Obavijesti

News

Komentari 0

Oporavak potražnje za radom: Traže više radnika nego 2019.

Oporavak potražnje za radom: Traže više radnika nego 2019.

U odnosu na svibanj 2019. godine, potražnja za radom ovoga je svibnja veća za oko jedan posto. Tržišta rada već treći mjesec zaredom pokazuje jasne znakove oporavka od krize uzrokovanom Covid-19 pandemijom.

VIDEO

Indeks slobodnih radnih mjesta OVI za svibanj višestruko je veći u odnosu na isti lanjski mjesec, a i usporedba sa svibnjom 2019. godine pokazuje da je potražnja za radom veća za oko jedan posto u odnosu na pretpandemijsku razinu, objavio je u utorak Ekonomski institut, Zagreb (EIZ). 

Kako se ističe u objavi na internet stranicama EIZ-a, tržište rada, promatrano iz perspektive kretanja OVI indeksa, već treći mjesec zaredom pokazuje jasne znakove oporavka od krize uzrokovanom Covid-19 pandemijom.

- Naime, OVI indeks za svibanj 2021. višestruko je veći u odnosu na isti mjesec prošle godine, ali valja imati na umu da je u svibnju 2020. godine, radi oštrih protupandemijskih mjera, tržište rada bilo izrazito neaktivno. Ipak, usporedba OVI indeksa iz svibnja ove godine i OVI indeksa iz svibnja 2019. godine ukazuje da je potražnja za radom veća za oko 1 posto u odnosu na pretpandemijsku razinu. Radi se o prvom zabilježenom povećanju potražnje za radom, u odnosu na pretpandemijsku razinu, otkako je počela pandemija - navode iz EIZ-a. 

Najtraženija zanimanja u svibnju 2021. bila su prodavač, kuhar i konobar, s ukupnim zajedničkim udjelom u potražnji za radom od oko 28 posto.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Značajno se oporavila potražnja za kuharima i konobarima, što je djelomično i posljedica relativno kasnije pripreme za turističku sezonu - ističu analitičari EIZ-a.

Dodaju da se, gledajući vrstu ugovora uz oglase za posao, u svibnju 2021. u odnosu na predpandemijski svibanj 2019., najviše povećala potražnja za radom vezana uz studentske i sezonske poslove, za oko 16 posto, dok je potražnja za radom vezana za ugovore na neodređeno porasla za 8 posto, a potražnja za radom vezana uz poslove na određeno pala je za 5 posto. 

OVI - Online Vacancy Indeks, mjesečni je indeks online oglasa slobodnih radnih mjesta razvijen na Ekonomskom institutu u suradnji s portalom MojPosao, a svrha mu je pružanje pravovremenih informacija o trenutnom stanju potražnje za radom.

OVI indeks izrađuje se jednostavnim prebrojavanjem broja jedinstvenih novih oglasa čiji rokovi prijave završavaju u mjesecu za koji se indeks izračunava. S obzirom na to da se uzimaju oglasi objavljeni putem samo jednog portala, broj oglasa izražava se kao indeks (bazna godina je 2015.).

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Policija užurbano stigla do polja gdje je nestala djevojčica. Stručnjak komentirao potragu
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Policija užurbano stigla do polja gdje je nestala djevojčica. Stručnjak komentirao potragu

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu
Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag