Obavijesti

News

Komentari 17

'Odrubio sam joj glavu, žao mi je': Ubili studentice u Maroku

'Odrubio sam joj glavu, žao mi je': Ubili studentice u Maroku
1

Nakon što su danima tražili žrtve, pripadnici ISIL-a u Maroku pronašli su dvije djevojke koje su se same uputile na planinarenje. Jednu su ubili u šatoru, drugu izvan njega i sve snimili

VIDEO

Prošlo je pola godina otkako su Louisa Vesterager (24) iz Danske i Maren Ueland iz Norveške pronađene mrtve na kampiranju u Maroku. Zbog njihovog ubojstva privedena su 24 muškarca, 23 iz Maroka i jedan Švicarac i optuženi su za teško ubojstvo, pripadnost terorističkoj skupini i ilegalno posjedovanje oružja. Njihova tijela pronašli su obezglavljena u šatoru u planinarskom masivu Atlas.

Navodni vođa džihadističke ćelije u Maroku priznao je da je jednoj od njih odrubio glavu, a da su ubijali u ime ISIL-a. 

Po treći put odgodili suđenje skupini za ubojstvo turistica
Po treći put odgodili suđenje  skupini za ubojstvo turistica

- Odrubio sam joj glavu. Žalim zbog toga - rekao je Abdessamad Ejjoud (25) na sudu i optužio suradnika i suoptuženika Younesa Ouaziyada da je ubio drugu djevojku, javlja Daily Mail. 

- Voljeli smo ISIL i molili smo se za njega - rekao je. Islamska država nikad nije preuzela odgovornost za ubojstva dviju skandinavskih turistkinja. 

Svima prijeti smrtna kazna 

Suđenje je odgođeno do 13. lipnja. Po državnom tužitelju Abdellatifu Ouahbiju, suđenje je u četvrtak odgođeno nakon što su saslušane izjave četvorice prvooptuženih i nakon što je Ejjoud priznao ubojstvo. 

Teoretski, svi osumnjičeni muškarci mogli bi dobiti smrtnu kaznu, no ona se u Maroku ne provodi od 1993. iako službeno postoji. 

Podsjetimo, djevojke Louisa i Maren obožavale su prirodu i odlučile su zajedno otputovati u Maroko za božićne praznike. Bile su i cimerice u Norveškoj gdje su obje studirale na istom sveučilištu. 

Prema optužnici, djevojke su otišle planinariti i u podnožju vrha Toubkala, otprilike 50 milja od Marakeša. Paralelno s njima, na vrh su se penjali i ISIL-ovci na misiji da ubijaju turiste. Tražili su mete, ali odustali od mnogih. Puno je turista imalo lokalne vodiče uz sebe. 

Vrebali su ih, napali i sve snimili 

Kada su vidjeli djevojke, same, bez vodiča ili lokalnih stanovnika, znali su da su pronašli dobru metu. Kako stoji u optužnici, dvojica su ubila, dok je treći sve snimio mobitelom. Kada su vlasti pronašle video bilo je jasno što se dogodilo. 

Jedan od ubojica je na snimci pričao o "neprijateljima Alaha". Tvrdio je da su ta ubojstva "osveta za ubojstva džihadista u Siriji". 

Osim 23 muškaraca iz Maroka, među njima se našao i jedan Švicarac - Kevin Zoller Guervos (25) koji se preselio u Maroko kada se prebacio na islam. Ostali su došli iz skromnih obitelji, živjeli u ruralnim naseljima i radili slabo plaćene poslove. 

Iako antiteroristička jedinica tvrdi da skupina nije bila u kontaktu s ISIL-om, obitelj Jespersen inzistirala je da država bude "moralno odgovorna" zbog napada kako bi mogli dobiti odštetu od Maroka. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 17
VIDEO

Što se to kuha u Mostu? Svađa supružnika Raspudić i Miletića oko liste za Europski parlament
ŽELE NAPUSTITI STRANKU?

Što se to kuha u Mostu? Svađa supružnika Raspudić i Miletića oko liste za Europski parlament

Potvrde ni demantija ovih informacije još nema, a nitko od dužnosnika Mosta ne odgovara na telefonske pozive.

Policija došla privesti čovjeka u Našicama, on skočio i poginuo!
S PRVOG KATA

Policija došla privesti čovjeka u Našicama, on skočio i poginuo!

Policija iz Našica jutros oko 7 sati je pokušala realizirati dovedbeni nalog koji je Županijski sud u Osijeku raspisao za 47-godišnjakom kojeg je trebalo dovesti u Zatvor u Zagrebu
Trzavice i raskoli tjedan nakon izbora. Evo gdje puca u Mostu, HDZ-u, SDP-u, DP-u, Fokusu...
A KLELI SE U JEDINSTVO

Trzavice i raskoli tjedan nakon izbora. Evo gdje puca u Mostu, HDZ-u, SDP-u, DP-u, Fokusu...

Odlazak bračnog para Raspudić Selak od Mosta, samo je jedan od raskola među partnerima i unutar stranaka nakon izbora. DP se lomi oko koalicija, SDP-ov Grbin na meti kritika, Plenković na dvostrukom udaru...