Obavijesti

News

Komentari 10

On je pravi James Bond: Agent čije su misije bile nevjerojatne

On je pravi James Bond: Agent čije su misije bile nevjerojatne
1

Smatra se da je britanski tajni agent Dick Mallaby bio inspiracija za priču o tajnom agentu 007 jer njegov pravi život nevjerojatno podsjeća na Jamesa Bonda

VIDEO

Dick Mallaby se spustio padobranom u jezero Como u Italiji usred Drugog svjetskog rata. Nosio je odjeću ispod ronilačkog odijela i nosio tajne podatke u pasti za zube. Sudjelovao je u brojnim opasnim misijama. O Mallabyju su pisane brojne knjige, a smatra se da je život ovog tajnog agenta poslužio kao inspiracija za Jamesa Bonda. 

Talijani su mu posthumno, u petak 23. rujna, odali počast za sve njegove zasluge na svečanosti u Toskani, prenosi Daily Mail.

Dick je izabran za smrtonosnu misiju u Italiji jer je tečno pričao talijanski.

Njegov zadatak je bio osigurati bezuvjetnu predaju Italije u 2. svjetskom ratu. Spustio se padobranom u jezero Como u sjevernoj Italiji u kolovozu 1943. godine kako bi se sastao s antifašističkim gerilcima, ali je uhićen nedugo nakon slijetanja.

Umalo su ga strijeljali zbog špijunaže. Kod njega su pronašli fotografske negative, kristal sakriven u četki za brijanje i tajne kodove u pasti za zube.

Imao je sreće pa su u to vrijeme, slušajući Mussolinijeve naredbe, tražili nekog koga bi predali kako bi bolje prošli u pregovorima. Tako je završio u avionu koji je vozio i novog talijanskog vođu i kralja Victora Emmanuela III. 

Dva puta je trebao biti pogubljen

Poslije toga je uhvaćen još jednom, ovog puta od strane Sovjetskog Saveza kada se pokušavao ušuljati u fašistički kontroliranu sjevernu Italiju iz Švicarske. Ponovo mu je prijetila egzekucija, ali se i ovog puta uspio izvući i isposlovati predaju 800 000 njemačkih vojnika u Italiji.

Gianluca Barneschi, koji je napisao knjigu o uzbudljivom životu ovog tajnog agenta, je o njemu rekao: 

"On je bio pravi James Bond. Njegove misije, kao i misije drugih agenata, inspirirale su autora Iana Fleminga. Kada se spuštao padobranom u Italiju nosio je sa sobom tajne kodove sakrivene u pastu za zube i kristal za radio. Bio je jako hrabar, a njegove misije su bile nevjerojatne. Mallaby je bio prava osoba u pravo vrijeme, na dvije ključne lokacije tijekom rata. Oba puta kad je uhvaćen je lako mogao biti pogubljen."

Mallaby je umro u Veroni 1981. u dobi od 62 godine.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 10
VIDEO

'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'
BURNA PRESICA PENAVE

'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'

SDSS i Možemo! su nam neprihvatljivi partneri. Sa svima drugima se razgovora.  Pravi razgovori su tek krenuli s jučerašnjim danom, kaže Penava

Što se to kuha u Mostu? Svađa supružnika Raspudić i Miletića oko liste za Europski parlament
ŽELE NAPUSTITI STRANKU?

Što se to kuha u Mostu? Svađa supružnika Raspudić i Miletića oko liste za Europski parlament

Potvrde ni demantija ovih informacije još nema, a nitko od dužnosnika Mosta ne odgovara na telefonske pozive.
Plan HDZ-a opet udario u zid. Domovinski pokret: Ne želimo nikako SDSS u većini u Saboru
EKSKLUZIVNO DOZNAJEMO

Plan HDZ-a opet udario u zid. Domovinski pokret: Ne želimo nikako SDSS u većini u Saboru

Problem sa SDSS-om se može riješiti. Ne moraju oni biti u novoj vladi, ali i oni i svi drugi predstavnici manjina mogu zadržati sva svoja prava i financiranje kao i dosad, smatraju u HDZ-u. Ali to neće biti lako provesti..