse dizajniran je da pruži nezaboravan luksuzni doživljaj za 237 putnika na putovanju do Arktika i Antarktike, a iz Uljanika odlazi za Maltu. Dugačak je 168 metara, širok 21,5 metara i sagrađen u skladu s najnovijim ekološkim standardima. Brod ima čak 6 zvjezdica, a namijenjen je najvišoj klasi putnika koji će uživati u 114 luksuzno opremljenih kabina, dok je za posadu predviđeno 138 kabina.

Ima mini podmornicu i dva helikoptera za istraživanje.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 154
VIDEO

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa