Obavijesti

News

Komentari 3

'Okrenite se od Lukašenka, ako to sad učinite, zaboravit ćemo kako ste se dosad ponašali'

Bjeloruska oporbena političarka Svetlana Tihanovskaja postala je jednom od vodećih oporbenih figura  protiv Lukašenka, koji se bori obuzdati val masovnih prosvjeda i štrajkova

VIDEO

Bjeloruska oporbena političarka Svetlana Tihanovskaja rekla je u ponedjeljak da je spremna voditi Bjelorusiju i pozvala na stvaranje pravnog mehanizma kojim bi se osigurala mogućnost održavanja poštenih predsjedničkih izbora.

Obraćajući se putem videosnimke iz Litve, također je pozvala pripadnike službi za provedbu reda i sigurnosti da promijene stranu, od vlade Aleksandera Lukašenka kazavši da će njihovo dosadašnje ponašanje biti zaboravljeno ako to sada učine.

Njezin video objavljen je dan nakon što su Bjelorusi uzvikivali "Odstupi!" ispunivši središte glavnoga grada Minska u dosad najvećem prosvjedu protiv Lukašenka i njegova reizbora prije tjedan dana, za koji kažu da je postignut prijevarom.

"Spremna sam preuzeti odgovornost i djelovati kao nacionalni vođa za vrijeme tog razdoblja", rekla je Tihanovskaja kazavši da je nužno iskoristiti zamah nastao višetjednim prosvjedima.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Potpuna suprotnost noćnim prosvjedima: Žene na ulicama Minska ljudima dijele cvijeće
Potpuna suprotnost noćnim prosvjedima: Žene na ulicama Minska ljudima dijele cvijeće

Bivša profesorica engleskog jezika postala je jednom od vodećih oporbenih figura  protiv Lukašenka, koji se bori obuzdati val masovnih prosvjeda i štrajkova, najveći izazov njegovoj 26-godina dugoj vladavini.

Neredi su se proširili i na krugove društva koji su inače lojalni predsjedniku, jer u državnim tvornicama štrajkaju radnici, a ima i policajaca, novinara državnih medija te veleposlanika koji su izišli na ulice u znak potpore prosvjednicima.

Lukašenkovi protivnici kažu da je varao na predsjedničkim izborima 9. kolovoza kako bi osigurao ostanak na vlasti, odnosno šesti mandat. On ne uzmiče, tvrdeći da su mu službeni rezultati dali više od 80 posto glasova.

Kremlj je u nedjelju priopćio da je ruski predsjednik Vladimir Putin rekao Lukašenku da je, bude li potrebno, Moskva spremna pomoći Bjelorusiji u skladu s kolektivnim vojnim savezom, te da se na tu zemlju provodi pritisak izvana.

Lukašenko: Putin nam je obećao pomoći u slučaju vojne prijetnje
Lukašenko: Putin nam je obećao pomoći u slučaju vojne prijetnje

Britanija je u ponedjeljak ocijenila da je Lukašenkov reizbor prijevara poručivši da će raditi s međunarodnim partnerima na kažnjavanju odgovornih.

"Svijet je s užasom promatrao nasilje bjeloruskih vlasti nad mirnim prosvjedima koji su uslijedili nakon prijevare na predsjedničkim izborima", kazao je ministar vanjskih poslova Dominic Raab. "Ujedinjeno Kraljevstvo ne prihvaća rezuzltate."

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 3
VIDEO

Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer
Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'
NAKON IZBORNE NOĆI

Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'

Kao i do sada, ja ću se i u ovoj situaciji do kraja držati slova i duha hrvatskog Ustava - napisao je Milanović