Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se

Odlučite se za zanimanje i družite se s influencerima

Osim obrtnika i učenici srednjih strukovnih škola posjetiteljima će demonstrirati nove dosege u proizvodnji i uslugama u obrtništvu

Foto: Zagrebački obrtnički sajam

Na Zagrebačkom obrtničkom sajmu koji će se održati od 3. do 5. travnja na Zagrebačkom velesajmu u paviljonu 7 i 7a. obrtnici iz grada Zagreba i Zagrebačke županije i ove će godine učenicima sedmih i osmih razreda osnovnih škola promovirati obrtnička zanimanja i motivirati ih za upis u srednje obrtničke i strukovne škole prezentacijom svojih zanimanja. Četvrti Sajam suorganizira Obrtnička komora Zagreb s Gradom Zagrebom i Zagrebačkom županijom.

Svoje struke prezentirat će alatničari, automehaničari, autostruke, bravari, kovači, metalci, plastičari, električari, dimnjačari, građevinari, instalateri centralnog grijanja i plinoinstalateri i plinoserviseri, limari i vodoinstalateri, stolari, soboslikari i ličioci, fotografi, knjigoveže fotokopiraone, kartonažeri, rtv elektroničari i precizni mehaničari, frizeri, kozmetičari, pedikeri i cvjećari, intelektualne usluge, suveniri, zlatari, staklari, optičari, krojači, klobučari, kišobranari, kožna galanterija, krznari, postolari, trgovci, ugostitelji, slastičari, vinogradari, prijevoznici, taksi vozači i dr.

Foto: Ilustracija/Matija Habljak/PIXSELL

Osim obrtnika i učenici srednjih strukovnih škola posjetiteljima će demonstrirati nove dosege u proizvodnji i uslugama u obrtništvu. Posjetitelje očekuju modne revije, revije frizera, nagradne igre za učenike te natjecanja u sklopu različitih struka, a moći će se i sami okušati u nekom od obrtničkih zanimanja.

Influenceri će se fotografirati s posjetiteljima i davati autograme

Velika posebnost koja očekuje mlade posjetitelje na sajmu je i dolazak influencera. "Izazov nam je bio kako da što bolje privučemo djecu na Zagrebački obrtnički sajam te smo  s 24 sata došli do ideje da priredimo veliko iznenađenje za mlade generacije, a to je nazočnost popularnih influencera YouTube kanala Joom Boos, koji su izrazito omiljeni u tinejdžerskoj populaciji. Mladi će se u izravnom kontaktu s njima upoznati s raznim obrtničkim zanimanjima na njima prihvatljiv i zanimljiv način. Ove godine na sajmu će biti tri influencera koji će se družiti s posjetiteljima, slikati i davati autograme, uživo objavljivati videe kao i objave na društvenim mrežama", kaže Mirza Šabić, predsjednik Obrtničke komore Zagreb.

Foto: Ilustracija/Matija Habljak/PIXSELL

Ove godine posebno bogat program

Prošlogodišnji sajam, u tri dana koliko je trajao, posjetilo je više od šest tisuća osnovnoškolaca iz 80 škola s područja grada Zagreba i Zagrebačke županije koji su se na sajmu mogli okušati u raznim obrtničkim zanimanjima. -Svrha organiziranja Zagrebačkog obrtničkog sajma je, između ostalog, otrgnuli zaboravu tradicijske i deficitarne obrte, potaknuti otvaranje novih obrta, sukladno trendovima i tržišnim očekivanjima, potaknuti zapošljavanja i samozapošljavanja te omogućiti poticanje i promociju poduzetništva i obrtništva.

Foto: Zagrebački obrtnički sajam

Isto tako, jedan od ciljeva ovog Sajma je i povećati motivaciju učenika za upis u obrtnička zanimanja te doprinijeti razvoju pozitivnog odnosa prema obrtništvu, kao i predstaviti i približiti obrtništvo i obrtnike Grada Zagreba i Zagrebačke županije, kako bi posjetitelji u neposrednom kontaktu dobili što više informacija o obrtničkim zanimanjima i njihovim posebnostima-, govori Šabić i otkriva što očekuje od ovogodišnjeg sajma:

"Ovogodišnji Zagrebački obrtnički sajam trebao bi biti raznovrsniji i sveobuhvatniji, tako da je predviđen veći broj izlagača obrtnika, kao i predstavljanje sadržajnijih programa i aktivnosti, a što bi trebalo polučiti i veći broj posjetitelja, te samim time i veći interes mlade populacije osnovnoškolaca."

Nakon prošlogodišnjeg sajma čak šest razreda više u strukovnim školama

Šabić otkriva i vide li se već neki rezultati od prethodno održanih sajmova, odnosno jesu li mladi pokazali veći interes za upis u strukovne škole: -Tijekom trajanja sajma izvršeno je anketiranje oko tri tisuće učenika. Njih čak 82 posto reklo je kako im je Zagrebački obrtnički sajam pomogao u odabiru budućeg zanimanja, dok je čak 73 posto anketiranih dalo Sajmu najvišu ocjenu. Da je ostvaren cilj Sajma, pokazuje i odgovor na pitanje bi li odabrali obrtničko zanimanje na koje je potvrdno odgovorilo 68 posto anketiranih učenika. Ove godine za posjet Zagrebačkom obrtničkom sajmu prijavilo se 100 škola s područja Grada Zagreba i Zagrebačke županije, odnosno 67 s područja Grada Zagreba i 33 s područja Županije. Upravo zahvaljujući sajmu, u ovoj školskoj godini u srednje strukovne škole na području Grada Zagreba i Zagrebačke županije upisano je čak šest razreda više. Najveći porast u broju učenika zabilježile su Industrijska strojarska škola i Elektrostrojarska obrtnička škola, a najviše ih je upisano u zanimanja autolimara, automehatroničara, elektromehaničara, elektroinstalatera i automehaničara.

Foto: Zagrebački obrtnički sajam

Tema: Promo sadržaj

Message