Obavijesti

News

Komentari 198

Olako obećavaju: Dragi građani oprostit ćemo vam duge vaše...

Olako obećavaju: Dragi građani oprostit ćemo vam duge vaše...
1

Velike najave pomoći blokiranim i zaduženim građanima: U borbi za 329.000 blokiranih građana stranke bacaju olaka obećanja o oprostu dugova, Most osniva Lošu banku...

VIDEO

Iako se u Hrvatskoj dosadašnji modeli oprosta dugova i nisu pokazali previše uspješnima, sve stranke u kampanji su krenule u velike najave pomoći blokiranim i zaduženim građanima.
Na prošlim izborima je za otpis dugova siromašnima bio Živi zid, a tadašnja udruga Blokirani za promjene Ovršnog zakona. Sad su dobili jaku konkurenciju u borbi za glasove 329.000 blokiranih građana.
Najdalje je otišao Most koji je osmislio model koji se na prvi pogled čini idealnim. Ali samo na prvi pogled.
Oni bi osnovali posebnu instituciju, odnosno banku koja bi preuzela loše, nenaplative kredite od komercijalnih banaka. 

Banke već prodaju kredite

Nazvali su je Loša banka (eng. bad bank). U Mostu su uvjereni da bi komercijalne banke takve kredite prodale toj novoj Lošoj banci i za pola vrijednosti. Dakle, ako netko ima kredit od 100.000 kuna glavnice, Loša banka bi kupila za 50 ili čak 40 tisuća kuna. Građaninu bi ubuduće samo taj iznos bio glavnica, dobio bi nove uvjete, dulju otplatu i nove kamate.
Otkud novac za otkup? Most je uvjeren da bi mirovinski fondovi u kojemu su naše mirovine rado dali novac, ali i drugi ulagači. Vjeruju da bi čak i zaradili ako građani budu vraćali kredite, a imaju i vrijednu imovinu kojom ih pokrivaju.

Oprost i bogatom i siromašnom

Prvi problem je da ova mjera ne obuhvaća dugovanja telekomima i komunalnim poduzećima koja uz banke čine većinu duga građana s više od 30 milijardi kuna.
Drugi problem je da je analitičari ne smatraju realnim. Maruška Vizek s Ekonomskog instituta u Zagrebu kaže da banke već prodaju svoja potraživanja specijaliziranim tvrtkama, pa takva banka i nije potrebna. Zatim, ističe Vizek, trebalo bi razraditi socijalne kriterije jer nije isto ako netko ima imovinu i ne želi je prodati da bi vratio dugove. Veliki problem je sama ideja financiranja preko mirovinskih fondova.
- Što su više mirovinski fondovi izloženi hrvatskom sistemskom riziku, to su ugroženije i naše mirovine. Svatko od nas tko uplaćuje novac u drugi i/ili treći mirovinski stup očekuje da se njima dobro upravlja, a ne da se ti fondovi sve više izlažu sistemskom riziku koji se ne može umanjiti diversifikacijom portfelja jer je većina fondovske imovine vezana za hrvatske vrijednosnice - kaže Vizek.
HDZ je obećao da će otpisati blokiranim građanima dugove u visini prosječne plaće, a to je oko 5700 kuna. Sve uvećano za kamate. 

Nema zapljene nekretnine za siću

Neće biti i ovrhe nad prvom nekretninom, a povećat će i dio plaće izuzet od ovrhe. SDP je već predlagao otpis dugova, ali je to lani moglo iskoristiti tek 30.000 građana. SDP sad najavljuje bolju zaštitu i izmjenu Ovršnog zakona. Zbog iznosa manjih od 20.000 kuna više se neće moći plijeniti nekretnina.
Milan Bandić oproste je također uvrstio u program, a jučer je ponovno pozvao Zagrepčane da iskoriste godinu dana staru mogućnost otpisa dijela dugova.

Budućoj vladi možete ostavljati poruke - OVDJE

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 198
VIDEO

Plenković: Na stolu je i opcija bez Mosta, ali to nije prioritet
HDZ I MOST, ŠESTA RUNDA

Plenković: Na stolu je i opcija bez Mosta, ali to nije prioritet

Nakon gotovo šestosatnih pregovora o vladi izaslanstva HDZ-a i Mosta u srijedu su raspravili podijelu resora, Most je najavio da će u četvrtak donijeti konačnu odluku...

Predsjednica najavila: U srijedu konzultacije o novom premijeru
MANDATAR VLADE

Predsjednica najavila: U srijedu konzultacije o novom premijeru

Konzultacije s izabranim zastupnicima, odnosno predstavnicima stranaka i koalicija o tome kome će predsjednica Republike povjeriti mandat za sastavljanje Vlade trebali bi početi u 12 sati
Rezultati izbora u ponedjeljak, konzultacije o Vladi od utorka
USKORO NOVA VLADA

Rezultati izbora u ponedjeljak, konzultacije o Vladi od utorka

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović najavila je da kreće s konzultacijama o sastavljanju Vlade u utorak, čim od DIP-a dobije službene rezultate izbora