Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
320 komentara

Pobunili se zbog lektire: Djeca čitaju o gaćicama u 4. razredu

Knjiga 'Bum Tomica1' je na popisu neobvezne lektire već šest godina, a učenici su je izabrali kao dodatnu lektiru. Iz udruge 'Blaženi Alojzije Stepinac' su se pobunili

Grgur Žučko/Pixsell
Foto: Grgur Žučko/Pixsell
320 komentara

Dijelovi knjige 'Bum Tomica1' autorice Silvije Šesto zgrozile su Krešimira Miletića, predsjednika Udruge za promicanje obiteljskih vrijednosti "Blaženi Alojzije Stepinac". Naime, u dijelovima su rečenice poput 'Da sam se bolje potrudio, vidio bih joj gaćice...' i 'Trebalo bi je skinuti' zbog čega Miletić smatra da je riječ o 'čistoj pornografiji'. 

Na svojem Facebook profilu istaknuo je kako je 'Hiperseksualizacija djece je sada preslab pojam i čisti amaterizam', a svoj stav potvrdio je i u razgovoru za Večernji list. Kazao je kako je za njega kao roditelja neprihvatljivo da je knjiga na popisu lektire za četvrti razred osnovne škole.

Knjiga je na popisu neobvezne lektire već šest godina. U nekim školama se obrađuje, a u drugima ne. Naime, kako nam je kazala nastavnica u Osnovnoj školi Matije Gupca u Zagrebu, na popisu lektire za četvrti razred obvezni su Regoč i Šuma Striborova Ivane Brlić-Mažuranić i Družba Pere Kvržice Mate Lovraka. Knjige koje žele čitati učenici dogovaraju s nastavnikom, a ponuđena su im 23 naslova. U odabiru sudjeluju i roditelji. 

- Uglavnom odaberemo dječje klasike, Heidi, Pipi Dugu Čarapu ili Bambi, to je roditeljima i učenicima draže od suvremenih autora - kazala je učiteljica.  

Autorica knjige Silvija Šesto šokirana je napadima i kampanjom koja se povela protiv nje i njezine zbirke priča.

- Knjiga je osam godina na tržištu, uprizorena je u kazalištu, dobila je niz nagrada. Nisam samu sebe stavila u lektiru, nego su je izabrali stručnjaci. Očito sam poslužila kao kolateralna žrtva jer je u pitanju i politički obračun budući da je riječ o političkoj stranci koju predstavlja Miletić. Izložena sam raznim prijetnjama mailom, a i na mobitel dobivam prijeteće pozive. Na Facebooku kampanju protiv mene vodi izvjesni Krešimir Miletić. Ovo što mi rade prestrašno je. To je utuživo i tužit ću ih, a odštetu koju dobijem darovat ću nekom dječjem domu. Sad znam što su duševne boli, to je čisti govor mržnje koji se, na žalost, povezuje s Isusom i dobrobiti djece - rekla je Šesto

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message