Obavijesti

News

Komentari 7

Onima koji se vraćaju u škver neće oporezivati otpremnine

Onima koji se vraćaju u škver neće oporezivati otpremnine
3

Dobili smo potvrdu da svi radnici koji su u odobrenom programu zbrinjavanja imaju pravo na isplatu otpremnine bez oporezivanja, poručili su iz Brodosplita

VIDEO

Porezna uprava donijela je rješenje da  se radnicima Brodosplita u otkazu, za koje je odlučeno da će biti vraćeni na posao pod okriljem novih škverskih tvrtki Tomislava Debeljaka, neće oporezovati otpremnine. Svih 3450 radnika škvera dobilo je otkaz od dolaska nove Uprave i obećane su im otpremnine, a od toga će njih 2000 biti vraćeno na posao. 

Budući da se nakon otkaza odmah vraćaju u pogone, bila je sporna formulacija dobivaju li otpremnine za minuli rad u splitskom brodogradilištu ili primitke na koje se moraju obračunati porezi. Odlučeno je u korist radnika da se, ipak, radi o otpremninama.

 - Dobili smo službenu potvrdu da svi radnici koji su u odobrenom programu zbrinjavanja  imaju pravo na isplatu otpremnine bez oporezivanja, dakle uključivo i one radnike kojima će biti ponuđen posao u tvrtki i povezana poduzeća u kojim su dobili otkaz. Tako je razriješena dilema, koja se zadnjih dana pojavila u javnosti, o tome trebaju li se ili ne oporezivati otpremnine onim radnicima koji će dobiti nove ugovore o radu, odnosno onim radnicima koji će se vratiti na posao - poručili su iz Brodosplita.

Najavljeno je kako će u petak direktori Brodosplita i povezanih tvrtki radnicima priopćiti kome će biti ponuđen novi ugovor u radu. Oni koji se ne budu nalazili na listama, odnosno oni za kojima trenutno ne postoji potreba, mogu se javiti u Mobilni centar Zavoda za zapošljavanje koji radi u Brodosplitu. Tamo će, kako poručuje Uprava, dobiti sve potrebne savjete o tome kako ostvariti svoja prava na Zavodu za zapošljavanje, te biti informirani i o eventualnim budućim potrebama Brodosplita za njihovim radnim vještinama ili o mogućnostima samozapošljavanja. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Potrebno je naglasiti i kako je osim tih radnika, još 500 sada zaposlenih zadovoljilo sve stručne i radne kriterije, ali da za njih trenutno nema potrebe. Čim se pojavi potreba u škveru, a projekcije govore kako će se to dogoditi u tijeku iduće godine, tim će se radnicima tada ponuditi posao u prioritetu - obećali su iz škvera.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 7
VIDEO

Obrađeno skoro 100 posto: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11 mandata, a Možemo 10
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Obrađeno skoro 100 posto: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11 mandata, a Možemo 10

Nakon objave prvih rezultata u HDZ-u je zavladalo oduševljenje, a u SDP-u razočaranje. Cijelo vrijeme traje prebrojavanje, ali SDP se ne miče sa 42 mandata...

FOTO Izbori 2024. ruše rekorde: Pogledajte gdje je najveća, a gdje najmanja izlaznost birača
NAJVEĆA IZLAZNOST U 24 GODINE

FOTO Izbori 2024. ruše rekorde: Pogledajte gdje je najveća, a gdje najmanja izlaznost birača

U usporedbi s proteklim godinama, ova izlaznost je za šest postotnih poena viša nego 2020. godine, 5,3 posto više nego 2016. godine, a premašila je čak i rekordnu 2015. godinu kada je do 11.30 sati glasalo 21,55 posto
Nove izlazne ankete: HDZ dobio jedan mandat, SDP gubi jedan. DP ima 13, Most skočio na 11
ZATVORENA SU BIRALIŠTA

Nove izlazne ankete: HDZ dobio jedan mandat, SDP gubi jedan. DP ima 13, Most skočio na 11

Do 16.30 sati na birališta je izašlo čak 50,60 posto birača, odnosno njih čak 1.605.472. To je više od 16 posto više nego 2020. godine, 13,4 posto više nego 2016. i čak četiri posto više od rekordne 2015. godine!