Obavijesti

News

Komentari 188

Agrokoru samo 80 mil. eura: 'Sberbanka zasad ne sudjeluje'

Agrokoru samo 80 mil. eura: 'Sberbanka zasad ne sudjeluje'
1

Agrokoru će pet domaćih banaka odobriti kredit od samo 80 milijuna eura. Prije je bilo najavljeno da će dobiti 150 milijuna no strani kreditori, čini se, ne žele zasad sudjelovati u tom aranžmanu

VIDEO

Ante Ramljak komentirao je činjenicu da će Agrokoru biti odobreno 80 milijuna eura kredita. To je podsjetimo upola manje nego je bilo najavljeno. Ramljak tvrdi da će taj novac ići isključivo za dobavljače. 

- S tim smo sredstvima ušli u mirniju fazu. Moći ćemo sada nastaviti pregovore i razgovore. Što se tiče Sberbanke koja zasad ne sudjeluje u tom financiranju to je zato jer nismo imali dovoljno vremena za pregovore s njima. Nismo imali vremena da ispregovaramo dokumentaciju jer je ona dosta kompleksna i to smo ostavili sada za drugu fazu razgovora s bankama. Imat ćemo sada više vremena. Ljudi nisu spavali 48 sati i ovo smo uspjeli dogovoriti u dva dana - rekao je Ramljak.

Rekao je da su plaće radnika osigurane iz tekuće likvidnosti koja je bolja nego se očekivalo. Rekao je kako pet domaćih banaka i dalje ima povjerenje u kompaniju te kako ima puno međunarodnih institucija koje su željne da uđu u to financiranje. Zahvalio se svima na strpljivosti. 

80 milijuna eura kredita

Kako saznajemo Agrokoru će pet domaćih banaka odobriti kredit od 80 milijuna eura za isplatu dobavljača za novu robu i dio starog duga. Podsjetimo, dosad je najavljeno da će dobiti kredit od 150 milijuna eura koliko je nužno za normalno poslovanje. Strani kreditori, čini se, ne žele zasad sudjelovati u tom aranžmanu. Saznajemo da će kamate biti značajno manje od dosadašnjih 9,5 posto, a kredit se mora vratiti u roku 15 mjeseci. 

Podsjetimo, Sberbank je bio spreman Agrokoru odobriti novo financiranje radi spašavanja kompanije pod uvjetom da stabilizacijski kredit od 100 milijuna eura, koji je odobrio Agrokoru ranije ove godine, bude tretiran kao najstarija tražbina, rekao je Bloombergu prvi zamjenik predsjednika Sberbanka Maksim Poletaev, a prenosi ruski poslovni portal Ekonomika.

Ali, kako Sberbanka kao najvećeg kreditora Agrokora nema među onima koji su odobrili 80 milijuna eura kredita, očito nisu postigli dogovor. 

Poletaev je rekao da su Sberbank i VTB ranije uskratili povjerenje vlasnicima Agrokora-obitelji Todorić, zbog problema s vođenjem poslovnih knjiga, kaže se u tekstu prenesenom na ruskom portalu te se dodaje da se obujam potrebne kratkoročne likvidnosti Agrokora procjenjuje na oko 150 milijuna eura, a tvrtka ta sredstva može dobiti nakon stupanja na snagu lexa Agrokor.

"Da nije bilo našega kredita, situacija bi u ovom trenutku bila puno teža i već bi nastupio kolaps. Ako naš uvjet ne bude prihvaćen, naše sudjelovanje bit će neznatno", rekao je Poletaev.

Status najstarije tražbine znači prvenstvo u naplati.

Sberbank je unajmio McKinsey u svojstvu konzultanta za daljnje restrukturiranje i preporučit će ga kao konzultanta ispred cijelog kluba kreditora Agrokora, prenosi Ekonomika.

Privremeno Vjerovničko vijeće

U privremenom Vjerovničkom vijeću, koje izvanredni povjerenik mora imenovati prema Zakonu do imenovanja Vjerovničkog vijeća, bit će petero predstavnika. Male dobavljače predstavljat će Mato Brlošić, predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore dok će velike predstavljati Marica Vidaković, prokuratistica Kraša. Velike i male banke su preimenovane u neosigurane i osigurane vjerovnike. Neosigurane vjerovnike predstavljat će Sergej Volk iz Sberbanke dok će predstavnik osiguranih vjerovnika biti Miljenko Živaljić iz Zagrebačke banke. Predstavnik imatelja obveznica bit će Martin Gudgeon iz Knighthead Capital Managmenta.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 188
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk
Splićanka odvela kćer u bolnicu, još ne može doći k sebi: 'Pitala sam se, ok ljudi, čemu sve to?'
NAPISALA SVOJE ISKUSTVO

Splićanka odvela kćer u bolnicu, još ne može doći k sebi: 'Pitala sam se, ok ljudi, čemu sve to?'

Došli smo u popodnevnim satima, svi, ali baš svi su bili maksimalno angažirani oko moje kćeri. Do te mjere kad sam pomislila: 'Ok, ljudi, to je samo mali prst. Čemu toliki angažman, napisala je