Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
10 komentara

On je pravi James Bond: Agent čije su misije bile nevjerojatne

Smatra se da je britanski tajni agent Dick Mallaby bio inspiracija za priču o tajnom agentu 007 jer njegov pravi život nevjerojatno podsjeća na Jamesa Bonda

Foto: Facebook
10 komentara

Dick Mallaby se spustio padobranom u jezero Como u Italiji usred Drugog svjetskog rata. Nosio je odjeću ispod ronilačkog odijela i nosio tajne podatke u pasti za zube. Sudjelovao je u brojnim opasnim misijama. O Mallabyju su pisane brojne knjige, a smatra se da je život ovog tajnog agenta poslužio kao inspiracija za Jamesa Bonda. 

Talijani su mu posthumno, u petak 23. rujna, odali počast za sve njegove zasluge na svečanosti u Toskani, prenosi Daily Mail.

Dick je izabran za smrtonosnu misiju u Italiji jer je tečno pričao talijanski.

Njegov zadatak je bio osigurati bezuvjetnu predaju Italije u 2. svjetskom ratu. Spustio se padobranom u jezero Como u sjevernoj Italiji u kolovozu 1943. godine kako bi se sastao s antifašističkim gerilcima, ali je uhićen nedugo nakon slijetanja.

Umalo su ga strijeljali zbog špijunaže. Kod njega su pronašli fotografske negative, kristal sakriven u četki za brijanje i tajne kodove u pasti za zube.

Foto: Promo

Imao je sreće pa su u to vrijeme, slušajući Mussolinijeve naredbe, tražili nekog koga bi predali kako bi bolje prošli u pregovorima. Tako je završio u avionu koji je vozio i novog talijanskog vođu i kralja Victora Emmanuela III. 

Dva puta je trebao biti pogubljen

Poslije toga je uhvaćen još jednom, ovog puta od strane Sovjetskog Saveza kada se pokušavao ušuljati u fašistički kontroliranu sjevernu Italiju iz Švicarske. Ponovo mu je prijetila egzekucija, ali se i ovog puta uspio izvući i isposlovati predaju 800 000 njemačkih vojnika u Italiji.

Foto: Promo

Gianluca Barneschi, koji je napisao knjigu o uzbudljivom životu ovog tajnog agenta, je o njemu rekao: 

"On je bio pravi James Bond. Njegove misije, kao i misije drugih agenata, inspirirale su autora Iana Fleminga. Kada se spuštao padobranom u Italiju nosio je sa sobom tajne kodove sakrivene u pastu za zube i kristal za radio. Bio je jako hrabar, a njegove misije su bile nevjerojatne. Mallaby je bio prava osoba u pravo vrijeme, na dvije ključne lokacije tijekom rata. Oba puta kad je uhvaćen je lako mogao biti pogubljen."

Foto: Promo

Mallaby je umro u Veroni 1981. u dobi od 62 godine.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message