Obavijesti

News

Komentari 3

Oluja kod Požege ostavila štetu od preko desetak milijuna kuna

Oluja kod Požege ostavila štetu od preko desetak milijuna kuna
6

U jakom nevremenu u ponedjeljak stradali su krovovi stambenih zgrada te obiteljskih kuća, ali i električni vodovi. Stradali su i poljoprivredni usjevi

VIDEO

Zbog olujnog nevremena koje je u ponedjeljak 27. lipnja u poslijepodnevnim satima zahvatilo područje Lipika, Pakraca i Pleternice, požeško-slavonski župan Alojz Tomašević proglasio je elementarnu nepogodu.

Procjenjuje se da su na području tih gradova nastale štete veće od desetak milijuna kuna. U jakom nevremenu stradali su krovovi stambenih zgrada te obiteljskih kuća, ali i električni vodovi dok je jak vjetar lomio stoljetna stabla i nosio ih ulicama. Osim toga, vatrogasci su imali pune ruke posla s ispumpavanjem podruma te čišćenjem poplavljenih prometnica koje su paralizirale područje Lipika koji je gotovo sat i pol bio bez električne energije. Samo ondje vatrogasci su imali 30-ak intervencija, a prema neslužbenim informacijama štetu je dosad prijavilo više od 70 kućanstava. Srećom, kako doznajemo, u nevremenu koje je pogodilo ovaj dio Slavonije nitko nije stradao.

Župan Tomašević požalio se i kako unatoč proglašenju elementarne nepogode nema jamstva da će stanovnici tako skoro dobiti odštete. Kaže kako požeško-slavonska županija još nije dobila novac zbog velikih poplava koje su prije tri godine pogodile ovaj dio Hrvatske.

-  I tad se radilo o desecima milijuna kuna, ali iz Vlade i ministarstava novac nije stigao do danas. Neki su pak dobili simbolične odštete od četiri, pet kuna ili više što je sramotno i uvredljivo, a šteta je bila veća od 100 milijuna kuna od čega je barem 20 milijuna kuna bilo u našoj županiji - rekao je župan Tomašević.

Jedan od poljoprivrednika koji je stradao u svibanjskim poplavama 2014. je i Tomica Japarić (51) koji se sa sinom Lukom (28) bavi poljoprivredom. Iako je tad na 20 jutara zemlje pretrpio gotovo stopostotnu štetu dobio je 111 kuna i 56 lipa. Osim poplave stradao je i u kolovozu prošle godine kad im je suša uništila sve povrtlarske kulture od brokule, karfiola, paprike i graha do rajčica. U svibnju ove godine pogodio ih je, kao i veliku većinu slavonskih poljoprivrednika, mraz koji je najviše uništio nasade krumpira, soje i suncokreta u Slavoniji.

- Ostali smo bez pet hektara krumpira. Ne nadamo se odšteti jer smo osjetili na svojoj koži da od toga nema ništa. Sve je to simbolično - rekao nam je tad Luka. Požalio se kako mu nije jasno tko i na koji način određuje visinu odšteta koja se treba isplatiti oštećenima.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 3
VIDEO

Što se to kuha u Mostu? Svađa supružnika Raspudić i Miletića oko liste za Europski parlament
ŽELE NAPUSTITI STRANKU?

Što se to kuha u Mostu? Svađa supružnika Raspudić i Miletića oko liste za Europski parlament

Potvrde ni demantija ovih informacije još nema, a nitko od dužnosnika Mosta ne odgovara na telefonske pozive.

Policija došla privesti čovjeka u Našicama, on skočio i poginuo!
S PRVOG KATA

Policija došla privesti čovjeka u Našicama, on skočio i poginuo!

Policija iz Našica jutros oko 7 sati je pokušala realizirati dovedbeni nalog koji je Županijski sud u Osijeku raspisao za 47-godišnjakom kojeg je trebalo dovesti u Zatvor u Zagrebu
VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca