Obavijesti

News

Komentari 58

Opet 'zlatni WC': Za kvadratni metar platit će 10 tisuća eura

Opet 'zlatni WC': Za kvadratni metar platit će 10 tisuća eura
7

Vijećnik Gradske četvrti Donji grad Robert Faber dobio je troškovnik i objavio ga za kućicu koji je pokazao da bi Zagrepčani za manje od četiri četvorna metra platili 287.500 kuna

VIDEO

Zagrebački Zrinjevac počeo je radove na kućici spremišta sa sanitarnim čvorom u dječjem parku na Trgu kralja Petra Krešimira IV., a prema troškovniku, nešto manje od četiri kvadratna metra koštat će Zagrepčane 287.500 kuna. 

Grad će za kućicu sa zahodom platiti skoro 72 tisuće kuna po kvadratnom metru, što je čak i više od dubrovačkih zahoda, koji je koštao 8860 eura po kvadratu. 

Prema troškovniku koji potpisuju voditelj podružnice Zrinjevac Igor Toljan i komercijalna direktorica Katarina Lemić, a koji je izrađen 7. ožujka, sama demontaža postojeća dva dotrajala WC-a i postavljanje novih koštat će čak 28.500 kuna ili 14.250 kuna po komadu bez PDV-a. Dakle, samo jedan zahod građani Zagreba platit će 17.812 kuna s PDV-om dok se zahodska školjka srednje klase s vodokotlićem u prodavaonicama sanitarija može naći po cijeni od oko 700 kuna.

To znači da će WC školjka koju će ugraditi Zrinjevac biti 25 puta skuplja od one koju možete kupiti u trgovini. Najskuplji umivaonik koji možete pronaći u trgovini jeftiniji je gotovo tri puta od ovog kojeg će ugraditi u dječjem parku. Demontaža postojećeg i postavljanje novog umivaonika koštat će 6750 kuna. Obični umivaonici mogu se naći i za 300 kuna. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Ostali planirani radovi također koštaju više nego prosječni građevinski radovi. 

Troškovnik rekonstrukcije k... by on Scribd

Vijećnik Gradske četvrti Donji grad Robert Faber s platforme 'Zagreb je naš' prvi je uočio ovaj sumnjiv posao i tražio da mu se dostave troškovnici.

Tražio sam kao vijećnik da iz Gradskog ureda pošalju troškovnik. Mi smo odobrili određene komunalne aktivnosti ali prije radova htjeli smo troškovnike i projekt. I tada kada smo odobrili određene komunalne aktivnosti učinilo nam se da je cijena prevelika ali htjeli smo troškovnike kako bi opravdali svoju sumnju u cijenu. Dojavili su nam kako su radovi započeli bez našeg odobrenja, te je naš predsjednik vijeća  Gradske četvrti Petar Paradžik (SDP – HNS – Naprijed Hrvatska!) tražio od stručne službe da se pošalje zahtjev za obustavu radova  dok ne dobijemo troškovnik i projekt. Dobili smo konačno troškovnik ali ne i projekt. Taj troškovnik je šlampavo napravljen.  Još ne znamo da li su uopće dobili dozvolu od zavoda za zaštitu spomenika, jer cijeli taj Krešimirac je pod zaštitom spomenika parkovne arhitekture - započeo je vijećnik Faber priču  o prenapuhanim cijenama.

Tek su nedavno uspjeli naći način da imaju barem nekakvu kontrolu na izvođenje radova, a to je obustava ako primijete nepravilnosti. Nažalost nadležne gradske službe nikada nisu poštivale pravilo troškovnika, te su se zato sada odlučili aktivno boriti protiv nepoštivanja pravila.

- Mi sami možemo birati koji će se radovi raditi, nakon toga dođu nekakve cijene od gradskih tvrtki ali naravno bez troškovnika. Tada mi imamo pravo obustaviti te radove kada ne znamo što cijena radova uključuje. Jedina mogućnost, ako ne žele spustiti cijenu, jest odustajanje od radova pa se novac preusmjerava na neki drugi projekt gdje se ponovno događa ista stvar. Radovi započnu bez da smo vidjeli troškovnik mi možemo obustaviti i tako smo u začaranom krugu - dodaje Faber naglašavajući kako je gradska služba Zrinjevac odgovorna za radove na Krešimircu.

