Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
5 komentara

Ojačale ju klimatske promjene: Oluja Barry prijeti poplavama

Uragan Barry pogodio je Louisianu u subotu, no na razini tropske oluje. Barry je postao prvi atlantski uragan 2019. no usporio je kada se približio gradu Intercoastal Cityju u Louisiani

People wade through a flooded street after Hurricane Barry in Mandeville
Foto: Jonathan Bachman/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
5 komentara

Tropska oluja Barry koja je pogodila New Orleans osnažena je toplinom iz Meksičkog zaljeva na što su vjerojatno utjecale klimatske promjene, rekli su u petak znanstvenici, ističući da će trend zagrijavanja zraka i mora dovoditi do sve snažnijih i kišnijih oluja.

Iako nijedna pojedinačna oluja ne može biti direktno povezana s klimatskim promjenama, trend sve toplijeg zraka i mora širom svijeta uzrokovao je uvjete koji bi, prema znanstvenicima, u prosjeku mogli dovesti do snažnijih oluja koje će donositi i više oborina.

"Prava povećana opasnost od zatopljenja je atmosfera koja je u stanju proizvesti oborine snažnijeg intenziteta", rekla je Jill Trepanier, stručnjakinja za ekstremne klimatske i vremenske prilike na Državnom sveučilištu Louisiana.

Logan Courvlle walks in front of a flooded business after Hurricane Barry in Mandeville | Autor: Jonathan Bachman/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL Foto: Jonathan Bachman/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL

Rekla je da sve topliji oceani zbog velike količine vode koja isparava mogu dovesti do opasnih poplava.

Donji tok rijeke Mississippi već je mjesecima poplavljen nakon takozvanog "bombaškog ciklona" i drugih oluja koje su počele u ožujku, a koje su donijele velike kiše u Nebrasku, Iowu i Missouriju i tekle niz Mississippi.

"Poplave zapravo pomažu oluji", rekao je Kevin Trenberth, viši znanstvenik u američkom Nacionalnom centru za atmosferska istraživanja. 

Neće sve oluje biti kišnije kao rezultat klimatskih promjena, ali će ih u prosjeku biti više, kažu znanstvenici. 

Tourists gather on Bourbon St. during Hurricane Barry in New Orleans | Autor: Jonathan Bachman/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL Foto: Jonathan Bachman/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL

U nedavnoj rekordnoj kišnoj oluji, uragan Harvey poplavio je područje Houstona 2017., ubio 68 ljudi i uzrokovao materijalnu štetu procijenjenu na 125 milijardi dolara.

Uragan Katrina je 2005. pogodio područje New Orleansa kada je poginulo 1500 ljudi. 

"Ovakve vremenske neprilike kroz sljedeće stoljeće postajat će sve gore", rekao je Andrew Dessler, klimatski znanstvenik i profesor atmosferskih znanosti na Texas A&M. Sveučilištu.

Uragan Barry pogodio je Louisianu u subotu, no na razini tropske oluje. Barry je postao prvi atlantski uragan 2019. no usporio je kada se približio gradu Intercoastal Cityju u Louisiani, te će ovaj puta New Orleans vjerojatno biti pošteđen najavljenih poplava.

Robyn Iacona-Hilbert walks through her flooded business after Hurricane Barry in Mandeville | Autor: Jonathan Bachman/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL Foto: Jonathan Bachman/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL

Američki predsjednik Donald Trump bacio je sumnju na postojanje klimatskih promjena i povukao SAD iz Pariškog klimatskog sporazuma, međunarodnog sporazuma za borbu protiv klimatskim promjenama, rekavši kako sporazum opterećuje troškovima zemlju. 

Hvalio se dokumentom o okolišu u govoru u Bijeloj kući ovog tjedna, ali nije spomenuo klimatske promjene te je povukao propise o razinama emisija ugljika svojeg prethodnika Baracka Obame.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message