Obavijesti

News

Komentari 491

Kriminalist Tino Radanović je pobjednik 301. Sinjske alke

Kriminalist Tino Radanović je pobjednik 301. Sinjske alke
43

Kolinda Grabar Kitarović, pokroviteljica Sinjske alke, slavodobitniku je darovala sablju i zlatni prsten s hrvatskim grbom. Od Viteškog društva dobio je zlatnu plaketu i 40.000 kuna

VIDEO

Slavodobitnik završne utrke 301. Sinjske alke je Tino Radanović koji je u tri trke ostvario ukupno sedam punata, u prvom krugu pogodio je u "dva", u drugom u "sridu" i u trećem ponovno u "dva".

Slavodobitnikom ga je proglasio alkarski vojvoda Ante Vučić i na koplje mu privezao plamenac hrvatske trobojnice, znamenje pobjede, koje će slavodobitnik pronijeti ulicama Sinja.

Čestitala mu je i predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović, pokroviteljica Sinjske alke, darujući slavodobitniku sablju i zlatni prsten s hrvatskim grbom.

Viteško alkarsko društvo slavodobitnika nagrađuje zlatnom plaketom i s 40.000 kuna. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Alkar Tino Radanović rođen je 1981. godine u Sinju, diplomirani je kriminalist. U alkarskoj povorci debitirao je 2002. godine, a među alkare kopljanike prvi put je odabran 2006. godine. Godinu kasnije postao je slavodobitnik 292. Sinjske alke.

Za 301. Alku natjecalo se 17 alkara kopljanika, utrku je pratilo nekoliko tisuća gledatelja, među kojima i brojni državni dužnosnici, župani i gradonačelnici, crkveni velikodostojnici i veleposlanici. Tradicionalno natjecanje pratili su i predstavnici najvišeg državnog vrha i ministri u Vladi na čelu s predsjednicom Republike i pokroviteljicom manifestacije Kolindom Grabar Kitarović. 

Svi su se htjeli slikati s Plenkovićem

U Sinj su među prvima stigli aktualni predsjednik HDZ-a Andrej Plenković te Gordan Jandroković. Oni su izazvali veliku pažnju u Sinju te su im brojni građani i posjetitelji prilazili u želji da se slikaju i da ih pozdrave. 

POGLEDAJTE VIDEO:

- Ja uvijek dolazim na Sinjsku alku, a prošle sam godine alkare ugostio i u Briselu, rekao je okupljenim novinarima Plenković te komentirao nedolazak Zorana Milanovića: 'On ima svoj put, mi ne izbjegavamo susrete s hrvatskim narodom'. 

Novi predsjednik HDZ-a komentirao je i činjenicu da je, prema anketama, Milanović ipak poželjniji premijer od njega. 

- Milanović svoju stranku vodi 10 godina, a ja HDZ 15 dana pa nije neuobičajeno da oni ma prednost. Stranka je mojim dolaskom dobila novu svježinu i HDZ će na izborima ići na pobjedu, zaključio je. 

Tamo je i tehnički ministar obrazovanja Predrag Šustar, predsjednik HSLS-a Darinko Kosor, 'Mostovci' Nikola Grmoja i Miro Bulj, gradonačelnik Omiša Ivan Kovačić, ministri Tomislav Panenić i Zlatko Hasanbegović, gradonačelnik Splita Ivo Baldasar, Pero Ćorić, Božo Petrov sa suprugom te Robert Pauletić. Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović je odmah po dolasku otišla na misu u crkvu Gospe Sinjske. 

Svečani prijem uoči 301. Sinjske alke u nedjelju je upriličen u Alkarkim dvorima, gdje je predsjednici Republike i pokroviteljici Alke Kolindi Grabar Kitarović čelništvo Vitešog alkarskog društva (VAD) predalo prigodni dar u povodu ovogodišnje Alke.

