News

Komentari 0

Opasnost od terorizma u EU je i dalje velika: Prošle godine bila su četiri uspješna napada...

Opasnost od terorizma u EU je i dalje velika: Prošle godine bila su četiri uspješna napada...

Opasnost od terorizma u Europskoj uniji i dalje je velika unatoč smanjenom broju napada, navodi se u izvješću Europola objavljenom u srijedu

U izvješću EU-a o stanju i trendovima terorizma (TE-SAT 2022), koje je Europol predstavio u Den Haagu, navodi se da opasnost prije svega dolazi od pojedinačnih počinitelja s džihadističkom pozadinom i od krajnje desnih ekstremista.

Europa je, smatraju stručnjaci, također ugrožena posljedicama rata u Ukrajini i protivnicima mjera za suzbijanje pandemije koronavirusa.

"Nalazi TE-SAT 2022 potvrđuju da terorizam i dalje predstavlja stvarnu i aktualnu opasnost za EU", rekla je izvršna direktorica Europola Catherine De Bolle.

"U vrijeme geopolitičkih promjena, EU mora više nego ikad nastaviti sa svojim protuterorističkim mjerama. Europol će nastaviti blisko surađivati ​​sa svojim partnerima kako bi se suočio s izazovima koji dolaze", dodala je.

U 2021. istražitelji u državama EU-a registrirali su 15 terorističkih napada, uključujući neuspješne i spriječene pokušaje. Prema izvješću, to je znatno manje od 57 napada u godini ranije.

Četiri uspješna teroristička napada uključivala su tri džihadistička i jedan radikalno ljevičarski teroristički napad, stoji u izvješću.

Godine 2021. uhićeno je 388 osumnjičenih, dvije trećine za kaznena djela džihadističkog terorizma u Austriji, Francuskoj i Španjolskoj. U 2020. godini bilo je 449 uhićenja, u 2019. godini 723.

Prema izvješću, teroristička propaganda koja se širila putem interneta 2021. nastavila je odražavati teme povezane s covidom-19.

"Povećana količina vremena provedenog na internetu zbog ograničenja povezanih s covidom-19, između ostalih razloga, predstavlja čimbenik rizika na potencijalnom putu ranjivih pojedinaca do ekstremizma", navodi se.

Najčitaniji članci