Obavijesti

News

Komentari 13

"Oklijevanje s proširenjem EU moglo bi destabilizirati regiju"

"Oklijevanje s proširenjem EU moglo bi destabilizirati regiju"

Božo Petrov je rekao u petak u Rimu na konferenciji predsjednika parlamenta država članica EU kako je perspektiva članstva u Europskoj uniji za države jugoistočne Europe iznimno važna

VIDEO

Predsjednik Hrvatskog sabora Božo Petrov rekao je u petak u Rimu gdje sudjeluje na konferenciji predsjednika parlamenata država članica EU-a prigodom 60. obljetnice potpisivanja Rimskih ugovora, kako je perspektiva članstva u Europskoj uniji za države jugoistočne Europe iznimno važna.

"Trebamo imati na umu kako perspektiva članstva u Europskoj uniji predstavlja poželjan cilj za države jugoistočne Europe te ujedno i poticaj za provedbu nužnih reforma, ali i sredstvo za smanjenje potencijalno opasnih napetosti u ovom još uvijek turbulentnome dijelu Europe", rekao je Petrov, kako je priopćeno iz Hrvatskog sabora.

Dodao je kako Hrvatska pozdravlja obnovljeni fokus i predanost tom području jer bi zanemarivanje ili odgoda nastavka procesa proširenja, zajedno s gospodarskim poteškoćama i aktualnim sigurnosnim pitanjima, moglo dovesti do daljnje destabilizacije jugoistočne Europe koja bi se odrazila na cijelu Europu, rekao je Petrov.

U svom obraćanju sudionicima konferencije, Petrov je naglasio kako trenutačna geopolitička situacija, nove prijetnje miru i stabilnosti od političara zahtijevaju učinkovitije suočavanje sa strahovima europskih građana putem bolje suradnje po pitanjima interne sigurnosti Europske unije te stabilnosti u užem i širem susjedstvu.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Predsjednica Zastupničkog doma talijanskog parlamenta Laura Boldrini u svom uvodnom obraćanju osvrnula se na povijesne događaje kojima su postavljeni temelji za današnju Europu.

Rimskim ugovorima uspostavljeno je zajedničko tržište što je omogućilo slobodno kretanje ljudi, roba, usluga i kapitala, a današnji fokus država članica Europske unije, uz daljnje promicanje mira, slobode, demokracije, jednakosti i solidarnosti, potrebno je staviti na još jaču integraciju europskih naroda suočenih s brojnim izazovima današnjice, istaknuli su brojni sudionici konferencije.

Ugovor o osnivanju Europske ekonomske zajednice potpisan je u Rimu 25. ožujka 1957., a stupio je na snagu 1. siječnja 1958. Ugovor su potpisale Belgija, Francuska, Italija, Luksemburg, Nizozemska i Njemačka.

Ugovorom o Europskoj uniji 1992. preimenovan je u Ugovor o Europskoj zajednici, a Ugovorom iz Lisabona 2007. u Ugovor o funkcioniranju Europske unije.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 13
VIDEO

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...
POSTIZBORNI PREGOVORI

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a