Tražili su i mišljenje stručnjaka vezano uz cijenu wc-a te su dobili odgovore kako je cijena zaista prevelika, uostalom sve informacije vezane uz cijenu radova mogu se provjeriti i na internetu poručuje vijećnik.

Arhitektica Suzana Dobrić Žaja isto tako s platforme 'Zagreb je naš'  dala je svoje stručno mišljenje na troškovnik za kojeg kaže kako nije napravljen po pravilima struke. Navela je i tri krucijalna primjera na kojima se može vidjeti kako je troškovnik loše napravljen.

- Kao prvo troškovnik mora biti jednoznačan, mora biti potpuno jasno o čemu se radi i koji su radovi obuhvaćeni. Na primjer staklo koje se ugrađuje nije navedeno koje je debljine što je izuzetno važno jer može utjecati uvelike na cijenu stakla

Kao drugo troškovnik kada se radi radovi se grupiraju kronološki ali i po srodnosti. Ovdje su  po tri i više aktivnosti  stavili u jednu cijenu, na primjer stavka pod brojem 5 navedeno je demontaža razbijenih stakala, te novo ostakljenje žičanim staklom u postojeće željezne profile. Čišćenje postojećih metalnih okvira staklenih stijena, odstranjivanje boje i hrđe te bojanje prema tehnologiji opisanoj u stavci 4.. odvoz razbijenog stakla sa zbrinjavanjem i novo ostakljivanje sa svim potrebnim brtvljenjem i ev. novim pričvrsnim priborom koji nije više za upotrebu. Cijena svega toga je 29.700 kuna

Kao treće količine su na nekoliko mjesta sporne. Na primjer krov je previše dimenzioniran. Navedeno je 12 metara kvadratnih ali nije toliki. Cijene su prevelike u većini stavki. Skidanje i stavljanje novih keramičkih ploča i njihovo odlaganje  kao što piše pod stavkom 8 ne bi trebalo koštati 13.650 kuna. Ugradba i nabavka dvije wc školjke 14.000 kuna dok ugradba i nabavka školjke inače košta maksimalno 1500 kuna - rekla je arhitektica Dobrić Žaja

Važno je napomenuti kako cijena uređivanja igrališta košta više od 500 000 kuna bez PDV-a, a uređenje wc-a više od 200.000 kuna isto bez PDV-a. Dakle cijena za uređenje dječjeg igrališta i wc-a koštala bi više od 700.000 kuna bez PDV-a.

- Nismo uspjeli pregledati troškovnik  za uređenje igrališta ali cijena nam se već čini prevelika. Također nabavili smo troškovnike svih radova od prošle godine, te ćemo i njih detaljno pregledati, ono što odmah mogu reći jest da cijene na prvi pogled izgledaju prevelike - zaključio je vijećnik Faber

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 58
VIDEO

Plenković: 'Milanović odmah treba dati ostavku. Sad ću iz inata i dišpeta formirati 76!'
SASTAO SE VRH HDZ-A

Plenković: 'Milanović odmah treba dati ostavku. Sad ću iz inata i dišpeta formirati 76!'

Nakon sastanka vrha HDZ-a, šef stranke Plenković obratio se javnosti

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!
NOVA KOALICIJA

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!

HSLS i HNS su na parlamentarnim izborima bili na listi s HDZ-om i dosad su im čuvali leđa u vladajućoj većini. Jednako kao i SDSS. Ali za ove izbore su formirali blok s onima koji ne žele čuti za podršku HDZ-u
Naši novi vojni avioni slijeću u četvrtak! Koštali su 1,2 milijarde eura, a ugovor je i dalje tajna
ŠEST SADA, ŠEST KASNIJE

Naši novi vojni avioni slijeću u četvrtak! Koštali su 1,2 milijarde eura, a ugovor je i dalje tajna

Plus+ Stiže šest od 12 aviona. Dva dvosjeda i četiri jednosjeda biti će u novim hangarima na Plesu. Zauvijek će poslati u mirovinu stare MiG-ove 21