Obavijesti

News

Komentari 22

Odgovor Kini i Rusiji: Japan kupuje nove avione i radare

Odgovor Kini i Rusiji: Japan kupuje nove avione i radare
1

Japan planira kupiti 45 zrakoplova Lockheed Martin Corp F-35 vrijednih oko četiri milijarde dolara u dodatku na 42 zrakoplova koja već posjeduje, prema petogodišnjem planu nabave također odobrenom u utorak

VIDEO

Japan će povećati izdvajanja za nabavu naprednih nevidljivih lovaca, raketa dugog dometa i druge opreme tijekom idućih pet godina kako bi podupro američke snage suočene s kineskom vojnom moći u zapadnom dijelu Tihog oceana.

Planovi su najjasniji pokazatelj do sada japanskih ambicija da postane regionalna sila u trenutku dok Kina jača vlastite vojne snage a Rusija pojačava pritisak na SAD.

- SAD ostaje najmoćnija svjetska nacija, no rivaliteti država izbijaju na površinu i uviđamo važnost strateškog natjecanja s Kinom i Rusijom koje dovode u pitanje regionalni poredak - navodi se u nacrtu desetogodišnjeg programa obrane koji je u utorak odobrila vlada premijera Shinzoa Abea.

SAD koji slijede Kina, Sjeverna Koreja i Rusija su zemlje koje su najviše utjecale na japanska vojna promišljanja, navodi se u tom dokumentu.

Kina, druga najveća svjetska ekonomija, raspoređuje nove brodove i zrakoplove u vode prema Japanu dok se još čeka da Sjeverna Koreja ispuni obećanje da ukloni svoj nuklearni i raketni program.

Japan planira kupiti 45 zrakoplova Lockheed Martin Corp F-35 vrijednih oko četiri milijarde dolara u dodatku na 42 zrakoplova koja već posjeduje, prema petogodišnjem planu nabave također odobrenom u utorak.

Među tim zrakoplovima 18 je STOVL B varijanti F-35 koji mogu slijetati i polijetati i vertikalno i bit će raspoređeni na japanskim otocima na rubu Istočnog kineskog mora. Dva nosača helikoptera Izumo i Kaga bit će prilagođena potrebama operacija F-35B.

Narudžba zrakoplova pomoći će Japanu i da izbjegne trgovinski rat sa SAD-om. Američki predsjednik Donald Trump, koji je prijetio uvođenjem carina na uvoz japanskih vozila, zahvalio je na summitu u Argentini Abeu na kupovini zrakoplova.

Japan će od SAD-a kupiti i dva protuzračna radara za obranu od sjevernokorejskih raketa, četiri Boeingova zrakoplova-cisterne kako bi se povećao domet japanskih zrakoplova i devet Northrop Grumman E-2 Hawkeye zrakoplova za rano upozorenje.

Japan planira tijekom sljedećih pet godina potrošiti 224,7 milijarda dolara na vojnu opremu što je 6,4 posto više nego što je ranije planirano za isto razdoblje.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 22
VIDEO

UŽIVO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

UŽIVO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori
Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"