Obavijesti

News

Komentari 15

Odgodili raspravu o uhićenjima zbog komentara na Facebooku

Odgodili raspravu o uhićenjima zbog komentara na Facebooku
1

Kao razlog pomicanja ove točke za sljedeći tjedan, Ostojić je naveo neprisutnost svih članova i objedinjavanje izvješća za 2015. s onim za 2016. godinu, s čim su se svi članovi složili

VIDEO

Na sjednici saborskog Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost u srijedu se trebalo raspravljati o recentnim uhićenjima zbog komentara na Facebooku što je prošlog tjedna zatražio šef SDP-a Davor Bernardić. Jedna od točaka trebala je biti i rasprava o izvješću ministra unutarnjih poslova o obavljanju policijskih poslova u 2015. godini. No, te dvije točke predsjednik Odbora Ranko Ostojić (SDP) skinuo je s dnevnog reda. Kao razlog skidanja ove dvije točke i pomicanja istih za sljedeći tjedan na idućoj sjednici, Ostojić je naveo neprisutnost svih članova i objedinjavanje izvješća za 2015. s onim za 2016. godinu, s čim su se svi članovi složili.

- Puno je članova odsutno iz službenih razloga pa mislim da bi bilo dobro da onda idući tjedan spojimo raspravu o izvješću za 2015. sa izvješćem za 2016. godinu i objedinimo ih. A kako je kolega Bernardić zatražio raspravu o uhićenjima zbog Facebook komentara, isto bi bilo dobro da i to odgodimo za idući put kad ćemo biti brojniji jer to iziskuje ozbiljnu raspravu - obrazložio je Ostojić. 

I Bernardić, koji je raspravu o uhićenjima i zatražio, prihvatio je da se ona odgodi, ali uz napomenu da se ta tema zaista mora raspraviti idući tjedan kako bi se dobili odgovori od predstavnika policije zašto se takvo nešto radi.

- Mi smo tražili nakon učestalih slučaja uhićenja zbog društvenih mreža reakciju na to kako bismo mogli porazgovarati ovdje o razlozima za takvo postupanje koje nije bilo nikada u 27 godina od osamostaljenja države. Naš zadatak je da to raspravimo na Odboru, ali poštujemo odluku predsjednika i ne vidimo nikakav problem da raspravu odgodimo za sljedeći tjedan. Moramo njegovati kulturu tolerancije, da se ne širi Hrvatskom strah ili uopće i pomišljaj bilo kakve represije. Reagirali smo jer je uhićenja bio nemali broj u vrlo kratkom roku. Ne želim ništa insinuirati, vjerujem da policija radi u najboljoj namjeri, ali o tome zaista treba porazgovarati. Nisu svi članovi prisutni, a rasprava je ozbiljna jer ovako nešto se zaista nikad prije nije događalo, i prihvaćamo prijedlog da onda sljedeći put o tome povedemo raspravu kad budemo brojniji - poručio je Bernardić, no na njegov govor reagirao je HDZ-ov Ante Sanader i pobudio trzavice između vladajuće strukture i oporbe. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Dobro, što je ovo? Konferencija za tisak? Ovo je Odbor i vi predsjedniče ne možete dozvoljavati konferencje za tisak ovdje. Kolega Bernardić je prekršio Poslovnik, a vi niste reagirali - poručio je Sanader. 

Bernardić, ali ni Ostojić nisu vidjeli po čemu je to šef oporbe prekršio Poslovnik.

- Upravo ste vi prekršili Poslovnik. Ne znam zašto, možda zato što se prezivate Sanader - bocnuo ga je Bernardić. 

Sanader je ponovio kako se na Odborima ne održavaju konferencije za tisak.

- Dopsutili ste Bernardiću da održi konferenciju za tisak o temi koja ni nije na dnevnom redu i da nas maltretira s temom koja nije zaslužila ovoliko vremena koliko ste mu odobrili - rekao je Sanader.

Predsjednik Odbora Ostojić objasnio je kako svaki član po Poslovniku ima pravo na dvije minute govora te da tema uhićenja jest bila na dnevnom redu. 

Upleo se i HDZ-ov Anđelko Stričak optuživši Bernardića i oporbu da je njima prihvatljivo vrijeđanje.

- Slažem se da se odgodi ova rasprava kad ćemo biti brojniji, ali očito je šef oporbe opet podignuo ljestvicu vrlo visoko i dozvoljava ponašanje da 10-ak muškaraca vrijeđa jednu ženu. Kakvo je stanje u SDP-u, vi bi to još i nagradili - poručio je Stričak.

Bernardić je istaknuo da nije imao konferenciju za tisak nego da je želio ukazati i naglasiti da se uhićenja zbog komentara nisu događala prije i da ta tema, koju je upravo on zatražio, iziskuje raspravu. 

Ostojić je smirio tenzije, a članovi su jednoglasno prihvatili odgodu do sljedećeg puta. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 15
VIDEO

Obrađeno skoro 100 posto: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11 mandata, a Možemo 10
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Obrađeno skoro 100 posto: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11 mandata, a Možemo 10

Nakon objave prvih rezultata u HDZ-u je zavladalo oduševljenje, a u SDP-u razočaranje. Cijelo vrijeme traje prebrojavanje, ali SDP se ne miče sa 42 mandata...

Pogledajte kako su glasali vaši susjedi, grad, selo, općina...
IZBORI 2024.

Pogledajte kako su glasali vaši susjedi, grad, selo, općina...

Na stranicama izbori možete pregledati rezultate po izbornim jedinicama i gradovima , tj. pogledati kako se glasalo u vašem 'susjedstvu'...
Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef
IZBORNA NOĆ U MOSTU

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef

Božo Petrov došao je nešto prije 19 sati, ali je netragom nestao, pričalo se da je otišao kući oko 22 sata. Ipak, zvali su ga nazad. Ubrzo više neće biti predsjednik i Most traži novog šefa stranke