Obavijesti

News

Komentari 3

Omišani prosvjedovali zbog poskupljenja odvoza smeća

Omišani prosvjedovali zbog poskupljenja odvoza smeća

Ispred gradske uprave u Omišu u ponedjeljak je održan mirni prosvjed građana koji se protive poskupljenju odvoza smeća zbog usklađivanja cijena s novim Zakonom o gospodarenju otpadom

VIDEO

Prema njemu se paušalni dio izjednačava za velike i male "proizvođače smeća".

Organizatorica prosvjeda Kate Mekinić iz Gata u omiškom zaleđu ocijenila je da Zakon o gospodarenju otpadom i povećanje cijena nema veze s vezom sa zdravom pameću, a za taj je zakon okrivila ministarstvo i Vladu. Kako je istaknula, prošle godine su imali paušal za lipanj, srpanj, kolovoz i rujan po 176 kuna na mjesec plus odvoz, a sad je riječ o fiksnom iznosu od 550 kuna plus PDV, koji je 13 posto, objasnila je Mekinić na prosvjedu više desetaka nezadovoljnika.

"Na kraju svega, mi mali plaćamo i nitko ne pita kako ćemo mi platiti svoje kredite, nitko se od njih ne pita kako živimo, svi predlažu kako moramo ulagati u svoje kuće, kako se moramo štititi, kako moramo imati bolje ponude, a za sve to nam stavljaju nekakve nove harače na leđa", rekla je, ističući da Omišani nisu zadovoljni time što su gradski vijećnici i gradska komunalna tvrtka Peovica prihvatili prijedlog izmjena gospodarenja otpadom tako što će po novom biti dvije kategorije - kućanstva i privreda, čime su u nepovoljan položaj stavili male iznajmljivače i ostale građane.

'Pravedniji računi i usluga odvoza otpada u Zagrebu'
'Pravedniji računi i usluga odvoza otpada u Zagrebu'

Prosvjednici se ne slažu da svi poslovni subjekti, pa i mali iznajmljivači, imaju istu tzv. startninu kao, primjerice, hotel, velika državna tvrtka ili prodajni centar te ističu kako nije normalno da postoje velike razlike tzv. startnine od grada do grada.

Gradonačelnik Omiša Ivo Tomasović (nezavisni) izjavio je novinarima kako građani s pravom prosvjeduju i da ih novi zakon prisiljava na dvije opcije - prva je da komunalno poduzeće Peovica posluje s gubitkom, a druga da se na ruku ide velikim proizvođačima. Smatra kako kako to nije logično, ali ni nemoguće.

"Razgovaramo s drugim gradonačelnicima i načelnicima gradova i općina i rečeno nam je da damo izmjene i dopune zakona. To smo napravili. Zadovoljili smo zakonsku proceduru za fiksni dio cjenika. Mislimo da će ta odluka ići na reviziju, a sve da bi građanima bila povoljnija", rekao je omiški gradonačelnik i dodao kako se čeka odgovor ministarstva, a pratit će i što rade drugi gradovi. Tomasović je ponovio da zakon nije logičan i pravedan s obzirom na to da se sve nije uzelo u obzir.

Zagrebački holding: Moguće su povremene poteškoće pri odvozu komunalnog otpada
Zagrebački holding: Moguće su povremene poteškoće pri odvozu komunalnog otpada

Direktor Peovice Leonardo Ljubičić smatra kako Zakon o gospodarenju otpadom ima iznimno loše i destruktivne odredbe, pri čemu je dvije ocijenio potpuno neprihvatljivima. Po prvoj svi poslovni subjekti moraju plaćati isti fiksni dio cijene, što znači da će veliki subjekti, hoteli, kampovi, hidroelektrane plaćati isti iznos kao i javni bilježnik, što je po njegovu mišljenju financijski neizvedivo. Zakon pogoduje velikim sustavima, velikim proizvođačima smeća, koji će ubuduće plaćati znatno manju cijenu odvoza.

Druga je odredba da svi iznajmljivači, čak i fizičke osobe s dvije postelje, prelaze u privredu, čime na sebi nose teret poskupljenja, a pojeftinjenja za hotele. Još gora stvar je da, budući da privreda nema pravo besplatno predavati odvojeno prikupljeni otpad, svi iznajmljivači spadaju u tu kategoriju. To bi značilo da svako treće kućanstvo u Omišu više ne može besplatno odvajati otpad, istaknuo je Ljubičić.

Novi model naplate odvoza otpada: Sve isto, samo skuplje
Novi model naplate odvoza otpada: Sve isto, samo skuplje

Rekao je i da je njegov prijedlog da fiksni dio ne bude isti za sve, nego da hotel koji proizvodi 20 tisuća puta više otpada od javnog bilježnika to i plati toliko. Drugi je prijedlog da fizičke osobe iznajmljivači ostanu fizičke osobe u smislu prikupljanja otpada, da ih se tereti na taj način, te da slobodno mogu predavati odvojeno prikupljeni otpad. Rekao je i da je - kad su građani čuli za poskupljenje - dobio nekoliko odjava, što je poticanje sive ekonomije i bacanja otpada u okoliš.

Dio prosvjednika novinarima je najavio kako će smeće ostavljati na Jadransku magistralu. Ljuti su jer, kako kažu, uredno plaćaju, a u rangu su s hotelima i ostalim velikim objektima. Dio njih se žali na male mirovine od kojih ionako ne mogu platiti sve režije, a pogotovo sada to novo veliko poskupljenje. Za to novonastalo stanje krive gradonačelnika Omiša i predsjednika Gradskog vijeća, koje, kako tvrde, nije briga za ljude.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 3
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk
VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca