Obavijesti

News

Komentari 0

Okuse je smislio Dejan, a dizajn Ema (10): Ovo je prva hrvatska čokolada posvećena nastavniku

Okuse je smislio Dejan, a dizajn Ema (10): Ovo je prva hrvatska čokolada posvećena nastavniku
4

Dejan Nemčić, profesor geografije u OŠ Ive Andrića u Zagrebu, poznat po brojnim edukativnim i humanitarnim projektima, sad je postao i autor, te zaštitno lice originalne čokolade koju proizvodi hrvatska čokolaterija

VIDEO

Proces izrade je bio sladak, ali i zahtjevan, baš kako jedna čokolada i zaslužuje. Godinu dana je profesor Dejan Nemčić vozio gotovo svaki dan iz Zagreba u Križevce kako bi u tamošnjoj tvornici čokolade Hedona s djelatnicima pripremio jedinstveni proizvod - prvu hrvatsku čokoladu posvećenu nastavniku.

- Ma baš sam ponosan, to je priča koja pokazuje kako lijepi projekti mogu povezati ljude iz različitih zajednica, gradova i dati sjajne rezultate. Baš u obrazovanju je mnogo takvih suradnji i ponosan sam što sam pozvan u ovaj projekt - kaže nam Nemčić koji je za predstavljanje čokolade simbolično odabrao svoj rođendan, 3. travnja.

'Ništa joj nije bilo teško'

Čokoladu je nazvao prema svome životnom motu, "Hakuna Matata", zasad je proizvedena u tri okusa, s kavom,  crvenim paprom
te cimetom i kardamomom. A posebno zanimljiv dio je dizajn, koji je izradila desetogodišnja Samoborka Ema Dujmović. Djevojčicu koji je javnost već upoznala kao vještu govornicu kineskog jezika, malu humanitarku, ali i kroz njezine sjajne likovne radove, Dejan je pozvao da osmisli vizuale za čokoladu. 

Jednogodišnja suradnja ni za nju nije bio problem, a konačni dizajn oduševio je sve.

- Ona je toliko posvećena svemu što radi, da nisam uopće imao dvojbe kad smo započeli s projektom. I to je još jedan dokaz koliko se lijepih stvari može napraviti ako surađujemo - kaže Dejan, koji je lani tada devetogodišnju djevojčicu pozvao da drži predavanje o Kini njegovom razredu.

- Bila sam jako počašćena pozivom da dizajniram omot čokolade. To je vrlo ozbiljan projekt i na njemu radimo već punih godinu dana. Posebno sam se posvetila izučavanju digitalnih alata kako bih čim bolje mogla nacrtati ono što je profesor zamislio. A zamislio je omot pun boja, šarenila i motiva koji podsjećaju na Afriku, ali i na sretno i veselo djetinstvo - kazala nam je Ema.

Sve je rađeno ručno

A ideja o čokoladi koja će se zasad moći kupiti online i u zagrebačkom Muzeju čokolade došla je od predstavnik vlasnika Hedone Petra Gatarića (vlasnik tvrtke je Udruga osoba s invaliditetom Križevci). On i Dejan upoznali su su preko drugih humanitarnih projekata, povezala ih je ljubav prema Africi, te je Gatarić profesoru geografije predložio da postane i zaštitno lice nove čokolade. Njegovi djelatnici sve su ručno izradili, a Dejan ističe kako im je jako zahvalan.

- Zahvaljujem i ovim putem direktorici Alemki Lončar, na pomoći i sugestijama. i velika zahvala čokolataru Dubravko Vitlov koji je u djelo pretvorio sve naše sugestije za okus čokoladu - istaknu je.

4
| Foto: Hedona

Ideja je bila da napokon i nastavnici postanu svojevrsni influenceri, da dobiju podršku za svoj rad i na ovakav, sladak način. Dejan je priliku, naravno, iskoristio. 

- Dodijelili su mi čokolatijera. Poslije nastave bih vozio u Križevce, u tvornici bih odjenuo zaštitno odijelo i onda bismo razgovarali o čokoladi, kako je prilagoditi i onima mlađima i onima starijima. Odabrao sam začine koji dolaze iz Afrike, crveni papar, kardamom, cimet. Za mlađe će biti čokolada sa sušenim mangom i bananom. To mi je važno i zbog edukativne strane ovog projekta, jer tako radim i u razredu. Iskušavao sam prijedloge, prihvatili su svaku moju ideju. Za mlađe će biti čokolada sa sušenim mangom i bananom - priča Nemčić, za kojeg je ovo prvenstveno edukativni i humanitarni projekt.

- Odlučili smo da 50 posto zarade ide u humanitarne svrhe. Osnovat ćemo zakladu za pomoć djeci bez roditelja, upoznao sam mnoge i mislim da im zaista treba naša podrška da ostvare njima nedostupne snove - odlazak na školski izlet, edukacije. Uvijek mi je najvažnije da ono što radim ima pozitivan utjecaj i da promoviramo obrazovanje - zaključuje višestruko nagrađeni profesor geografije.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk
VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca