News

Komentari 5

Okomili se i na spomenike: U kanal bacili kip robovlasnika!

Okomili se i na spomenike: U kanal bacili kip robovlasnika!

Kipovi koji slave trgovce robljem i kolonijaliste posljednjih su dana dospjeli u fokus kao dio šireg pokreta nadahnutog protestima Black Lives Matter koji su započeli u SAD-u nakon smrti Georgea Floyda 25. svibnja

Spomenik koji slavi trgovca robovima iz 18. stoljeća uklonjen je s pristaništa koje je pomogao izgraditi nakon što je pokret 'Black Lives Matter' natjerao gradska vijeća diljem zemlje da uklone rasističke statue.

Radnici su danas viđeni kako skidaju kip Roberta Miligana sa svog mjesta u Londonu. Prosvjednici su ranije sastavili listu od 60 'rasističkih' spomenika koje je trebalo srušiti, uključujući Miliganov.

POGLEDAJTE VIDEO Uklanjanje spomenika Robertu Miliganu:

Nakon sve jačeg pritiska, London je uklonio i brončanu figuru škotskog trgovca koji posjedovao 526 robova na svojoj šećernoj plantaži na Jamajci. 

Kipovi koji slave trgovcem robljem i kolonijaliste posljednjih su dana dospjeli u fokus kao dio šireg pokreta nadahnutog protestima Black Lives Matter koji su započeli u SAD-u nakon smrti Georgea Floyda 25. svibnja.

U nedjelju su prosvjednici u Bristolu srušili kip trgovca robovima Edwarda Colstona i bacili ga u luku, a u Oxfordu je više od 100 prosvjednika zatražilo uklanjanje statue kolonijalista Cecila Rhodesa.

Postoji i snimka koja prikazuje ljude kako navijaju i plješću dok su radnici koristili dizalicu kako bi skinuli kip s njegovog podnožja.

- Iako je tužna istina da je velik dio našeg grada i nacije proizašao iz trgovine robovima, to se ne mora slaviti u našim javnim prostorima - rekao je gradonačelnik Londona Sadiq Khan u tvitu  s fotografijom kipa.

Lokalne vlasti obećale su da ispitati 'primjerenost' svih spomenika povezanih s kolonijalizmom i trgovinom robovima nakon rušenja statue Edwarda Colstona u Bristolu.

Huw Thomas, vođa cardiffskog vijeća, podržao je uklanjanje kipa Sir Thomasa Pictona, vlasnika roba i vojnog vođe. Čelnik vijeća Edinburga Adam McVey rekao je da neće osjećati 'gubitak' ako se skine kip Henryju Dundasu, koji je odgodio ukidanje ropstva.

Vijeće Plymoutha priopćilo je kako će javni trg nazvan po trgovcu robovima Sir Johnu Hawkinsu biti preimenovan, a Sveučilište u Liverpoolu redizajnirat će dvoranu posvećenu Williamu Gladstoneu.

Ranije je Sadiq Khan naredio pregled murala, statua i imena ulica širom Londona, kao odgovor na masovne proteste u gradu.

Odi nazad u Afriku: Vikao na prosvjednike po ulici

U britanskom Hossesdonu jučer se također okupila skupina prosvjednika koji se bore protiv rasizma, no na njih je krenula grupica ljutih mještana kojima se nije svidio antirasistički prosvjed.

- Vrati se u Afriku, izvadite si*e za gospodu - prostački su se derali.