Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
50 komentara

'Nemojte jesti šunku i jaja za Uskrs, ima finih veganskih jela'

Većina jaja i dalje dolazi iz kaveznog uzgoja, u kojemu je prostor za jednu kokoš tek neznatno veći od površine A4 papira, upozoravaju Prijatelji životinja

Foto: picasa
50 komentara

Oko 30 milijuna komada jaja iz kaveznog uzgoja proda se u Hrvatskoj za vrijeme uskršnjih blagdana, priopćila je u srijedu udruga Prijatelji životinja te predložila drugačiji Uskrs bez "proizvoda okrutnosti" na stolu.

Prijatelji životinja napominju da se u Hrvatskoj godišnje proda 750 milijuna komada jaja, od čega samo u vrijeme uskrsnih blagdana oko 30 milijuna jaja. Većina te goleme količine jaja i dalje dolazi iz kaveznog uzgoja, u kojemu je prostor za jednu kokoš tek neznatno veći od površine A4 papira, upozorava udruga.

- Uskrsni blagdani su vrijeme kada se nemilice troše jaja, a malo tko razmišlja odakle ona dolaze i koju cijenu zbog toga plaćaju životinje, okoliš i, u konačnici, naše zdravlje. Smisao proslave Uskrsa je pobjeda života nad smrću, što je u suprotnosti s praksom da se radi te proslave iskorištava i ubija najveći broj kokoši, pilića, svinja i drugih životinja kako bi se na stolovima našli jaja, šunke i kolači s jajima. Uskrsni blagdani mogu se i trebaju proslaviti bez tradicionalne okrutnosti prema životinjama, stoji u priopćenju.

Prijatelji životinja apeliraju da se blagdani provedu bez "proizvoda okrutnosti" na stolu.

- Umjesto kokošjih jaja za bojanje se mogu izabrati drvena jaja, tijekom blagdana na stolu mogu biti veganska jela, a umjesto kupnje kunića ili pilića kao zabave za djecu mogu se udomiti napuštene životinje, navode u priopćenju.

Tema: Hrvatska

Možda vas zanima i ovo:
Message