Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
12 komentara

Oko predsjednika Izraela su bile stotine specijalaca

Shimon Peres je među najštićenijim državnicima. Pri siječanjskom posjetu Berlinu čuvalo ga je oko čak 3000 policajaca, a ulice su bile zatvorene

Željko Lukunić/Pixsell
Foto: Željko Lukunić/Pixsell
12 komentara

Nakon američkog predsjednika, šefa izraelske države tretiraju kao najugroženijeg svjetskog lidera. Mnogobrojne islamističke terorističke skupine Peresa doživljavaju kao najvećeg neprijatelja. Vide ga kao eksponenta američkih interesa na Bliskom istoku te neprijatelja Arapa. Pri siječanjskom posjetu Berlinu Shimona Peresa čuvalo je oko 3000 policajaca, a ulice njemačke metropole kojima je išla njegova ruta danima prije posjeta bile su zatvorene. Gradom su bila razmještena čak i oklopna borbena vozila. U Zagrebu je izraelskog predsjednika štitilo više stotina policajaca, koji su pokrivali svaku točku od središta grada do zračne luke. Peres je izjavio kako nove generacije treba obrazovati da se sjećaju i poštuju žrtve. Na kraju je sudjelovao u kadišu, molitvi za mrtve, koju su predvodili hrvatski rabini Kotel Da Don i Lucijan Prelević. Nakon posjeta Jasenovcu Peres se u podne susreo s premijerkom Kosor u Banskim dvorima. Shimon Peres i Ivo Josipović sastali su se i u petak i tad rekli kako među dvjema državama nema otvorenih pitanja, ali ima prostora za još bolju suradnju Hrvatske i Izraela.

KOSOR POZVALA IZRAELSKE TURISTE
Hrvatska smatra Izrael vrijednim prijateljem, rekla je premijerka Jadranka Kosor predsjedniku Izraela Shimonu Peresu i dodala kako je potrebno poboljšati suradnju u gospodarskim odnosima dviju država. Najavila je svoj posjet Izraelu na poziv premijera Benjamina Netanyahua. Pozvala je izraelske turiste da dođu na odmor u Hrvatsku. Shimon Peres rekao je da su Izraelci jako zainteresirani za ulaganje u Hrvatskoj.

PERES SE SASTAO I S MESIĆEM
Izraelski predsjednik tijekom posjeta Hrvatskoj sastao se i s bivšim hrvatskim predsjednikom Stjepanom Mesićem. Bio je to kurtoazni i neformalni sastanak dvojice prijatelja, piše u priopćenju koje su poslali iz Mesićeva ureda. 


PERES I JOSIPOVIĆ: OVAKAV ZLOČIN SE NE SMIJE PONOVITI

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message