Obavijesti

News

Komentari 15

Oglasio se Vatikan: Još nismo donijeli odluku o Međugorju

Oglasio se Vatikan: Još nismo donijeli odluku o Međugorju

Tek onda kada prestanu ukazanja na temelju svega onoga što je do sada prikupljeno moći se donijeti konačni sud, objasnio je fra Ivan Dugandžić

VIDEO

Vjernici širom svijeta koji simpatiziraju Međugorje već godinama očekuju stav Vatikana o tom pitanju, ali još nema službenog stava. Vatikansko povjerenstvo donijelo je pozitivan stav, dok Kongregacija za nauk vjere sa svojim prefektom kardinalom Georgom Müllerom nije tako sklona Međugorju. Stoga se kao mogućnost spominjalo imenovanje posebnog administratora za Međugorju, koji bi bio izravno odgovoran Vitakanu, čime bi se Međugorje izuzelo iz nadležnosti Mostarsko-duvanjske biskupije. Nagađalo se kako bi na tu dužnost trebao biti imenovan biskup iz inozemstva, koji bi bio neovisan. Ipak, službeno, preko svoga glasnogovornika kratko se oglasila i sveta Stolica.

- Posljednjih su se dana čule glasine o mogućem imenovanju apostolskoga administratora za svetište u Međugorju, koji bi njime upravljao odgovarajući izravno Svetoj Stolici. Riječ je o jednoj od mogućnosti koje se razmatraju, ali još nije donesena nikakva odluka. Stoga je prerano govoriti o tomu kao o već odlučenom smjeru ili kao o skoroj odluci - stoji u priopćenju patera Lombardija, a prenosi Radio Vatikan.

Međunarodno istražno povjerenstvo o Međugorju, pod predsjedanjem bivšega rimskog vikara kardinala Camilla Ruinija predalo je još u siječnju 2014. godine rezultate svojeg ispitivanja Kongregaciji za nauk vjere. Nakon toga, mediji su više puta objavljivali različite vijesti utemeljene na neslužbenim informacijama.

U lipnju prošle godine Lombardi je reagirao je neposredno nakon Papina povratka iz Sarajeva izjavivši kako članovi Kongregacije u tom trenutnu još uvijek nisu dobili zaključke povjerenstva kardinala Ruinija, te kako nije sigurno hoće li izvješće Kongregacije u potpunosti slijediti zaključke povjerenstva.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Mnoga povjerenstva istraživala su fenomen, pa i sada u Međugorje često posjećuju strani biskupi s hodočasničkim skupinama, službeno se ne predstavljajući niti najavljuju svoj dolazak. 

Međugorski svećenik i jedan od vodećih teologa fra Ivan Dugandžić kaže kako za donošenje suda o Međugorja još nije zadovoljen glavni kriterij, a to je prestanak ukazanja.

- Dok god ovaj fenomen traje Crkva će promatrati vidioce koji su u svemu ovome zapravo najvažniji i tek onda kada prestanu njihova ukazanja na temelju svega onoga što je do sada prikupljeno moći donijeti nekakv konačni sud - objasnio je fra Ivan Dugandžić.
 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 15
VIDEO

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...
POSTIZBORNI PREGOVORI

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a