Obavijesti

News

Komentari 14

Odvjetnici tuže Bandića i ZG Holding: Presuda za šest dana

Odvjetnici tuže Bandića i ZG Holding: Presuda za šest dana
2

Odvjetničko društvo Hanžeković i partneri preuzeli su zastupanje Holdinga u 173.552 predmeta, dok su ostali odvjetnici preuzeli znatno manji broj predmeta, ako su uopće preuzeli ijedan

VIDEO

Trgovački sud u Zagrebu u srijedu je zaključio glavnu raspravu u sporu odvjetnika koji su tužili zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića, Grad Zagreb i Zagrebački holding za nedodjeljivanje nijednog predmeta u ugovorenom pravnom zastupanju Holdinga, a izricanje presude u tom sporu najavljeno je na ročištu zakazanom za 26. veljače.

U tužbi Odvjetničko društvo Dragičević i partneri stoji da su krajem prosinca 2015. s Gradom Zagrebom, zastupanom po gradonačelniku Bandiću, u ime Zagrebačkog holdinga zaključili ugovor o zastupanju pravnog interesa Holdinga i ovisnih trgovačkih društava, uključujući i provođenje ovrha.

 No, tvrde u tužbi, suprotno preuzetim obavezama Grad, Bandić i Holding nisu tom odvjetničkom društvu dodijelili nijedan predmet, pa je stoga u ime izmakle koristi uslijedila tužba za naknadu štete u iznosu od nešto više od 70.000 kuna.

Hanžeković dobio 173.552 predmeta, neki nijedan

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

 Napominju i da je Holding imao potpisane ugovore o zastupanju s mnogobrojnim odvjetnicima, ali 'nije pravedno niti pravilno dodjeljivao predmete', pritom se pozivajući i na izvještaj gradskih službi.

 - Navedeni izvještaj pokazuje sveopći nesrazmjer u dodjeli predmeta, pa je tako vidljivo da je za navedene poslovnice Odvjetničko društvo Hanžeković i partneri preuzelo u zastupanje 173.552 predmeta, dok su ostali odvjetnici s kojima je sklopljen ugovor o zastupanju, identičnog sadržaja, preuzeli znatno manji broj predmeta, ako su uopće preuzeli ijedan - ističu odvjetnici.

 Kažu i kako je na dodjelu predmeta odvjetnicima u svibnju 2016. ukazao i sadašnji predsjednik zagrebačke Gradske skupštine, HDZ-ov Andrija Mikulić kojem su stručne službe gradonačelnika Bandića odgovorile kako se u ustupanju predmeta, između ostaloga, vodi i računa o 'ugledu, iskustvu, stručnosti i uslužnosti odvjetnika'.

- Iz čega je jedino što se može zaključiti da tužitelj nije bio dovoljno 'uslužan', dok neki drugi uredi jesu, pa mu zato nije dodijeljen niti jedan jedini predmet u 2015. i 2016. - zaključuju u tužbi.

S druge strane, zastupnici tuženih u svojim su odgovorima, među inim, isticali i kako nema nijedne odredbe koja bi obvezivala Holding i Grad 'na davanje točno određenog broja spisa koji bi eventualno bili raspoređeni u rad tužitelju'.

U sukobu interesa zbog plaćanja jamčevine u aferi Agram

Po sudskom rješenju, u ovom sporu više se neće provoditi daljnji dokazi, jer su po ocjeni suda 'nepotrebni za ovaj postupak te odugovlačeći', kao niti predloženo saslušanje Bandića. Tužitelju nije dodijeljen rok za očitovanje o podnesku Grada, a neće se uzimati u obzir niti danas predani isprint teksta o sjednici Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa.

 Naime, Povjerenstvo je početkom veljače kaznilo Bandića s 30.000 kuna zbog sklapanja ugovora o zastupanju Grada i gradskih poduzeća s odvjetničkim uredom Marijana Hanžekovića, jer se nalazio u odnosu ovisnosti budući da mu je odvjetničko društvo Hanžeković i partneri platilo jamstvo za izlazak na slobodu iz pritvora od 15 milijuna kuna.

 Riječ je o jamčevini koju je pokojni Marijan Hanžeković platio kada je Bandić bio uhićen u sklopu istrage u aferi Agram.

Predsjednica Povjerenstva Nataša Novaković kazala je kako je Odvjetničko društvo Hanžeković i partneri stupilo u poslovni odnos s Gradom i trgovačkim društvima u kojima Zagreb ima vlasnička i upravljačka prava, te s njima sklopilo poslove u vrijednosti od 25 milijuna kuna godišnje.

Novaković je pojasnila da se Bandić nakon uplate jamstva nalazio u odnosu ovisnosti prema odvjetničkom društvu i Marijanu Hanžekoviću, pa nije smio ni na koji način sudjelovati u postupku nabave odvjetničkih usluga u kojem sudjeluju Hanžeković i partneri. Posebno nije smio potpisivati odluke i sklapati ugovore s tim odvjetničkim društvom.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 14
VIDEO

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer

Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović poručio 'Ovo tu je državni udar'
POSTIZBORNI PREGOVORI

Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović poručio 'Ovo tu je državni udar'

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a