Prijemu u Alkarskim dvorima nazočili su i predjednici Hrvatskog sabora i Vlade Željko Reiner i Tihomir Orešković, ministri u Vladi s tehničkim mandatom te predsjednik HDZ-a Andrej Plenković, predsjednik Mosta Božo Petrov, član Predsjedništva SDP-a i predsjednik splitsko-dalmatinskog županijskog SDP-a Arsen Bauk, gradonačelnici Zagreba i Splita Milan Bandić i Ivo Baldasar, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH general-pukovnik Mirko Šundov, zapovjednik Hrvatske ratne mornarice (HRM) Predrag Stipanović.

Među nazočnima su bili i župan splitsko-dalmatinski Zlatko Ževrnja, madbiskup splitsko-makarski mons. Marin Barišić i dr., kao i predstavnci dilomatskog zbora akreditiranog u Repblici Hrvatskoj.

Obraćajući se nazočnima predsjednik Viteškog alkarskog društva (VAD) Stipe Jukić istaknuo je kako Sinjska alka ulazi u četvrto stoljeće potojanja kao spomen na slavnu bitku protiv turskih osvajača 1715. godine.

 

14
| Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL

U političke je svrhe alku iskoristio i Božo Petrov koji je nedavno izrazio želju da postane premijer Hrvatske. 

- Hrvatska može i mora ići naprijed i ako mogu slobodno reći - Most će biti taj jamac koji će to napraviti. Mi možemo jamčiti hrvatskim građanima da ćemo se zauzimati za njih i za sve promjene koje se Hrvatskoj trebaju dogoditi, izjavio je.

- Meni je drago da su oni konačno pokazali da im je ugrožen duopol, jer se to ne može drukčije protumačiti. Sada na sve načine pokušavaju sakriti sve ono što se događalo zadnjih šest - sedam mjeseci. Ono što se dogodilo prije šest mjeseci u Republici Hrvatskoj zaista jeste čudo jer smo nakon 20 godina srušiti namjerni duopol koji su izazivali na način da zabavljaju ljude cirkusima oko ideologija i svjetonazora, a pustoše Hrvatsku, rekao je i odgovorio na pitanje što misli o eventualnom sučeljavanju s predsjednicima HDZ-a i SDP-a.

- Svi kandidati za premijera se moraju međusobno suočiti, a njima odgovara da to budu samo gospodin Plenković i gospodin Milanović. Oni žele da se sve zaboravi. Ja ću vrlo rado sudjelovati u debati jer za razliku od njih znam što je ono što bi se trebalo napraviti zaključio je i pomalo neobično komentirao da se Sinjska alka ne bi trebala koristiti u političke svrhe. 

17
| Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 491
VIDEO

HDZ pao na 60 mandata, SDP na 42, DP na 14 mandata, Most na 11, Možemo ima 10 mandata
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

HDZ pao na 60 mandata, SDP na 42, DP na 14 mandata, Most na 11, Možemo ima 10 mandata

Nakon objave prvih rezultata u HDZ-u je zavladalo oduševljenje, a u SDP-u razočaranje. Cijelo vrijeme traje prebrojavanje, ali SDP se ne miče sa 42 mandata

UŽIVO Gužve na biralištima! Mnogi se žale da ih nema na listi. DIP se oglasio o izlaznosti
IZ MINUTE U MINUTU

UŽIVO Gužve na biralištima! Mnogi se žale da ih nema na listi. DIP se oglasio o izlaznosti

Hrvatska bira 11. saziv Sabora odnosno 151 zastupnika. Građani svoje pravo mogu iskoristiti do 19 sati, kada se birališta zatvaraju
FOTO Izbori 2024. ruše rekorde: Pogledajte gdje je najveća, a gdje najmanja izlaznost birača
NAJVEĆA IZLAZNOST U 24 GODINE

FOTO Izbori 2024. ruše rekorde: Pogledajte gdje je najveća, a gdje najmanja izlaznost birača

U usporedbi s proteklim godinama, ova izlaznost je za šest postotnih poena viša nego 2020. godine, 5,3 posto više nego 2016. godine, a premašila je čak i rekordnu 2015. godinu kada je do 11.30 sati glasalo 21,55 posto