Obavijesti

News

Komentari 85

'Odrastao sam uz prostitutke i napisao sam knjigu o njima...'

'Odrastao sam uz prostitutke i napisao sam knjigu o njima...'
1

Zagrebački kroničar i autor knjige Tajni puteni život Zagrepčana Darko Belušić Bela rodio se i odrastao u Tkalčićevoj ulici u kojoj je u svakoj drugoj kući bio kupleraj

VIDEO

Zagrebački kroničar Darko Belušić Bela (71) o životu žena koje su se bavile najstarijim zanatom napisao je  knjigu, a mnogih prostitutki sjeća se jer je odrastao u njihovom susjedstvu.

- Kultura uslužne djelatnosti osobnog zadovoljstva, kako je pisalo na obrtnicama koje je Grad izdavao kurtizanama, u Zagrebu je postojala od davnina. Najpoznatiji kupleraji u 19. stoljeću su se zvali Ivanova kupelj koja se smjestila u Novoj Vesi, te Petrova kupelj u ondašnjoj Kožarskoj, a današnjoj Medvedgradskoj ulici - priča nam Bela.

Petrovu kupelj osobno je otvorio tadašnji gradonačelnik Mošinski kao najmoderniju javnu kuću u Srednjoj Europi. Osim ponude "robe" ti kupleraji imali su i finsku kupelj, a bila je instalirana i sauna. 

Upravo sam za kupleraj u Kožarskoj pronašao obrtnicu iz 1898. godine koju je grad izdao gospođi Roži Aranjoš kako bi mogla obavljati “uslužnu djelatnost osobnog zadovoljstva - kaziva nam Bela koji se rodio i odrastao u Tkalčićevoj ulici u Zagrebu gdje i danas živi te ima dva restorana. U tom siromašnom dijelu grada u kojem su stanovali sluge bogatih Zagrepčana, radnici, ali i sitni kriminalci I šverceri, trgovina seksom cvala je do šezdesetih godina. 

Mušterije su najviše voljele prostitutke Spiralu i Mađaricu

Ovdje je svaka druga kuća bila kupleraj i to nikome nije smetalo. Znalo se tko se time bavi, a kako ne bi bilo svađa zbog konkurencije, neke cure su si podijelile sektore, pa se tako znalo tko se brine za kakve klijente -  nastavio je Bela dodajući kako su, što se Tkalčićeve ulice tiče, dvije najpoznatije prostitutke bile Spirala i Mađarica, kako su ih zvali. 

One su radile do 1965. godine. Spirala se zvala Estera i bila je penzionirani major u JNA, a glavna konkurentica bila joj je Mađarica. Obje su bile omiljene i k njima su stari zagrepčanci rado odlazili. Recimo, interesantna je bila i Krpa Mara. Ona je primala isključivo trgovce s Dolca. Nadimak Krpa dobila je jer je krala rublje. Ljudi bi ga objesili da se osuši, a ona bi sve pokrala. Uvijek je sa sobom nosila vreću u kojoj je držala mačku na špagi, pa kad bi joj neki komad odjeće ili posteljine bio previsoko, onda bi na to bacila mačku. Mačka se na to uhvatila kandžama, povukla prema dolje, pa bi Mara sve spremila u torbu. No nije bila škrta. Rado je svoj plijen dijelila sa susjedima - prisjeća se Belušić.

Takve i slične priče Bela je skupljao godinama slušajući svoje starije sugrađane i vjerno zapisujući njihove uspomene, no dio priča i sam je doživio. 

Uobličio ih je u knjizi Tajni puteni život Zagrepčana, a priznanje njegovom istraživačkom i kolekcionarskom radu je tura zagrebačke turističke agencije naslovljena Puteni put Zagreba.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 85
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk
VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca