Najstariji su u gradu: Još 1925. godine obitelj Trajković u zagrebačkoj Novoj Vesi otvorila je pekarnicu, a kruh i danas peku po tadašnjim starim i tajnim receptima
Okus tradicije: Djedov recept za ponajbolji kruh u Zagrebu
Obiteljski pekarski biznis hranio je generacije obitelji Trajković i tako će biti u budućnosti. Pravi domaći kruh bez aditiva, bojila i umjetnih okusa i dalje je kod mnogih na cijeni.
- Moja obitelj otvorila je ovu pekarnicu 1925. godine. Najstarija je u Zagrebu. Počeo je moj djed, pa otac, kojeg je naslijedila moja majka, a sad tu radimo supruga Silvija i ja. Nadamo se kako će nas naslijediti kći jedinica Edita - s neskrivenim ponosom govori Miroslav Trajković (65) i pokazuje svoje obiteljsko blago, kruh koji je othranio generacije njegove obitelji. Tradicionalni recepti za slasna peciva, perece i kruh su tajni, no nije tajna da jedini u gradu još rade na parnu peć koju su sazidali od 9500 cigli. Po učinku je jednaka krušnoj peći.
- Ukupno ima 15 kvadrata i smještena je iza ovoga zida. Sastoji se od tri komore. Svaka ima pet kvadrata i zahvaljujući njoj moj kruh ima onaj specifičan miris i okus. Svi drugi imaju automatske peći koje jednostavno ne mogu postići takvu kvalitetu kruha - hvali se Miroslav Trajković.
Priznaje kako je ljeti zaista vruće, ali se navikao. Kaže da ima stalnu klijentelu jer po njegov kruh dolaze ljudi iz svih dijelova grada.
- Svi kažu da je moj kruh najkvalitetniji. Znaju da ne koristim aditive, bojila i umjetne okuse. Kod mene je sve prirodno - kaže on.
Obiteljski biznis će naslijediti kći Edita (38). Već zna sve tajne zanata. Onu najvažniju tajnu tata Miroslav otkrio joj je još davnih dana.
- Za dobar kruh treba puno pare. Zato savjetujem i domaćicama koje rade male količine da uvijek kruh stave u zagrijanu pećnicu i obavezno uz lončić vode koja će isparavati - kaže Miroslav Trajković.
Za svoj rad je dvaput dobio zlatnu i platinastu plaketu Obrtničke komore.