Obavijesti

News

Komentari 5

'Odvoz otpada bit će skuplji jer je gradska uprava nesposobna'

'Odvoz otpada bit će skuplji jer je gradska uprava nesposobna'
1

MOST-ovci su povodom najave ponovnog poskupljenja odvoza otpada u Zagrebu, upozorili na neprihvatljiv izostanak gradnje sustava kružnog gospodarenja otpadom prozivajući gradsku upravu za nesposobnost..

VIDEO

 - Grad Zagreb ne gradi kružni sustav gospodarenja otpadom, ne gradi potrebnu infrastrukturu kao što su sortirnice, već se odlučio za čudan i neorganiziran pristup odvojenog prikupljanja otpada u kojem se stvaraju novi troškovi bez ekonomska koristi -  istaknuo je na konferenciji za novinare Slaven Dobrović, bivši ministar zaštite okoliša i saborski zastupnik Mosta.

Kako je naveo, sustav odvojenog prikupljanja bez sortirnica je nepotpun i neracionalan a nejasno je i zašto nema hitne izgradnje ekološke infrastrukture ako je planom gospodarenja otpadom iz 2017. osigurao 100 milijuna kuna upravo za tu namjenu.

'Cijene za odvoz otpada mogle porasti za 100 i više posto'

 - Njeguje se centralistički pristup, izgradnja centra za gospodarenje otpadom u Resniku, zbog čega je jasno da slijedi cjenovni udar na građane Zagreba - ustvrdio je Dobrović predviđajući kako bi cijene za odvoz otpada mogle porasti za 100 i više posto.

Upozorio je također na tehnološku nedisciplinu na kompostištu Jakuševac zbog čega nastaju neugodni mirisi, te postupke reciklažnih dvorišta prilikom kojih se uporabna i reciklabilna vrijednost glomaznog otpada uništava.

 -Zagreb će ostati na začelju EU-a po kvaliteti gospodarenja otpadom, ali bi mogao zasjesti na prvo mjesto po pitanju neracionalnosti sustava i visokim cijenama komunalnih usluga -  zaključio je Dobrović.

Voditelj Mostovog savjeta za financije, gospodarstvo i poduzetništvo Vedran Jerković upozorio je da pri naplati prikupljanja otpada u Zagrebu ne postoji transparentan sustav s jasnom specifikacijom. 

 - Otpad bi se morao naplaćivati isključivo po količini, a nipošto prema broju osoba u kućanstvu ili stambenoj površini - kazao je Jerković. Naveo je primjer Ljubljane gdje prosječan iznos računa za kućanstva iznosi osam eura, te primjer Maribora gdje jedna četveročlana obitelj ima na raspolaganju čak pet različitih spremnika i odvoz plaća 12 eura s PDV-om.

Gdje odlazi novac koji se uzima građanima putem najvećeg prireza u Hrvatskoj i visokih cijena komunalnih usluga?, upitao je saborski zastupnik Mosta Marko Sladoljev.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 5
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca
Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk