Obavijesti

News

Komentari 13

Odluka Berlina: Dan žena su proglasili neradnim praznikom

Oporbene stranke CDU, FDP i AfD kritizirali su odluku da upravo Međunarodni dan žena postane neradni praznik u Berlinu te su se umjesto toga zalagali za proglašenje Dana reformacije praznikom

VIDEO

Berlin je kao prva savezna pokrajina u Njemačkoj Međunarodni dan žena, 8. ožujka, u četvrtak proglasio neradnim praznikom.

„Ova odluka je veliki signal za napredak u procesu postizanja ravnopravnosti muškaraca i žena“, rekla je glasnogovornica za ravnopravnost zastupničkog kluba Socijaldemokratske stranke Njemačke (SPD) u Senatu grada-savezne pokrajine Berlin Dery Caglar.

Odluku su podržale i stranke Ljevica i Zeleni s kojima SPD u Berlinu tvori vladajuću koaliciju.

Oporbene stranke CDU, FDP i AfD kritizirali su odluku da upravo Međunarodni dan žena postane neradni praznik u Berlinu te su se umjesto toga zalagali za proglašenje Dana reformacije neradnim praznikom.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Zeleni su odbacili ovu ideju tvrdeći da se radi o vjerskom prazniku samo za protestante dok je Dan žena „praznik za sve žene“.

Protiv uvođenja praznika je i Industrijska i trgovinska komora koja tvrdi da će zbog novog neradnog dana, koji se uvodi već ove godine, gospodarstvo izgubiti 0,3 posto.

Berlin je dosada s devet neradnih praznika godišnje bio savezna pokrajina s najmanje neradnih praznika. Radi usporedbe, u Bavarskoj se godišnje ne radi na 13 dana.

Međunarodni dan žene slavi se na inicijativu njemačke socijalističke političarke i borkinje za ženska prava Clare Zetkin koja je dobar dio života provela u Berlinu.

Dan žena se slavio do dolaska nacionalsocijalista na vlast koji su uveli Majčin dan a Dan žena se ponovno slavio u Njemačkoj Demokratskoj Republici do njemačkog ujedinjenja 1990.

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 13
VIDEO

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag

Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka
VIDEO: CURICA NESTALA U SRBIJI

Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka

BANJSKO POLJE, SRBIJA - Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag. Roditelji djevojčice ponovno su pozvani u policijsku postaju, ali za sada još nema informacija je li to povezano s kopanjem zemljišta oko kuće gdje je malena Danka nestala.
Četvrti je dan potrage za malom Dankom (2) u Srbiji! Na mjesto događaja stigle specijalne ekipe
NOVA SAZNANJA?

Četvrti je dan potrage za malom Dankom (2) u Srbiji! Na mjesto događaja stigle specijalne ekipe

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora