Obavijesti

News

Komentari 4

On ne čeka reformu: Najvažnija je informatizacija školstva...

On ne čeka reformu: Najvažnija je informatizacija školstva...
1

Nastavnik iz Moravica Danijel Vrbanc (58), kojega je Microsoft proglasio najinovativnijim učiteljem, otkrio je kako obrazuje svoje đake za 21. stoljeće

VIDEO

Jako sam ponosan na profesora, to je velika stvar jer je najbolji u svijetu. Sve nas je poučio kako da nove tehnologije koristimo.

Ispričao nam je to Dalibor Čelam, učenik 3. razreda Željezničko- tehničke škole u Moravicama. I ostali učenici oduševljeni su načinom na kojih ih poučava Danijel Vrbanc (58), nastavnik elektrotehničkih grupa predmeta. Nedavno je osvojio prvo mjesto na Microsoftovu natjecanju Educator Challenge u Torontu.

- Svijet se mijenja. Učenike ne možemo držati u okruženju kakvo je bilo prije 50 godina. Uvodimo nove modele rada. To su uvođenje igre u nastavu, personalizacija učenja, nastave izvan učionice uz korištenje mobitela ili tableta, primjena finskog modela koji manje opterećuje učenike, a rezultira njihovim većim znanjem... Najvažnija je informatizacija školstva - kaže Vrbanc. On to u praksi već primjenjuje jer, kako nam otkriva, koristi E-bilježnicu.

- To je alat u koji se može ‘trpati’ gotovo svaki digitalni sadržaj: od word datoteka, proračunskih tablica, zvuka, filmića pa do linkova na YouTubeu, a u nju se može pisati i crtati tipkovnicom i aktivnom olovkom. S učenicima na taj način dijelim gradivo koje obrađujemo, a oni ga nadopunjuju dodatnim materijalima i sadržajima, čime obogaćuju i šire svoja znanja. Na taj način smo oplemenili nastavu s dodatnim sadržajima, i to je budućnost. Danas je glavna intencija školstva u svijetu da svaki učenik ima svoj uređaj. Ako učenik ima svoj uređaj, škola ne treba brinuti o računalima, a učenik ga može nositi i kod kuće - objašnjava Vrbanc. Otkriva kako je prošle godine Ministarstvo obrazovanja i predsjednici države predložilo da država svim učenicima omogući nabavu uređaja s aktivnom olovkom na otplatu.

- Za roditelje koji ih ne mogu kupiti mogli bi se osigurati vaučeri. To je opsežan zahvat koji bi nas gurnuo u bok vodećih država u svijetu što se tiče poučavanja. I ostale zemlje lutaju što se tiče poučavanja jer se tehnologija, djeca i društvo razvijaju prenaglo te se je teško snaći u tako kompleksnim sustavima kao što je školstvo. Mi nismo tako loši kako se neki put želimo pokazati, čak smo i previše samokritični. Mislim da je naše školstvo takvo kakvo je, da se ravnatelji i škole bore, iako ih institucije neki put možda ne mogu pratiti - kaže nagrađeni nastavnik.

Na njegov uspjeh ponosan je i ravnatelj Borivoj Dokmanović koji ističe kako njihova škola intenzivno uvodi nove tehnologije u poučavanju te da sudjeluje u pilot projektu E-škola.

- Naša škola je nekad bila preteča u obrazovanju željezničkih zanimanja. Situacija se u proteklih nekoliko godina promijenila jer je smanjena potreba za tim kadrom. Uspjeli smo se transformirati kao škola koja promovira nove tehnologije u obrazovanju elektrotehničara, strojara, računalnih tehničara i CNC operatera – rekao je ravnatelj.     

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 4
VIDEO

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!
NOVA KOALICIJA

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!

HSLS i HNS su na parlamentarnim izborima bili na listi s HDZ-om i dosad su im čuvali leđa u vladajućoj većini. Jednako kao i SDSS. Ali za ove izbore su formirali blok s onima koji ne žele čuti za podršku HDZ-u

'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'
BURNA PRESICA PENAVE

'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'

SDSS i Možemo! su nam neprihvatljivi partneri. Sa svima drugima se razgovora.  Pravi razgovori su tek krenuli s jučerašnjim danom, kaže Penava
Naši novi vojni avioni slijeću u četvrtak! Koštali su 1,2 milijarde eura, a ugovor je i dalje tajna
ŠEST SADA, ŠEST KASNIJE

Naši novi vojni avioni slijeću u četvrtak! Koštali su 1,2 milijarde eura, a ugovor je i dalje tajna

Plus+ Stiže šest od 12 aviona. Dva dvosjeda i četiri jednosjeda biti će u novim hangarima na Plesu. Zauvijek će poslati u mirovinu stare MiG-ove 21