Obavijesti

News

Komentari 73

Oni su sami u školi: Ne znaju što je to prepisivanje i šaptanje

Oni su sami u školi: Ne znaju što je to prepisivanje i šaptanje
7

U osnovnu školu krenulo je u ponedjeljak više od 335.000 učenika, no deseci njih neće imati društvo. Bit će sami u razredu, a neki čak i u čitavoj školskoj zgradi...

VIDEO

SVE O POČETKU ŠKOLE PROČITAJTE U SPECIJALU

Ivan Franić (8) iz Smiljana pokraj Gospića cijeli je prvi razred proveo sam. Kao jedini učenik nije se imao s kime dogovarati o zadaćama niti se igrati pod velikim odmorom.

Ovog puta posebno se veselio početku nove školske godine. Čuo je da bi u školu trebalo doći još dvoje djece. I ove godine učitelj će im biti Ivanov otac Ivica Franić (55).

- Čovjek je ipak društveno biće i bolje je za razvoj djece da ima više djece u razredu - otvoreno kazuje Ivanov tata i učitelj Ivica.

U Hrvatskoj će ove godine u osnovnu školu krenuti više od 335.000 đaka od prvog do osmog razreda. No više desetaka njih bit će u razredu, ali i čitavoj školskoj zgradi, i to posve sami!

Zatvaraju škole jer u nižim razredima nije ostao nijedan učenik

Područna škola u Smiljanu jedna je od škola koje imaju samo po nekoliko učenika u razredu ili tek jednog jedinog đaka. Nerijetko učionicu dijele svi učenici od prvog do četvrtog razreda i nema ih više od desetak.

Na kraju protekle školske godine neke su škole i zatvorene jer u nižim razredima više nije ostao nijedan učenik niti je itko upisan u prvi. To je upravo sada bio slučaj sa školom u selu Krivi Put na Velebitu iznad Senja.

U Krivom Putu prvašica Martina Vukelić (9) bila je prije dvije godine jedina u školi. Sad su školu zatvorili.

I mala Irenka Karajko (9) iz baranjskog Vardarca samovala je u prvom razredu, a ništa se nije promijenilo ni ove godine.

- Lani sam bila u učionici s još tri učenika četvrtog razreda. Hjeli su mi pomagati sa zadaćama, ali nije bilo potrebno. Oni su sad u drugoj školi i ne znam hoću li biti sama u razredu - rekla je Irenka.

Alison Ivančić (10) iz Livada podno Motovuna samuje oduvijek. Krenula je u četvrti razred. Ove godine upisuju i tri nova prvašića.

Prednost blizanaca Jana i Tina, je što su zajedno, iako su lani bili sami u školi u Humljanima. Od danas je s njima i djevojčica koja je krenula u prvi razred. Mali Mateo (9) sa otoka Zlarina posljednji je upisani prvašić do danas.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 73
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk
VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca