Obavijesti

News

Komentari 73

Oduševila ih je Hrvatska: Po Istri Austrijanci jure kočijama

Oduševila ih je Hrvatska: Po Istri Austrijanci jure kočijama
9

Tri austrijska bračna para umirovljenika od prošlog četvrtka idu nekadašnjom prugom koja je povezivala Trst i Poreč. Odjenuli su i svoje narodne nošnje...

VIDEO

Volimo Istru jer je krajolik prekrasan. Vrijeme nam odgovara, ljudi su srdačni, a hrana i vino izvrsni, rekli su Austrijanci “jureći” kočijama devet km na sat.

Tri odvažna bračna para u godinama iz Judenburga u austrijskoj pokrajini Štajerska prošlog četvrtka zaputila su se u Istru konjima i kočijama na prikolici. Došavši u Istru, odjenuli su svoje narodne nošnje, upregli konje i krenuli u razgledavanje Istre.

- Prvi put smo s konjima došli u Hrvatsku. Svi smo u EU pa granicu više nije problem prelaziti s konjskom zapregom. Jučer smo kočijama bili na kavi u Portorožu u Sloveniji i, kad smo došli na granicu, bilo je toliko smijeha i nevjerice da su nas svi fotografirali. Policajka kaže da na granici radi gotovo 30 godina, ali da u radnom vijeku nije doživjela da netko granicu pređe s konjskom zapregom - priča nasmijani Albert Sweitzer (64), koji u koloni, sa svojim poslušnim Cetusom i Sturmom, uvijek vozi na začelju. 

Nataša Rogić Jukopila iz istarske policije pojašnjava da se kočijama s konjskom zapregom, koje moraju biti registrirane prema međunarodnim standardima, može prelaziti na graničnim prijelazima za međunarodni promet.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Austrijanci će se ovih dana svojim kočijama provesti cijelom trasom Parenzane, od Portoroža do Poreča. Posjetit će Grožnjan, Oprtalj, Livade, Motovun i druge gradiće kroz koje je nekad prolazila Parenzana ili uskotračna Porečka pruga, koja je povezivala Trst i Poreč. Pruga je sagrađena na samom početku 19. st. Zbog nerentabilnosti je ukinuta 1935., a danas je atraktivna trasa biciklistima i turističkim turama.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 73
VIDEO

Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer
Iz SDP-a najavili izvanredno obraćanje nakon sjednice Ustavnog suda o Milanoviću
POSTIZBORNI PREGOVORI

Iz SDP-a najavili izvanredno obraćanje nakon sjednice Ustavnog suda o Milanoviću

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1