Obavijesti

News

Komentari 4

Omiljeni Hitlerov skladatelj je obožavao zavoditi tuđe žene...

Omiljeni Hitlerov skladatelj je obožavao zavoditi tuđe žene...
1

Ženama i ljubavnicama slavnog njemačkog skladatelja Richarda Wagnera nije bilo lako. On je cijeli život bio u potrazi za svojom 'idealnom ženom' od kojih je tražio potpuno žrtvovanje i posvećenost

VIDEO

One su živjele za 'Maestra'. Svoje vlastite potrebe, svoje talente, svoje želje i težnje potisnule su u drugi plan. Žrtvovale su se i u potpunosti podredile svom muškarcu. A on je bio pjesnik, dirigent, pisac. Zvao se Richard Wagner, jedan je od najslavnijih svjetskih kompozitora svih vremena i - egomanijak.

I premda je sigurno na neki svoj način volio sve žene koje su prošle kroz njegov život i koje su zaista ostavile presudan utjecaj na djela velikog majstora, volio je prvenstveno sebe. Bio je neizlječivi kockar i preljubnik i cijeli je život iskorištavao sve oko sebe kako bi došao do svojih ciljeva. Naime, umjetnost i privatni život kod njega su bili usko povezani. Čitav život tragao je za 'idealnom ženom' koja će mu pružiti , toplinu, inspiraciju, sklonište, avanturu i iskupljenje, sve u jednom...

Njegova prva supruga, glumica Minna Planer s njim je imala, malo je reći, buran brak. Često su putovali zajedno, ali Wagner jednostavno nije mogao odoljeti da se zaljubljuje u tuđe žene, a u isto vrijeme nije htio tolerirati brojne Minnine obožavatelje na njenim nastupima. 

Preljubnik i kockar

On je bio silno ljubomoran, a ona bijesna jer Wagner nije znao s novcima. Njegov raskalašeni životni stil prouzročio im je brojne probleme. Često su bili prisiljeni bježati pred vjerovnicima s jednog kraja Europe na drugi. Slavni skladatelj iz 19. stoljeća je obožavao skupu odjeću, namještaj, slike, a volio je i kockati.

Wagner je nakon nekog vremena pronašao novu srodnu dušu, Mathildu Wesendonck, suprugu jednog moćnog Wagnerovog mecene. Potpuno joj se posvetio, počeo komponirati za nju, i nakon 20 godina je brak sa Minnom, koja je godinama stoički trpjela njegove brojne izvanbračne afere, završio. Matildin bogati muž, inače izvoznik svile i mnogo stariji od nje, nastavio je financirati Wagnera vjerujući da je odnos njegove žene i skladatelja samo platonski.

No Wagnerove emotivne eskapade nisu prestale. Nakon raskida braka sa Minnom i razlaza sa ljubavnicom Mathildom, Wagner se okrenuo novoj muzi, 24 godine mlađoj kćerki kompozitora Franza Liszta, Cosimi. Cosima, koja je u to vrijeme još uvijek bila udata za dirigenta Hansa von Bülowa, je postala Wagnerova ljubavnica i menadžerica koja je u javnosti odavala potpuno drugu sliku od svoje prethodnice. Beatrix Borchard, profesorica na Visokoj glazbenoj školi u Hamburgu smatra da se Cosima trudila u javnosti o sebi stvoriti sliku žene koja stoji iza uspjeha svog supruga.

Cosima i Wagner dobili su troje djece i to još prije nego što su se vjenčali. Veza Wagnera i Cosime skandalizirala je cijeli München, uključujući i dvor, i bavarski kralj Ludwig inače veliki obožavatelj njegove glazbe i njegov mecena, bio je prisiljen zamoliti skladatelja da napusti grad. No, zato mu je dao na raspolaganje vilu Tribschen na Luzernskom jezeru.

Posljednje afere u Wagnerovom životu bile su ljubav sa engleskim sopranom Carrie Pringle kao i sa pjesnikinjom Judith Gautier, 

Skladatelj je umro od srčanog udara na današnji dan prije 135 godina u 70.-oj godini. Poslije smrti muža, Cosima se posvetila njegovom djelu i ostavštini. Umrla je 47 godina nakon njega.

Hitler je obožavao Wagnera

Adolf Hitler je bio ljubitelj Wagnerove glazbe i vidio u njegovim operama utjelovljenje svoje vizije njemačke nacije zbog njemačkih mitova koje je Wagner obrađivao u svojim djelima. Wagnerova glazba je bila neka vrsta službene glazbe u Trećem Reichu. A Wagner je zaista u svojim glazbenim djelima predstavljao ideje arijevskog germanstva.

Hitler je navodno rekao sljedeće: "Tko želi shvatiti nacionalsocijalističku Njemačku mora poznavati Wagnera."

Wagner je za života pričao protiv Židova i tvrdio da oni mogu proizvoditi samo plitku glazbu jer se navodno ne mogu povezati s Njemačkom dušom.  Zanimljivo je da Wagnerove opere nikada još nisu javno izvedene u Izraelu, upravo zbog njegovog antisemitizma.

Neki Wagnera i danas vide kao genijalnog stvaratelja, drugi ga odbacuju zbog njegovih antisemitskih uvjerenja. No, njegove opere se izvode više nego ikad.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 4
VIDEO

'Sočni' detalji iz života fatalne Coco: Voljela plemića i nacista
MIRIS SKANDALA

'Sočni' detalji iz života fatalne Coco: Voljela plemića i nacista

Ljubiteljica aristokracije, milijunaša i nacista - genijalna modna ikona Coco Chanel cijelo vrijeme okupacije Francuske provela je u hotelu Ritz gdje je bila smještena nacistička vrhuška

Toranj smrti: I danas živimo u strahu da ćemo izgorjeti živi...
GRENFELL TORANJ

Toranj smrti: I danas živimo u strahu da ćemo izgorjeti živi...

Poznati londonski neboder Grenfell na današnji dan prije dvije godine planuo je kao šibica. U požaru je život izgubile 72 ljudi, dvoje ih je podleglo ozljedama u bolnici dok je 70 ljudi bilo ozlijeđeno
Sloboda i strah na Kosovu: 'Da tu nije NATO, izbio bi novi rat'
20 GODINA OD PREKRETNICE

Sloboda i strah na Kosovu: 'Da tu nije NATO, izbio bi novi rat'

NATO-ova tromjesečna intervencija zaustavila je nasilje između albanskih separatista i srpskih snaga kojima je upravljao Slobodan Milošević. Iako je nasilje zaustavljeno, dvije se strane nikada nisu pomirile u cijelosti