Obavijesti

News

Komentari 2

Oporba prijeti: Referendum o opozivu predsjednika ili nemiri

Oporba prijeti: Referendum o opozivu predsjednika ili nemiri
1

Venezuelska politička oporba upozorila je da bi zemlja mogla ući u "zonu turbulencije" spriječi li vlada želju naroda i upotrijebi Vrhovni sud da blokira referendum

VIDEO

Venezuelska politička oporba upozorila je u utorak da bi zemlja mogla ući u "zonu turbulencije" spriječi li vlada želju naroda i upotrijebi Vrhovni sud da blokira referendum o opozivu predsjednika Nicolasa Madura.

Jesus Torrealba, izvršni tajnik oporbene stranke Stol za demokratsko jedinstvo (MUD) izjavio je to dan nakon što je Madurova vlada pozvala Vrhovni sud da zaustavi napore MUD-a za održavanje referenduma kojim bi ga se zbacilo s vlasti.

Madurova vlada tvrdi da bi formalni zahtjev za referedumom trebao biti odbijen na temelju toga što dio od 1, 85 milijuna potpisa na peticiji kojom se zahtijeva referendum nije važeći. 

Državno izborno povjerenstvo (CNE) odbilo je nekih 600.000 od 1,83 milijuna potpisa prikupljenih u prvoj fazi referendumskog procesa.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

MUD optužuje Madura da u suradnji s državnim izbornim povjerenstvom odgađa proces ili blokira glasovanje.

Poziv na referendum, i vladini napori da se on ne održi, kulminacija su političke i ekonomske krize koja potresa Venezuelu.

Gotovo svakodnevni prosvjedi postali su nasilni i prošli je tjedan poginulo pet osoba. Samo u utorak dvoje je ljudi ubijeno a 25 ranjeno u prosvjedima u gradu Cumani na istoku zemlje, a deseci trgovina su opljačkani, javljaju lokalni mediji.

Oporba desnog centra vodi utrku s vremenom jer provede li se referendum do 10. siječnja 2017. moći će isprovocirati nove izbore. U protivnom će Madura samo zamijeniti njegov potpredsjednik.

Venezuela, zemlja bogata naftom, na rubu je sloma, razdirana političkim ratom između parlamenta koji kontrolira oporba i socijalističke vlade i gospodarskom krizom koju prati nestašica hrane, lijekova i električne energije.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer

Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a
Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović je najavio svoju konferenciju
POSTIZBORNI PREGOVORI

Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović je najavio svoju konferenciju

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1