Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
300 komentara

Ode Tito iz Zagreba, ali Bandić još nema većinu u Skupštini

PREGOVORI NISU NI POČELI: Zlatko Hasanbegović i Bruna Esih, ali i HDZ tek žele na miru ispregovarati s Bandićem što će dobiti ako ga podrže u Skupštini

Foto: Anto Magzan/PIXSELL
300 komentara

Milan Bandić ipak neće u četvrtak dobiti novu, desnu većinu u Skupštini. Konstituirajuća sjednica će biti odgođena.
Iako je odlučio odustati od referenduma za ime Trga maršala Tita i promjeniti ga u Trg Repulike Hrvatske, time još nije dobio zastupnike Brunu Esih i Zlatka Hasanbegovića. Niti s HDZ-om još nisu otpočeli pregovori oko uvjeta suradnje.

- Micanje Tita je bio preduvjet za početak razgovora. Oni još nisu obavljeni, pa će se sjednica odgoditi - kaže nam Zlatko Hasanbegović. Dodaje da bi bilo neozbiljno da se preko noći “izvlače imena iz šešira” za predsjednika Skupštine, potpredsjednike, ali i da se ulazi u koaliciju bez da su dogovoreni uvjeti. Isto nam je potvrđeno i u HDZ-u.

- Nisu još pregovori počeli. Nije ih ni Milan Bandić forsirao. Odgodit će se za koji tjedan, ali vjerujem da će Skupština biti konstituirana tijekom ljeta - kaže nam sugovornik iz HDZ-a.

Navodno bi HDZ volio vidjeti na mjestu predsjednika Skupštine Andriju Mikulića koji je to bio i dosad i koji vodi gradski HDZ. No, to će tek biti predmet pregovora.

Bandić s HDZ i zastupnicima s liste Brune Esih ima točno 26 zastupnika koji su potrebni za većinu i mirno vladanje gradom.
Oporba ostaje na 25 zastupnika.

Bandiće prvo najavio referedum o promjeni Trga maršala Tita, ali Esih i Hasanbegović za to nisu htjeli niti čuti. Morao je najaviti promjnu imena da bi razgovori uopće počeli. HDZ je već ranije tražio promjenu imena trga, ali nakon što ih je Bandić preveslao, oni su i dalje ostali s njim. HDZ iako ima 7 zastupnika, u težoj je situaciji u pregovorima s Bandićem jer im on drži većinu u Saboru. Bez njegove podrške pada vlada. Bit će zanimljivo vidjeti koji će još konkretni projekti za poboljšnje života građana biti uvjet ove nove koalicije nakon što jedogovoreno micanje Tita iz centra glavnog grada.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message