Obavijesti

News

Komentari 8

Oko 1500 djece godišnje žrtve su zlostavljanja nakon razvoda

Oko 1500 djece godišnje žrtve su zlostavljanja nakon razvoda
1

Taj problem može imati ozbiljne posljedice kao što je katastrofalna demografska slika, nasilje, sklonost porocima, povećana potrošnja antidepresiva, niža radna sposobnost, ističu u HURR-u

VIDEO

Hrvatska udruga za ravnopravno roditeljstvo (HURR) upozorila je u utorak da broj razvoda brakova u Hrvatskoj sve više raste čime raste i broj djece koja sudjeluju u njima, te pritom istaknula kako je od ukupnog broja te djece trećini zabranjeno sastajanje s drugim roditeljem, najčešće s ocem.

"Taj dugogodišnji problem koji se ne rješava sve je alarmantniji, primjerice u 2015. bilo je 6010, a godinu kasnije 7036 razvoda. Procjenjuje se da je 30 posto razvoda konfliktno, što znači da jedan od roditelja djetetu uskraćuje pravo na drugog roditelja te ga izlaže sustavnom otuđivanju od drugog roditelja", naglašava HURR u priopćenju.

To pravo uskraćuju najćešće majke, pojasnili su, ne zbog veće sklonosti takvom ponašanju, nego su one u većini slučajeva skrbnice djece.

"Većina stručnjaka koji se bave mentalnim zdravljem djece mišljenja je da se manipulacija i otuđivanje djeteta može nazvati zlostavljanjem djeteta. Procjenjuje se da je svake godine više od 1500 nove djece uključeno u 30 posto konfliktnih razvoda za koje sustav nema rješenja kako pomoći djeci i roditelju žrtvi", upozoravaju iz HURR-a.

Iz HURR-a poručuju da će dugogodišnje ignoriranje tog problema imati ozbiljne posljedice, a neke su već i sada vidljive - primjerice katastrofalna demografska slika, nasilje, sklonost porocima -alkoholizam i droga, povećana potrošnja antidepresiva, niža radna sposobnost u najproduktivnijoj dobi i sl.

"U sudskim postupcima se odlučuje o pravima djece gotovo četiri godine, a da raspravna sutkinja ne donese privremenu mjeru u pogledu viđanja djeteta. Ne primjenjuju se, ili se selektivno primjenjuju, alati za postupanje prema nesavjesnim roditeljima, brojne su prijave očeva zbog nemogućnosti viđanja djeteta na temelju pravomoćne sudske odluke i sl.", naveli su u priopćenju neke primjere nepoštivanja zakona.

Članovi udruge smatraju kako je u najboljem interesu djeteta da podjednako provodi vrijeme s oba roditelja. Svoje prijedloge i ideje, kazali su, temelje na civilizacijskim i tehnološkim dostignućima prema kojim muškarci i žene moraju surađivati, nadopunjavati se i boriti se protiv svake vrste nasilja, a naročito protiv nasilja nad djecom. Pozvali su stoga žene i majke da se uključe u rad njihove udruge.
 
HURR upozorava kako problem ravnopravnog roditeljstva nije riješio Obiteljski zakon iz 2003., niti iz 2015. godine, te poziva nadležne da se osvrnu na to pitanje u novom dugo najavljivanom Obiteljskom zakonu.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 8
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

UŽIVO Šest Rafalea stiže danas u Hrvatsku, evo gdje će ući u zračni prostor: 'Čut ćete ih'
SVE JE SPREMNO

UŽIVO Šest Rafalea stiže danas u Hrvatsku, evo gdje će ući u zračni prostor: 'Čut ćete ih'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske
Policajci priveli krivog čovjeka u Zagrebu i polomili ga: ‘Sram me. Nismo ni znali da je slijep'
SUSJEDI SU ZGROŽENI

Policajci priveli krivog čovjeka u Zagrebu i polomili ga: ‘Sram me. Nismo ni znali da je slijep'

Nisam imao bijeli štap jer taj teren dobro poznajem. Sestrična im je vikala moje ime i da sam slijep te da imam člansku iskaznicu Saveza slijepih, rekao je Stevan Jambrešić na sudu