Obavijesti

News

Komentari 33

Amex napušta licencni model: 'To ipak ne znači da odlazimo'

Amex napušta licencni model: 'To ipak ne znači da odlazimo'
1

Korisnicima će biti omogućeno da i nadalje sve svoje obaveze, bez obzira kada je potrošnja nastala, podmiruju prema ranije ugovorenoj dinamici, kažu u PBZ-u...

VIDEO

Iz Privredne banke Zagreb (PBZ) u utorak su izvijestili da American Express zbog promjena koje donosi europski regulatorni platno-prometni okvir napušta taj model poslovanja, a korisnici American Express kartica koje je izdao PBZ Card moći će ih koristiti do 31. prosinca 2019. godine.

Na upit 24sata što to točno znači, u banci su pojasnili da odluka kompanije o napuštanju licencnog modela poslovanja odnosi na sve države EU, uključujući i Hrvatsku. 

Amex odlazi iz PBZ-a: Kartice vrijede do kraja 2019. godine
Amex odlazi iz PBZ-a: Kartice vrijede do kraja 2019. godine

- Kako je među ostalim navedeno u izjavi American Expressa, kombinirani utjecaj EU platno prometnog paketa, odnosno zakonske obveze koje za kompaniju American Express proizlaze iz novog europskog platno prometnog regulatornog okvira, primarno iz Direktive o platnim uslugama na unutarnjem tržištu (PSD2), te otvaranje pristupa platnim sustavima trećim osobama, cjenovna ograničenja, odvajanje platnih shema od operacija procesiranja, dodjeljivanje licenci važećih na području cijele EU, a ne za određeni teritorij države članice, predstavljaju za American Express regulatorno opterećenje za koje su ocijenili da je takve značajnosti da više licencni model poslovanja na području EU ne čini održivim, ističu u banci i nastavljaju: 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Korisnici će sve usluge i pogodnosti, koje i danas koriste moći i ubuduće nesmetano, kontinuirano koristiti. Također, korisnicima će biti omogućeno da i nadalje sve svoje obaveze, bez obzira kada je potrošnja nastala, bilo da je riječ o obročnoj otplati bez kamata i naknada, potrošačkim kreditima i drugim pogodnostima, podmiruju prema ranije ugovorenoj dinamici. 

Amex kartice u Hrvatskoj i nakon 2019.?

American Express na hrvatskome tržištu prisutan je više od 45 godina, a ima oko 500.000 korisnika. Kompanija napušta model poslovanja, tzv. licenciranja po kojem je poslovala u Hrvatskoj, u suradnji s PBZ Cardom. Ocijenili su, da se nakon promjene regulative, takvi modeli više ne isplate. 

- Ove promjene odnose se isključivo na naše licence dogovore, kazala je za Telegram Atalia Da Silva, Amexova potpredsjednica odjela odnosa s javnošću.

Na konkretno pitanje o nastavku poslovanja u Hrvatskoj nakon 2019. godine, Da Silva je rekla kako je to još uvijek poslovna tajna, no dodala je kako im je Hrvatska važno tržište. Kartice koje je izdao PBZ Card uistinu će prestati vrijediti 2019. godine, što ne znači da hrvatski građani neće moći imati Amex, kaže Da Silva.

- Tamo gdje su naši bankovni partneri pridobili trgovce da koriste American – a u Hrvatskoj se Amex koristi jako puno – pokušavamo očuvati te odnose kako bismo očuvali široku dostupnost kartice diljem Europe, pojašnjava.

Iako nije mogla direktno odgovoriti u kojem će modelu Amex nastaviti poslovati, spomenula je kako postoje i takozvani distribucijski dogovori s bankama, u kojima banka ne izdaje karticu, ali je može distribuirati svojim klijentima, donosi Telegram.
 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 33
VIDEO

VIDEO Milanović: 'Ovo sve je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati'
O MANDATARU, PLENKOVIĆU, USTAVNOM SUDU...

VIDEO Milanović: 'Ovo sve je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati'

Predsjednik Milanović se svojim ponašanjem sam doveo u situaciju da se isključuje od mogućnosti da bude mandatar. Političke stranke koje ga podržavaju toga moraju biti svjesne, poručili su s Ustavnog suda

Tko je u ekipi za pregovore između HDZ-a i DP-a: Plenković stavio čovjeka od povjerenja
LOV NA 76 POTPISA

Tko je u ekipi za pregovore između HDZ-a i DP-a: Plenković stavio čovjeka od povjerenja

Plus+ SDP sada predlaže vladu od godinu dana koja bi okupila cijelu oporbu. HDZ-ove pregovore s DP-om će voditi Medved. Most i Možemo za manjinske vlade, ali jedni sa drugima ne mogu
VIDEO Ustavni sud: Milanović ne može biti mandatar ni premijer čak i ako da ostavku
STOP ZA MILANOVIĆA

VIDEO Ustavni sud: Milanović ne može biti mandatar ni premijer čak i ako da ostavku

Na Ustavnom sudu se raspravljalo o načinu na koji se predsjednik RH Zoran Milanović angažirao u izbornoj kampanji