Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Imate priču? Zovite i šaljite! 099/224-2424 za WhatsApp, Viber, MMS, SMS email: reporter@24sata.hr telefon za čitatelje: 01/24-24-242
80 komentara

On ima svoj cilj: 'Samo želim zdrav dočekati 125. rođendan'

David H. Murdock (97) je najveći proizvođač voća i povrća na svijetu. Težak je oko 3 milijarde dolara. Prvi posao bio mu je na benzinskoj pumpi. Tamo se zaposlio kao 15- godišnjak

Wikipedia
Foto: Wikipedia
80 komentara

Donosimo vam feljton o svjetskim bogatašima kojima visoko obrazovanje i diploma nisu bili zaslužni za uspjeh. Ne da nisu završili fakultete, oni nemaju ni završenu srednju školu. Ipak, postali su uspješni biznismeni i milijarderi...

- Moj cilj je da zdrav dočekam 125. rođendan - kazao je 2009. godine, gostujući u Oprah showu, tada 86-godišnji milijarder David Murdock, predsjednik i vlasnik najveće svjetske kompanije za proizvodnju i distribuciju svježeg voća i povrća 'Dole'. Mnogi su tada pomislili da je to maštarija bogatog i sebičnog starca koji nipošto ne želi napustiti ovaj svijet.

Da bi ispunio svoj cilj, Murdock je na svom ogromnom ranču u Kaliforniji još 2006. godine otvorio najmoderniji 'Institut za zdravlje i dugovječnost', u kojem tim vrhunskih stručnjaka radi na 'eliksiru mladosti' baziranom isključivo na benefitima od konzumiranja voća i povrća bez ikakvih dodatnih suplemenata.

- Moja ishrana je bazirana na ribi i 30, 40 različitih vrsta voća i povrća koje konzumiram na sedmičnoj bazi. Sat vremena vježbam svaki dan - kazao je Murdock. Tako je govorio 2009. , a danas 11 godina kasnije ovaj milijarder opasno se približava 100. rođendanu.
Vegetarijanac je postao 60-ih godina. Kad mu je žena umrla od raka 1985. godine odlučio je još više paziti na svoje zdravlje, uvijek se zdravo hraniti i vježbati. Tako da je oduvijek bio puno aktivniji je od svojih vršnjaka. I danas svakodnevno prakticira jogu, jaše konje i diže utege.

Nakon povratka iz rata nije imao ni dolara

David H. Murdock , najveći proizvođač voća i povrća na svijetu odrastao je u siromašnoj obitelji te je prekinuo školovanje godinu dana nakon upisa u srednju školu  sa samo 15 godina. Zaposlio se na benzinskoj pumpi gdje je radio punih pet godina, sve dok ga nisu pozvali u vojsku 1943. godine. 

Nakon povratka iz rata nije imao ni dolara, tjednima je spavao u parku. No, 22- godišnji David odlučio je uspjeti. Uspio je nekako posuditi 900 dolara i otvoriti malenu zalogajnicu u Detroitu, ali iz je uskoro izašao s tek 700 dolara u džepu.  Ne odustaje, željan uspjeha. Seli u Arizonu. Jedno vrijeme radi kao trgovački putnik, bavi se nekretninama...U svemu je uspješan.  A onda 80-ih godina kreće u biznis sa voćem i povrćem, po čemu je postao i najpoznatiji.

Uskoro postaje najveći proizvođač voća i povrća na svijetu. 

Trenutno je 'težak' 3 milijarde dolara.

Tema: Feljtoni

Možda vas zanima i ovo:
Message